Senát jej poslal do věznice s ostrahou za to, že podvodem připravil téměř o jeden milion korun sedmašedesátiletou ženu také ze Vsetína. Peníze z velké části skončily v hracích automatech.

Rozsudek ještě není pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný si ponechali zákonnou lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti verdiktu odvolají, či nikoliv.

Podle obžaloby chodil Václav Tulej za důvěřivou Vsetíňankou domů v době od července do října minulého roku. Navštívil ji nejméně devětkrát. „Pod smyšlenými legendami si od ženy postupně vyzvedl nejméně 921 tisíc korun. Poškozená mu peníze předávala s důvěrou, že je obžalovaný vrátí. Tomu ale vzhledem ke své finanční situaci nemohl v žádném případě dostát," uvedl v obžalobě státní zástupce Jiří Zemek.

Chtěla mu pomoci

Poškozená důchodkyně vypověděla senátu, že peníze podvodníkovi, který se jí představil jako Roman, půjčovala z dobré vůle.

„Jednou říkal, že je potřebuje na koupi pozemku, podruhé že opravuje domek a potřebuje zaplatit dělníkům. Jindy zase, že potřebuje na advokáta a cestu do Anglie, kde prý dostane dědictví po rodičích. Mluvil o milionech," líčila u soudu podvedená žena.

Nešťastnice během čtyř měsíců zcela vybrala veškeré úspory ze své vkladní knížky, obžalovanému dokonce dvakrát odevzdala prakticky celý svůj důchod. Nakonec si půjčila peníze i od jednoho ze svých synů.

Pětatřicetiletý dlouhodobě nezaměstnaný otec šesti dětí Václav Tulej, který má bohatou trestní minulost a i nyní je ve výkonu trestu, svou vinu u soudu nepopíral. Pozemek prý skutečně koupit chtěl a na něm pak postavit dům. „Nabídl mi jej člověk, kterého ale jménem neznám. Podruhé už na schůzku nepřišel," řekl soudu Václav Tulej.

Podle svých slov si chtěl také pořídit auto, ale neudělal to. Část peněz utratil za oblečení a jídlo. „Minimálně sedm set tisíc jsem prohrál na automatech," přiznal také obžalovaný s tím, že svého činu upřímně lituje.

Udal ho až její syn

Systematické okrádání sedmašedesátileté ženy nakonec náhodou odhalil právě její syn a vše oznámil policii.

Státní zástupce ve své závěrečné řeči vyjádřil přesvědčení, že byla vina obžalovaného muže nade vši pochybnost prokázána. Jeho jednání vůči staré ženě označil za hyenismus.

S názorem obžaloby se ztotožnil také tříčlenný soudní senát a Václava Tuleje odsoudil ke čtyřem letům nepodmíněného trestu.

„Obžalovaný úmyslně zneužil důvěry poškozené. Nechci domýšlet, kam by to dospělo, kdyby mu žena peníze půjčovala dál. Obžalovaný si musel být dobře vědom, že nebude moci půjčky vrátit," uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu soudkyně Alena Matochová.