Když v pátek odpoledne zaznělo ve služební vysílačce hlášení, že se ve směru od Ostravice k Bílé v sousedním Moravskoslezském kraji pohybuje Škoda Fabia evidovaná jako odcizená, reagovala hlídka cizinecké policie okamžitou, a jak se později ukázalo i strategickou změnou stanoviště. „Policisté se stáhli do Horní Bečvy. Odcizené auto tudy po několika minutách skutečně projelo,“ uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Hlídka po chvíli auto dojela a zastavila na autobusové zastávce. Řidič s policisty nejprve spolupracoval. Předložil osobní doklady, doklady od vozu a podrobil se i zkoušce na alkohol. „Zkoušku na přítomnost omamných látek už ale neabsolvoval a v autě se uzamknul,“ popsal Jaroš.

Zdroj: Policie ČR

Zatčení muže předcházela divoká honička, kdy muž strážcům zákona ujížděl kradeným vozem. VIDEO: Policie ČR

Bylo zřejmé, co bude následovat. Řidič sešlápnul plyn a prudce se rozjel. V tom mu chtěl jeden z policistů zabránit a pootevřeným okýnkem se snažil strhnout řízení. Nepodařilo se. „Policista se ještě několik metrů držel okýnka, než upadl na silnici. I přes drobná poranění naskočil do služebního vozu a začalo pronásledování,“ vylíčil dramatické chvíle policejní mluvčí.

Započala zběsilá honička. Z videozáznamu pořízeného policejní hlídkou je patrné, že auta v jeden okamžik uháněla rychlostí až 160 kilometrů v hodině. Pronásledování skončilo v Rožnově pod Radhoštěm, kde řidič v kradeném autě havaroval. „Dříve než se vzpamatoval, měl na rukou pouta a seděl ve voze rožnovských policistů,“ poznamenal Petr Jaroš.

Wellness na Horalu.
Dárci krve si za korunu odpočinou ve wellness centru

Z dalšího vyšetřování vyplynulo, že řidič se při policejní kontrole vydával za někoho jiného. Nakonec se však jeho pravou identitu prokázat podařilo. Jde o policii již známého šestačtyřicetiletého muže z Frýdeckomístecka. „Na muže, který je podezřelý ze spáchání hned několika trestných činů, uvalil soudce vsetínského okresního soudu vazbu. V případě prokázání viny mu hrozí několikaletý trest odnětí svobody,“ doplnil Jaroš.

Vsetínští kriminalisté žádají veřejnost o spolupráci. Zajímají je informace přímých svědků pronásledování. Svá svědectví mohou sdělit na telefonním čísle 974 680 454 nebo na lince 158.

„Zajímavostí je, že podobným způsobem, jakým byla odcizena ujíždějící Fabia, byla nedávno odcizena i Škoda Superb. Tu už však vsetínští kriminalisté vypátrali a předali zpět majiteli. Z krádeže Superbu je podezřelý stejný muž,“ uzavřel Petr Jaroš.

Semafor. Ilustrační foto.
Zkouška trpělivosti pro řidiče. Semafory je čekají v Ratiboři i Hovězí