Policie uzavřela vyšetřování únorového výbuchu v domě v ulici 6. května ve Frenštátě pod Radhoštěm, který si vyžádal šest mrtvých a jedenáct zraněných. Jednoznačným viníkem je jeden z nájemníků, sedmapadesátiletý Antonín Blažek.

Tímto způsobem se chtěl pomstít sousedům, s nimiž měl řadu sporů. Na čtvrteční tiskové besedě to uvedli zástupci moravskoslezské policie, kteří zveřejnili další otřesné detaily případu nemajícího u nás obdoby. Podle kriminalistů mohly být následky ještě tragičtější. Katastrofě s nedozírnými následky zabránil jeden z obyvatel domu.

Plán

Blažek svůj čin detailně naplánoval. Osudného dne po půlnoci ve dveřích hlavního i bočního vchodu zalomil klíče, aby se nikdo nemohl dostat ven. Ve svém přízemním bytě pustil plyn, nebo poškodil plynové potrubí. Poté se přesunul do suterénu domu. „Zde demontoval kuželový ventil hlavního uzávěru plynu. Došlo k masivnímu úniku plynu do společných prostor," řekl vyšetřoval Radomír Pasečný. Jelikož je zemní plyn zhruba dvakrát lehčí než vzduch, rychle se šířil po domě.

Blažek se vzápětí vracel do svého bytu. Souseda bydlícího naproti probudily podezřelé zvuky ze sklepa a také zápach plynu. Otevřel dveře a zahlédl Blažka. Zeptal se ho, co v takovou hodinu dělá na chodbě. Blažek odpověděl: „To máte za to!". Pak vstoupil do svého bytu a domem otřásl mohutný výbuch. Co jej iniciovalo, není zcela jasné. Podle kriminalistů to mohl být zapálený sporák, požár založený v bytě nebo také škrtnutí zapalovačem.

Jak konstatovali policisté, kdyby soused Blažka nevyrušil, zemní plyn by se dostal až do nejvyššího patra. Vzhledem k rychlosti šíření plynu se mohlo jednat maximálně o třicet minut. Následná exploze by měla nedozírné následky. „Mohlo dojít k naprosté destrukci a obětí by zřejmě bylo více, a to i ze sousedního domu," prohlásil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Ďáblův škleb

To, co nastalo v domě po explozi, lze jen stěží popsat. Naprostý chaos, nepřehledná situace, nikdo nevěděl, co se děje. Ti, kteří přežili, začali v sutinách hledat své příbuzné. Zemřelo pět nevinných obyvatel domů a také Blažek. Ten ještě chvíli po výbuchu žil. Dokonce měl tolik sil, aby se vysmál jednomu ze sousedů, do jehož bytu vešel.

Policejní fotodokumentace k tragickému výbuchu ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Snímek z fotodokumentace Policie ČR - více v přiložené fotogalerii.

Z Blažka šlehaly plameny, přes které byla vidět pouze jeho hlava. „Doslova hořel," uvedl Radomír Pasečný. Nájemník začal Blažkovi nadávat a křičel na něj, že mu zabil děti. Blažek se jen ušklíbl a se slovy. „Tys to přežil?" se mu vysmál do obličeje.

Blažek se ještě vydal do posledního patra. V něm bydlel člověk, se kterým se v minulosti několikrát dostal do konfliktu. K němu již ale nedošel a mrtvý se zhroutil na schodišti. Kromě něj zemřelo pět obyvatel domů, včetně dětí.

Exekuce

Blažek měl dlouhodobé spory s nájemníky, navíc v exekuci přišel o byt. Z něj se musel do patnácti dnů vystěhovat. Situaci se rozhodl vyřešit krutou pomstou. Nikomu nic neřekl, o jeho plánech nevěděli ani nejbližší příbuzní. Několik hodin před výbuchem jej navštívili syn, dcera i manželka, aby si z bytu odnesli své věci.

„Byl nadmíru klidný. Prohodil s nimi pár slov, což u něj nebylo běžné. Dokonce vtipkoval a vyptával se na rodinu. Nic nenasvědčovalo tomu, že něco chystá," řekl Radomír Pasečný. Jako poslední kolem druhé hodiny ranní odešla manželka. Blažek poté zalomil klíče v zámcích a …

V panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm došlo k výbuchu plynu a následnému požáru.
Snímek z místa tragédie. Autor: Deník/Adam Knesl

Bylo to lehké

Policisté během vyšetřování přibrali i soudní znalce, mimo jiné i požárního experta Ivo Šroma. Podle něj podobným případům nelze zabránit. V domě byl sice starší typ snadno demontovatelného uzávěru plynu, který se již nepoužívá, ani modernější zařízení by však tragédii neodvrátilo. „Pokud se někdo rozhodne, že to provede, tak to udělá," řekl Ivo Šrom s tím, že hlavní uzávěry plynu musejí být z principu přístupné. V případě požárů či různých havárií je totiž nezbytné centrální přívod co nejdříve uzavřít. Pokud by se uzávěry nějakým způsobem zabezpečily proti manipulaci, ztratily by smysl.

K TÉMATU

Vyšetřování skončilo, pachatel je mrtvýPolicie tento týden frenštátskou tragédii definitivně uzavřela a případ odložila, protože pachatel je mrtvý. Pokud by přežil, s největší pravděpodobností by jej u soudu neminul výjimečný trest. Čekalo by jej obvinění z trestného činu obecného ohrožení, kde je sazba od patnácti do dvaceti let, nebo výjimečný trest včetně doživotí. „Výjimečný trest by připadal v úvahu, protože následky byly opravdu katastrofální," prohlásil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Dalo se neštěstí zabránit?Policie se během vyšetřování zabývala i tím, zda šlo tragédii předejít. Zkoumala například, zda některá z institucí situaci nepodcenila. Blažek byl totiž notorický stěžovatel a měl řadu konfliktů. „Zabývali jsme se všemi okolnostmi," řekl Radomír Pasečný s tím, že Blažek podle psychologického profilu nebyl nemocný natolik, aby se jej dalo označit za nebezpečného pro své okolí. „Znalci nekonstatovali žádnou závažnou duševní poruchu," řekl kriminalista, podle kterého byl Blažek klasický kverulant. „Atakoval všechny možné úřady, lidé kvůli němu museli chodit k soudu a podobně," řekl Radomír Pasečný. Policie navíc na Blažka v posledních dvou letech nepřijala žádné oznámení týkající se násilného chování.

Jak zdůraznil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel, ze zahraničí jsou známy případy, kde lidé jevící se jako naprosto normální, způsobí masakry, při kterých umírají lidé. „Lidská mysl je velmi složitá a nikdy nevíte, co se v ní odehrává," uzavřel Tomáš Kužel.

V panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm došlo k výbuchu plynu a následnému požáru.
Snímek z místa tragédie. Autor: Deník/Adam Knesl

Aktuální podrobnosti k tragické události zde: Výbuch ve Frenštátě: V sutinách byly nalezeny další oběti

Byl to úmysl, vyplývá zatím z vyšetřování neštěstí ve Frenštátě

Druhá polovina domu zmizí také. Přinášíme vyjádření starostky k bytu podezřelého

Všechny související články k tématu najdete zde: 
Výbuch v panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm