Zájem o dřevo na topení mají obyvatelé Valašska celý rok. Ve velkém nakupují lidé hlavně na vesnicích. „Uhlí a plyn vyjdou lidi draho, tak začínají více kupovat dřevo. Konkurence v oboru je sice veliká, ale zvládáme to," vysvětlil Ivo Jakeš z Velkých Karlovic.

Dodal, že je na Valašsku hodně vlastníků soukromých lesů, kteří vytěžené dřevo prodávají.

Mezi lidmi se najdou i tací, kteří chtějí palivo do kotlů zadarmo. Policisté od začátku roku evidují už sedm trestných činů a jedenáct přestupků spojených s krádežemi dřeva. Z toho čtyři se staly na podzim.

Policejní mluvčí Lenka Javorková ale upozornila, že oproti minulým letem se o nárůst nejedná. „Na podzim se dva případy staly například v Hutisku Solanci. Někdo tam ukradl vytěžené dřevo připravené na odvoz. V jednom případě to bylo dokonce dvacet sedm kubíků bukového dřeva," prozradila mluvčí.

Ve většině případů se policii viníka odhalit nepodaří. O letních prázdninách v Zubří měli ale vyšetřovatelé štěstí. Z volně přístupného místa zmizelo šest kubíků dřeva. „Zjistili jsme, že ho ukradl jeden z místních. Sám pro sebe si ho ale nenechal. Prodal ho za pět tisíc korun," řekla mluvčí s tím, že skutečná hodnota dřeva byla ještě o dva tisíce korun vyšší.

Majitelé lesů jsou přesto klidní. „Lidé si u nás mohou koupit stromy, které si pak sami vytěží. Vyjde nás to levněji, protože to obvykle bývají místa, která se nám neoplatí kácet," řekl lesník z městských lesů ve Valašském Meziříčí Václav Grossmann.

Zájem o tuto službu je prý velký. „Poptávka daleko přesahuje naši nabídku. Sem tam se ale objeví i nějaká ta drobná krádež. Bývá to však jen pár špalků. Žádný velký případ jsme už dlouho řešit nemuseli," uvedl lesník. Naposledy měli problémy se zloději před deseti lety. Ti si tenkrát odvezli tři plně naložené kamiony. „Veškeré práce dělali na falešné doklady a povolení. Vždy se domluvili s nějakou firmou, se kterou sepsali smlouvu, a ti dřevo naložili a odvezli na pilu," vzpomínal na případ Grossmann.

Zloděje odhalili náhodou. „Při nakládání třetího kamionu jsme zjistili, že dřevo přebírá, kdo nemá. Pověsili se na ně policajti a na pile měli udělat zátah. Smlouvy, které tamní pracovníci měli, byly platné, i když na falešné údaje. Nedalo se ale zjistit, kdo za vším stojí, takže nikoho nechytli," doplnil lesník.