Soudce jej uznal vinným ze série více než desítky vloupání a krádeží, kterých se dopustil v listopadu minulého roku především na Kelečsku. Škoda, kterou způsobil, přesáhla 200 tisíc korun.

Již dříve třikrát trestanému Michalu Jiráčkovi hrozilo původně až pětileté vězení. Soudce ale na základě jeho námitek některé body obžaloby upravil. „Obžalovaný většinu skutků doznává, soud proto nemá důvod nevěřit mu v bodech, proti kterým vznesl námitky," zdůvodnil soudce Jaromír Matocha.

Navíc musel soudce pohlížet na obžalovaného jako na netrestaného. Původní Jiráčkovy prohřešky totiž zahladila nedávná prezidentská amnestie. „V tom má velké štěstí," poznamenal soudce.

Michal Jiráček podle obžaloby stihl všechna vloupání během listopadu minulého roku.

„Násilím vnikal do různých objektů v okrese Vsetín," uvedla státní zástupkyně. Nejvíce se přitom soustředil na Kelč a okolí.

Kradl v rodinných domech, dílnách či garážích, přes střešní okno se vloupal také do odstaveného autobusu. Odnášel si především ruční a elektrické nářadí. Kradené věci prodával náhodným lidem nebo odnášel do zastaváren.

Vloupal se opakovaně i do domu své tety v Komárovicích, která byla toho času hospitalizovaná v nemocnici. Tetin dům se mu ovšem stal osudným. Při poslední z návštěv jej ve stavení přistihla jeho babička, která dům měla v době nepřítomnosti majitelky na starosti. Přivolaní policisté Jiráčka zatkli. „Všeho lituji. Už se toho nikdy nedopustím a škodu se budu snažit zaplatit," slíbil včera při závěrečném slovu u soudu Michal Jiráček. Odsouzený Jiráček i státní zástupkyně se po vynesení rozsudku na místě vzdali práva na odvolání.