Není to přitom poprvé, co Krhovjané otrávené návnady našli. „Podobný problém jsme řešili již loni na podzim. Celou situaci jsme hlásili městským strážníkům, ale traviče se nepodařilo vypátrat," prozradil místostarosta Alois Bayer.

Neznámý travič se nejspíš zaměřuje na psi, kteří zde často chodí na procházky. „V okolí nejsou žádné lesy, takže je to vyloženě kvůli psům, které najdete v podstatě u každého domu stejně jako v každé jiné vesnici," vysvětlil Bayer.

Pokusy ohlídat tak rozsáhlý pozemek jsou však marné. „Je to obrovská louka a ta návnada může být téměř kdekoliv. Uhlídat se to nedá," dodal místostarosta.

Neznámé darebáky se v drtivé většině případů vypátrat nepodaří. „Pátrání po travičích je velmi problematické. V minulém případě jsme dostali několik hlášení o takovém jednání, ale ani v jednom případě se pachatele najít nepodařilo," prozradila policejní tisková mluvčí Lenka Javorková.

Otrávené špekáčky se objevily hned na několika místech současně, jestli se však podařilo najít všechno, se zjistit nedá. Proto psům, ale i kočkám a dalším zvířatům stále hrozí nebezpečí.

Strach mají samotní obyvatelé Krhové. Nejvíce se obávají toho, že se otrávené návnady dostanou na jejich vlastní pozemek. Obecní zastupitelé proto vlastníky nabádají k pravidelné kontrole pozemků a to především kolem plotů. Pejskaři se snaží šířit tuto zprávu pomocí sociálních sítí, aby se navzájem varovali. „Je to zvěrstvo. Nechápu, jak něco takového může někoho vůbec napadnout. Kdybych na něj narazil, asi bych se neudržel," komentoval jednání Roman Žlebek.

Pokud by se traviče přece jen najít podařilo hrozí mu až dvouletý trest odnětí svobody, protože se tímto jednáním dopouští trestného činu týrání zvířat. Pokud by zvíře zemřelo, trest by byl ještě o rok vyšší.

Autor: Michaela Horáková