Šedesátiletého muže zadrželi kriminalisté přímo při krádeži v druhé polovině července v Prostějově. Jeho dvaačtyřicetiletý komplic z obce na Prostějovsku skončil v rukou kriminalistů už před třemi měsíci. Od té doby je ve vězení pro jinou majetkovou trestnou činnost.

„Jednalo se o velmi zkušené a zároveň drzé zloděje aut. Nezdráhali se auta krást i během dne a navíc za účasti svědků, například dělníků na lešení nebo za přítomnosti několika lidí na parkovišti," popsala krajská mluvčí Lenka Javorková. Kradli především oktávky dvojkové řady, někdy ale ukradli i oktávku jedničkové řady nebo fabii. Vybírali si vozy většinou v provedení kombi nejčastěji černé, stříbrné a šedé. Auta kradli především na zakázku.

„Starší z mužů vozidla tipoval a oba pak společně vyjížděli na místo. S ukradeným autem odjeli pár kilometrů a pak ho nechali den nebo dva odstavené, aby zjistili, zda v něm není vyhledávací zařízení. Poté se pro vozidla vraceli a odváželi je do pronajatých garáží," dodala mluvčí. Většina aut pak byla rozebrána na náhradní díly.

Od února loňského roku do dubna roku letošního společně odcizili 14 aut a 7 aut se pokoušeli ukrást, ale neúspěšně. Škoda je bezmála 4 miliony korun. (hed)