Historické objekty tam v prosinci loňského roku zasáhl ničivý požár. Škody přesáhly 1,5 milionu korun, hospodářské objekty museli ochránci přírody strhnout. Nyní se bez cizí pomoci při obnově objektu neobejdou.

„Líska pomohla Kosence již během tradičního Valašského jarmeku, kdy se zapojila do prodeje upomínkových předmětů. Výtěžek z prodeje, který činil 3000 korun, tak bude jedním z prvních příspěvků do veřejné sbírky,“ řekla předsedkyně Lísky Iva Koutná.

Sbírka potrvá nejméně rok. Lidé mohou zasílat finanční příspěvky na bankovní účet u ČSOB Vsetín na číslo účtu: 248942667/0300.

Ekologické centrum

Kosenka je jedinečným střediskem ekologické výchovy v rámci celého Zlínského kraje i České republiky. Je místem, kde se již několik desetiletí snaží všem generacím přibližovat tradiční řemesla, lidové tradice i význam péče o přírodu a krajinu.

Kosenkovští dobrovolníci se starají o zachování přírody a krajiny v Bílých Karpatech, pořádají osvětové akce a poskytují poradenství pro širokou veřejnost.

Jsou partnery řady místních, regionálních i mezinárodních projektů. Navíc letos jejich projekt Ščúrnica, který chrání komplex přes sto let starých jedlobukových a jedlových lesů v Bílých Karpatech, získal jednu z cen za přínos k rozvoji EVVO ve Zlínském kraji.