Ve vybraných všeobecných nemocnicích proto vznikají Centra krizové péče poskytující nepřetržitou pomoc i s možností okamžité hospitalizace. Zatím existují tři – dvě v Praze a jedno v Brně. Do roku 2030 mají vyrůst v každém kraji. „Dlouhodobě podporujeme vznik systematizované sítě krizových služeb,“ uvedl místopředseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Pavel Mohr.

Současně už léta existují centra krizové intervence fungující při zdravotnických zařízeních, sociálních službách, neziskových či církevních organizacích. Primář Psychiatrického a psychologického oddělení západočeské Nemocnice Ostrov (ze skupiny Penta Hospitals) Tomáš Turek považuje za důležité, aby člověk vyhledal odbornou pomoc včas.

Ilustrační foto
Úzkosti, ztráta sexuální identity. Děti po covidové izolaci cítí bezmoc

Třeba v momentě, kdy cítí nespavost doprovázenou obavami o existenci.

„Za pandemie někteří lidé pociťovali úzkosti a deprese nikoli kvůli strachu o život. Ten se projevil jen u malé skupiny. U té větší to byla nekonkrétní obava z budoucnosti. Nyní běží v plném proudu válka na Ukrajině a rozjíždí se ekonomická krize, která je zatím na začátku. Pocit nejistoty tedy přetrvává,“ upozornil. K zachování relativního duševního klidu je podle Turka dobré nestrkat hlavu do písku, protože celospolečenské problémy člověka stejně doběhnou. „Zároveň ale doporučuji nesledovat válku online jako sportovní přenos,“ řekl Deníku.

Někomu pomůže popovídání

Pomoc vyhledávají nejen starší lidé, kterým přitížily boje v sousedství, ale i mladší, jež třeba následkem pandemie přišli o práci a bydlení. Někdo chce být dokonce hospitalizován, aby těžkou situaci nemusel řešit jiným způsobem. Někomu pomůže popovídání, jinému lék, dalšímu kombinace obojího. „Intervenci nyní potřebuje přibližně každý pátý člověk. Ne všichni ji ale vyhledali,“ dodal Turek.

Psychiatr Radkin Honzák
České celebrity boří mýty o depresi. Není se za co stydět, vzkazují

Někteří lidé upřednostňují pomoc přes internet. „Lidi leckdy uklidňuje i to, že se s námi o svých pocitech mohou pobavit,“ vysvětlila Pavla Horáková, která má na starosti poradnu Lékárna.cz.

Nemálo lidí trápí syndrom vyhoření, který se projevuje při jejich práci. „Běžnou praxí zaměstnavatelů se musí stát péče o zaměstnance. Vždyť všichni potřebují odpočaté a soustředěné lidi,“ uzavřela kariérní koučka personální agentury ManpowerGroup Alexandra Safi Narwa.