Podle stěžovatele Imex Group informace ze spisu novinářům vynesli příslušníci policejního sboru.

Inspekce však další vyšetřování v souvislosti s tím odložila.

„Pověřováním nebylo prokázáno, že by k nezákonným únikům informací z trestního spisu došlo konkrétním jednáním konkrétního příslušníka bezpečnostního sboru. Tedy, nebylo nijak prokázáno, že úniky způsobila osoba, jejíž nezákonné jednání by spadalo do věcné příslušnosti GIBS,“ shrnula v neděli za GIBS pro Deník tisková mluvčí organizace Ivana Nguyenová.

Podle ní z dalších opatřených dokumentů dále jednoznačně vyplývá, že informace, které měly uniknout z inkriminovaného spisu a byly zveřejněny v médiích, nijak neohrožují probíhající trestní řízení.

„Na základě těchto skutečností jsme došli k závěru, že nedošlo ke spáchání trestného činu, a tudíž jsme celou záležitost odložili,“ vysvětlila mluvčí pro Deník s tím, že to je vše, co může k věci uvést.

Nevíme důvod k odložení

„Nebylo nám stále zasláno usnesení Inspekce, nevíme proto důvody, které vedly vyšetřovatele k odložení věcí. O toto usnesení jsme požádali,“ reagoval na dotazy Deníku právní zástupce Imex Group Radek Ondruš s tím, že nyní budou chtít rozhodnutí GIBS napadnout stížností.

Podle společnosti Imex Group k úniku informací ze spisu vyšetřování vrbětických výbuchů, došlo.

„Stojí za ním příslušníci policejního sboru, neboť nikdo jiný neměl do spisů přístup a v případě státních zástupců to zcela vylučuji. Když informace nevynesl policista, tak jak se dostaly novinářům?“ ptal se Radek Ondruš v reakci na v médiích zveřejněné rozhodnutí GIBS na trestní oznámení, které IMEX GROUP podala.

Společnost se mimo jiné v nich také ohradila proti výrokům, prezidenta Miloše Zemana v médiích, že se majitel společnosti odmítl podrobit výpovědi na detektoru lži. Právník Imex Group připomněl, že to, co sdělil Miloš Zeman médiím, je přesný opak toho, než jak se událo.

Obec Vlachovice - Vrbětice na Zlínsku, 22. dubna 2021.
Malebné i tajemné jsou proslulé Vrbětice. Podívejte se

„Klient výslovně řekl, že je u Bezpečnostní informační služby (BIS) ochoten detektor lži podstoupit bez jakýchkoliv podmínek. V případě, že by výslech na detektoru prováděla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), chce mít ale u vyšetření nezávislou osobu, protože policejní centrále nevěří,“ zdůraznil Radek Ondruš.

„Osobně jsem byl přítomen, když klient policistům sdělil, že s výpovědí na detektoru souhlasí, takže buď prezident lhal nebo mu někdo úmyslně poskytl špatné informace, snad proto aby jej ztrapnil,“ míní právník.

Další trestní oznámení ze společnosti Imex Group v souvislosti s Vrbětickou kauzou tak směřovalo na policejního prezidenta Jana Švejdara, který podle Radka Ondruše nepravdivé informace Miloši Zemanovi mohl poskytnout, jak prezident sám uvedl.