Za ně si mladík, který je od prosince loňského roku ve vazbě, v pondělí 27. března u Okresního soudu ve Vsetíně vyslechl osmnáctiměsíční trest a tříletý zákaz pobytu v okrese Vsetín. Ponechal si lhůtu na odvolání.

S trestnou činností, kterou včera projednával vsetínský soud, začal muž v červenci 2016. Tehdy si ještě jako zaměstnanec restaurace Příleský mlýn na Přerovsku ponechal tržbu 7 tisíc korun.

Od léta do podzimu se pak dopustil mnoha krádeží.

„Zaměřil se především na věci, které mohl zpeněžit. To znamená horská kola, různé nářadí, ale také alkohol nebo tabák,“ uvedl státní zástupce Petr Bareš.

ČTĚTE TAKÉ: Mladík šel třikrát přepadnout stejnou ženu. Dostal dva roky

Obžalovaný sám a často i s komplicem bral věci především z garáží, vloupal se například i do zahradní chatky, kanceláře Českých drah nebo trafiky.

V polovině října vnikl do valašskomeziříčského domova důchodců, kde ukradl železný příruční trezor, čímž způsobil škodu přesahující 105 tisíc korun.

Na konci října vlezl oknem do Mateřské školy Štěpánov ve Valašském Meziříčí, kde jej zadrželi policisté.

Na přelomu listopadu a prosince se ještě pokusil zcizit zboží ve dvou meziříčských supermarketech.

S pervitinem prý skončil

Vloupání a krádeží se dopouštěl v době, kdy mu běžela doba podmínečného propuštění po předešlé trestné činnosti.

Mladík, který svými krádežemi podle obžaloby způsobil škodu téměř 190 tisíc korun, se k činům doznal a během soudního jednání nad nimi několikrát vyjádřil lítost.

Vypověděl také, že skončil i s užíváním pervitinu.

Soudce Jaromír Matocha uznal Stržínka vinným a potrestal jej osmnáctiměsíčním pobytem ve věznici s dozorem.

Na tři roky mu také zakázal pobyt v okrese Vsetín a nařídil náhradu škody poškozeným.

Obžalovanému hrozil až pětiletý trest, soud vzal ale v potaz polehčující okolnost, že se doznal.

„Trest by mohl být samozřejmě vyšší, ale zákon říká, že soud je povinen k polehčujícím okolnostem přihlédnout,“ vysvětlil soudce Matocha.

Rozsudek ještě není pravomocný. Martin Stržínek si ponechal lhůtu na odvolání. Podle svého vyjádření s uděleným trestem nesouhlasí.