Podle obžaloby Novotný v červnu loňského roku na ubytovně v Bynině u Valašského Meziříčí bodl nožem do břicha o osm let mladšího souseda. Hrozí mu za to trest v rozmezí od pěti až do dvanácti let vězení.

V soudní síni včera zazněly výpovědi obžalovaného a svědků, četly se rovněž znalecké posudky. Líčení bude pokračovat také dnes.

„Na programu jsou výpovědi znalců z oboru soudního lékařství a oboru klinické psychologie," uvedl mluvčí krajského soudu Michal Renda. Podle jeho slov by mělo dojít rovněž na závěrečné řeči a měl by padnout také rozsudek.

Skutek, kvůli kterému stanul Josef Novotný v pozici obžalovaného před soudem, se odehrál 21. června loňského roku odpoledne.

„V Bynině v ubytovně, po předchozí slovní rozepři a pod vlivem alkoholických nápojů, došlo mezi obžalovaným a poškozeným k vzájemnému požťuchování, při kterém obžalovaný upadl na zem," stojí v obžalobě.

Josef Novotný se zřejmě s takovým koncem sporu nechtěl smířit. Odešel proto do svého pokoje, kde si vzal kuchyňský nůž s dvanácticentimetrovou čepelí a vrátil se ke dveřím pokoje svého souseda. Poté, co mu nic netušící muž dveře otevřel, bodl jej obžalovaný připravenou zbraní do břicha.

Podle obžaloby mu tím způsobil bodnořeznou ránu pronikající do břišní stěny. Jen shodou okolností nedošlo k vážnému poranění důležitých cév a orgánů s následným krvácením břicha. Zraněný muž se léčil tři týdny.

Podle policistů, kteří na ubytovně zasahovali, nadýchal útočník po incidentu 3,26 promile alkoholu. Vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková tehdy uvedla, že jde o muže, který alkoholu holduje často a účastnil se již několika sporů, roztržek a napadání.

„Do Byniny na ubytovnu několikrát vyjížděla městská i státní policie a incidenty řešila. Obviněný muž má také spoustu záznamů v rejstříku trestů, mimo jiné i za násilnou trestnou činnost," řekla Javorková.

Také vloni v červnu nožem útočil v době, kdy si odpykával čtyřletou podmínku za předchozí ublížení na zdraví.

Související Po hádce bodl souseda nožem