Kriminalisté je ve čtvrtek obvinili ze krádeže, za což jim ze zákona hrozí až tři roky vězení.

Povedené duo poprvé kradlo v srpnu letošního roku. Přísun solárních článků zajišťoval pětadvacetiletý muž, který pracoval ve valašskomeziříčské firmě montující velké solární panely k výrobě elektřiny. „Muž začal okrádat svého zaměstnavatele tím, že z firmy vynášel krabičky se solárními články,“ přiblížil policejní mluvčí Aleš Mergental.

Získaný lup poté jeho o pět let mladší kumpán prodával přes internet. „První prodej přes dražební portál vyšel, a tak se dvojice do černého obchodu pustila s plnou vervou,“ líčil Mergental.

Na internetu byl o solární články zájem, takže poberta chodil pravidelně do práce, aby tam mohl krást svému chlebodárci materiál, na kterém po práci se svým komplicem bohatnul. A to mnohem rychleji, než si prací ve fabrice vydělal.

V listopadu ale spadla klec. Pracovníci okrádané společnosti si všimli, že její solární články se prodávají na internetu. „Oznámili to vsetínským kriminalistům, kteří na odhalení podivného prodeje začali intenzivně pracovat,“ uvedl mluvčí.

Práce kriminalistů přinesla kýžené ovoce tento čtvrtek a na zápěstích obou zlodějů zaklapla želízka. „Kriminalisté prokázali, že od srpna do října pětadvacetiletý muž vynesl z firmy pět tisíc tři sta dvanáct solárních článků,“ uvedl Mergental. Dvacetiletému společníkovi zloděje se podařilo přes internet prodat 4 825 z nich. Zbytek zajistili policisté.