Přes tyto nešťastné události, které se udály jen pár dní po sobě, počet sebevražd na Valašsku už řadu let nepřetržitě klesá.

V roce 2010 policisté zaevidovali 46 sebevražd a 18 pokusů o ni. V roce 2011 zaznamenali 37 sebevražd a 16 pokusů. Letos si dobrovolně sáhlo na život 27 lidí. A čtrnáct jich to zkusilo.

Údaje vsetínských policistů za poslední tři roky kopírují celorepublikový trend. Počet sebevražd s mírnými výkyvy klesá od roku 1970.

„Nejčastěji se lidé rozhodli zabít oběšením. Méně často pak zastřelením, požitím léků a podřezáním žil," přiblížila vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Tendenci ukončit vlastní život mají výrazně muži než ženy, a to dokonce pětkrát. Podle policejních statistik se sebevražednost mění v závislosti na roční době.

Nejvíce dobrovolných odchodů ze života bývá v jarních měsících. Navzdory zažitému přesvědčení nejméně je jich v září a v prosinci. Nejčastěji se lidé rozhodují zabít v pondělí, zřídka však v sobotu.

Ze čtrnácti pokusů o sebevraždu se dvě podařilo zhatit vsetínským policistům. Poprvé musel vyjednavač do akce 25. července. „Krátce po osmé hodině večer jsme přijali hovor muže, který se rozhodl ukončit život skokem pod vlak. Věděli jsme, že je ve Vsetíně, ale nevěděli jsme, kde přesně se nachází," vylíčila Javorková.

Policisté tedy zaúkolovali všechny hlídky a zkontaktovali výpravčího na vlakovém nádraží. Společně s psovodem a strážníky se poté rozešli podél železniční trati oběma směry od nádraží.

„Okamžitě jsme také skontaktovali policejního vyjednavače, kterému se po několika pokusech podařilo se sebevrahem telefonicky spojit a zjistit místo, kde se nachází," popsala policejní mluvčí.

Vyjednavač byl s mužem v kontaktu s přestávkami až do okamžiku, kdy se s ním setkal. Sebevraždu se mu podařilo muži rozmluvit. V deset večer si nešťastníka, který měl v krvi promile a půl, převzali do péče lékaři.

Neměl na zaplacení mobilního telefonu

Druhý úspěch si připsali vsetínští policisté 21. září, kdy na linku 158 zavolal operátor mobilních telefonů, že mu jeden ze zákazníků sdělil, že se chce zabít kvůli tomu, že nemá na zaplacení účtu za telefon. Policisté se snažili muži dovolat.

Ten jim ale nebral telefon. „Nakonec se kolegům podařilo s mužem spojit a po dlouhém hovoru zjistit, že je v chatové kolonii ve Valašském Meziříčí, kde si chtěl nožem podřezat žíly. To se mu už naštěstí nepodařilo," řekla Javorková.

Policisté jednadvacetiletého muže, který měl v krvi téměř dvě promile, odvezli na služebnu a vzhledem k jeho špatnému psychickému stavu jej pak převezli do kroměřížské léčebny.