Online reportáž

Senioři, pozor. Pokud v Česku začne skokově přibývat lidí nakažených koronavirem, zařiďte si raději donášku nákupů domů. Sami do supermarketu nechoďte. Choroba je totiž riziková právě pro vás.

Kvůli koronaviru se po rouškách a respirátorech v lékárnách jen zaprášilo.
Aby rouška splnila účel, musí se umět správně použít. Vousáči ale mají problém

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkUkazují to data, která nyní představil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Zatímco mladší věkové kategorie podle něj zvládají nákazu většinou dobře, senioři jí v desetině případů podlehnou. „U lidí nad osmdesát let je smrtnost dokonce patnáctiprocentní,“ řekl Deníku Prymula.

Oslabení dalšími neduhy

Proč, to podle něj prozatím epidemiologové nevědí. „Pravděpodobně to ale bude souviset s tím, že starší lidé trpí i dalšími chorobami, které jejich zdravotní stav komplikují a oslabují,“ uvedl.

Například rakovina se ze šedesáti procent vyskytuje právě u seniorů nad pětašedesát let. Uvádí to čísla Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Starší lidé mají častěji také problémy se srdcem. „Pokud by tedy na území Česka skutečně propukla epidemie koronaviru, doporučoval bych těmto lidem, aby se raději domluvili s rodinnými příslušníky a nechali si od nich nakupovat nebo vyřizovat důležité pochůzky,“ řekl Roman Prymula.

Roušky v době koronaviru - Ilustrační foto
Kolem koronaviru panuje zbytečná hysterie, říká nakažený muž z Děčínska

Pobyt v uzavřených veřejných prostorách s vyšší koncentrací lidí, jako jsou například supermarkety nebo pošta, by totiž pro ně mohl být značně rizikový.

„Superpřenašeče“ předem nepoznáte

Z těchto důvodů také doporučila bezpečnostní rada státu omezit návštěvy v domovech seniorů, léčebnách dlouhodobě nemocných či ústavech sociální péče. „Totéž by mělo platit i v Alzheimer centrech,“ doplnil k tomu včera premiér Andrej Babiš.

Koronavirus se totiž šíří extrémně snadno a rychle, nakažení lidé jsou navíc infekční už v inkubační době, během které se choroba nemusí nijak projevit. „I když je pravda, že například spalničky se šíří mnohem snáz, u koronaviru zase narážíme na takzvané hyperpřenašeče, kteří mohou v krátké době nakazit i desítky lidí,“ pokračuje Roman Prymula.

Primář infekčního oddělení Krajské nemocnice v Liberci, MUDr. Adam Vitouš
Primář Vitouš: Panika z koronaviru je zbytečná. Pro většinu lidí není nebezpečný

Například čtyřicetiletý muž z Velké Británie, který pobýval koncem ledna dva dny pracovně v Singapuru, stačil během své cesty domů nakazit celkem jedenáct lidí.

„Dalším známým případem je jednašedesátiletá Jihokorejka, která virus roznesla při mši ve městě Tegu. Během krátkého pobytu v kostele nakazila skoro stovku lidí,“ řekl Prymula. Doplnil, že podobných „superpřenašeců“ jsou v populaci sice jen jednotky, napáchat ale mohou hodně škod. Dopředu je totiž nelze odhalit.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník