Okurkový salát s petrželkou à la tabouleh
Velkým obsahem petrželky trochu připomíná libanonský tabouleh. Místo kuskusu do něj ale vmíchejte fetu a partnerovi obohaťte salát grilovaným masem.
Doba přípravy: 25 minut
Suroviny (na 2 porce):
- 1 okurka
- 1 svazek hladkolisté petrželky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 200 g cherry rajčat
- 1 malá zelená paprika
- 150 g sýra Feta
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1/4 lžičky koření na saláty
-
masová varianta:
- 1 arabský pita chléb
- 150 g grilovaného kuřecího masa
Postup:
Okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Petržel nakrájejte nadrobno a smíchejte s okurkou. Přidejte citronovou šťávu, olej a drcený česnek. Osolte a opepřete.
Cherry rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky, papriku na malé kousky, fetu nakrájejte na malé kostky a promíchejte s kořením. Vše navršte na okurkovou směs.
Masová varianta: Z arabského chleba odkrojte jednu stranu, aby se rozevřel. Ohřejte ho v mikrovlnce. Kuřecí maso natrhejte a smíchejte s připraveným zeleninovým salátem. Směsí naplňte teplý pita chléb a hned podávejte.
Lín vařený v páře s bylinkovým máslem a zeleninou
Maso línů je šťavnaté a jemné, v kombinaci se zeleninou, navíc vařenou v páře, jde o vyloženě dietní pokrm. Abychom to ale s dietou zase tolik nepřeháněli, dolaďme si jej bylinkovým máslem.
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut tuhnutí másla
Suroviny (na 4 porce):
- 4 menší vykuchaní líni (nejchutnější jsou o délce asi 20 cm)
- šťáva z 1 citronu
- 150 g plochých hráškových lusků
- 1 menší cuketa
- 200 g žampionů
- 1 konzerva sterilovaných kukuřičných klásků
- 150 g vyloupaného hrášku
- 4 snítky kopru
- sůl
-
bylinkové máslo:
- 150 g másla
- 1 lžíce kopru
- 1 lžíce estragonu
- sůl
Postup:
Bylinkové máslo: Změklé máslo lehce promíchejte v misce se solí a najemno nasekanými bylinkami. Nechte chvilku ztuhnout v lednici. Pak ze směsi vytvořte váleček. Zabalte jej do potravinářské fólie nebo do alobalu a dejte ztuhnout do mrazáku (nejméně na 40 minut).
Chcete-li z ryb připravit filé, opláchněte je, osušte a položte naplocho na utěrku. Odstřihněte z nich hlavy a ocasy. Poté je nařízněte podél celé páteře. Otočte a stejný řez proveďte z druhé strany páteře. Podél žeberních kostí odkrojte celý filet.
Zbylou část ryby otočte a stejně připravte druhý filet. Nakonec odřízněte ploutve. Filety zakapejte citronovou šťávou a osolte je.
Hráškovým luskům odstřihněte konce. Cuketu a žampiony nakrájejte na plátky. Kukuřičné klásky sceďte a nechte okapat.
Do hrnce s pařákem nalijte vodu (ale jen tolik, aby sahala pod pařák a nedotýkala se jeho dna), osolte ji a přiveďte k varu. Na pařák položte rybu (kůží dolů) a všechnu zeleninu, hrnec zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 10–15 minut (podle velikosti ryb).
Podávejte na nahřátých talířích, ozdobené koprem a bylinkovým máslem.
Náš tip:
Zeleninu můžete místo vaření v páře orestovat na másle.
Fenyklový salát s jablkem
Fenykl má aromatickou lékořicovou chuť, která se s jablky dobře snoubí a ve spojení s vepřovou panenkou uspokojí i hladovější členy rodiny.
Doba přípravy: 40 minut
Suroviny (na 2 porce):
- 2 bulvy fenyklu
- 1 jablko
- 1 limeta
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 plátky celozrnného toustového chleba
- 1 lžíce dýňových semínek
- 1 lžíce nastrouhaného ementálu
- sůl
- pepř
-
masová varianta:
- 1 stroužek česneku
- 150 g vepřové panenky
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
Fenykl očistěte a jablko omyjte. Z limety vymačkejte šťávu do mísy. Fenykl nakrájejte na plátky a promněte s citronovou šťávou a špetkou soli a nechte chvilku odpočinout. Jablko rozkrojte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Přidejte k fenyklu, pokapejte olejem a promíchejte.
Plátky toustového chleba rozložte na plech. Posypejte je strouhaným sýrem a dýňovými semínky a opečte v troubě. Část jich nakrájejte na větší čtverečky a ty jako krutony přidejte ke každé porci salátu.
Masová varianta: Vepřovou panenku nakrájejte na plátky. Potřete podrceným česnekem. Osolte, opepřete a opečte na oleji. Přidejte k salátu a doplňte opečeným plátkem toustového chleba překrojeným na půlky.
Benefit pro nové předplatitele: e-kniha Zázračné Česko v PDF podobě (v případě koupi předplatného na 3 a 12 měsíců)