„Na ní jel loni jízdu králů můj spolužák Šimon Pešl. Jen ta růže v ústech bude problém. Už jsem si to s ní zkoušel, ale nemluvit bude fakt těžké," svěřil se po úvodním ceremoniálu usměvavý a sdílný nový vlčnovský panovník.

Ještě jednou, a to krátce po 20. hodině, se chopili legrúti nového krále, dali si jej na ramena a v doprovodu krojovaných dívek s ním několikrát obešli sál, aby pak před pódiem, s Petrovými rodiči, starostou a místostarostkou Vlčnova, Jiřím Matušíkem a Martou Moštkovou, ale i s ředitelkou Klubu sportu a kultury Olgou Floriánovou, zapózovali fotografům a kameramanům.

Sál Klubu sportu a kultury ve Vlčnově žil během velkolepého krojového plesu úchvatnou barevností nejen vlčnovských krojů, ale i tradičních oděvů z Horňácka, Kyjovska, Luhačovického Zálesí, Valašska, východního Slovenska, Strážnicka a Dolňácka. Za krojovým plesem přišly v sobotu do Vlčnova davy návštěvníků. „ Krása. Super. Nádhera. Neočekávané zážitky z představení nového krále," tak hodnotili jeden z nejpopulárnějších bálů na Slovácku Jana a Marian Poštolkovi z Veselí nad Moravou, kteří si ho už pátým rokem nechtěli nechat ujít.

„Vlčnované mají přijet v červnu do Fryštáku na festival. Já se přijel na ples podívat, abych se přesvědčil, jestli se ti Vlčnované umějí pořád dobře bavit. A umějí, ostudu si u nás rozhodně neudělají," pěl ódy Fryštáčan Kamil Ďuríček, rodák z Vlčnova.

O hudební doprovod plesu se starala dechová hudba Vlčnovjanka s cimbálovou muzikou Čardáš, krev v žilách návštěvníků rozpumpoval vlčnovský mužský sbor a folklorní soubor Vlčnovjan.

Při letošní květnové jízdě králů bude v roli diváka Jan Pijáček, který jako starosta dával léta audienci na úřadě nejen králi, ale i jeho družině. „Musím se přiznat, že když jsem na radnici na jízdu králů přijímal krále vlčnovského a jeho družinu, vždycky jsem na závěr říkal, že v ten den si starosta Vlčnova vybírá svoji nejkrásnější odměnu. Dnes ji velice rád přenechávám svému nástupci," popsal své pocity Jan Pijáček, dlouholetý šéf obce, dnes radní Zlínského kraje. S úsměvem dodal, že to se mu za devatenáct let starostování nepodařilo, ale letos si prý ten slavnostní květnový akt užije jako divák.

„Před pěti lety, při představování nového krále, jsem stál při jednom rozhovoru s novináři na místě dnešních královských rodičů já. Můj syn Martin byl tehdy vlčnovským králem. Při dnešním rozhovoru stojím na opačné straně, a to jako starosta," svěřil se první muž Vlčnova Jiří Matušík.

Vlčnovský krojový ples má dlouholetou tradici. „Poprvé se uskutečnil z iniciativy místní Osvětové besedy v roce 1972. V současnosti je ples specifický především tím, že se na něm na veřejnosti představuje nově zvolený král," informovala ředitelka Klubu sportu a kultury ve Vlčnově Olga Floriánová.

SOUVISEJÍCÍ

Manželé Marie a Zbyněk Španělovi mají v rodině krále i legrúta

Novým vlčnovským králem je jedenáctiletý Petr Španěl