Projekt se zaměřením na ekologii bude mít za výsledek zhasnutá světla na několika místech po celé naší planetě. A poznat to půjde dokonce i na oběžné dráze.

„Hodina Země samozřejmě nespočívá jen v sobotním happeningu. Ten má být hlavně symbolickým aktem uvědomění si dopadu našeho počínání na Zemi a stanovení si závazků, které hodláme v budoucnu naplnit,“ popisuje Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, která v Česku projekt zaštiťuje.

Do akce se zapojí také řádka měst a obcí ze Zlínského kraje. Například v Nové Dědině na Kroměřížsku se lidé chystají besedovat při svíčkách.

Nová Dědina se připojí kvůli mladým

„Připojujeme se hlavně kvůli mladým. Posedíme v knihovně při svíčkách a budeme si povídat o tom, jak se kdysi žilo bez elektřiny,“ popsal sobotní plány v obci její starosta Roman Polášek. „Pokud vyjde počasí, tak bychom mohli jít i k táboráku a bez světel pozorovat hvězdy,“ doplnil starosta.

Ukázka života bez elektrického proudu je podle něj důležitá. „Už ji bereme jako samozřejmost a standard. Spoléháme se na automatizaci a jsme na ní závislí. V sobotu večer si tak ukážeme, co by nastalo, kdyby elektřina nebyla,“ pousmál se Polášek.

Na hodinu nastane tma také v centru Kunovic. „Je to přinejmenším dobré připomenutí toho, že bychom se měli zamyslet nad ekologií. I světelný smog je znečištění,“ uvědomuje si starostka Kunovic Ivana Majíčková, která si po-dle svých slov sobotní večer užije také při svíčkách.

Snažení ekologicky smýšlejících obcí, podniků i jednotlivců ze Zlínského kraje bude mít ve spojení s ostatními podobnými snaživci mezinárodní efekt, který přesáhne dokonce i hranice naší atmosféry.

Astronaut Mezinárodní vesmírné stanice Andre Kuipers totiž bude 31. března z vesmíru sledovat postupné zhasínání světel napříč zeměkoulí. Svůj zážitek se ostatním lidem pokusí předat pomocí fotografií a živých komentářů. „Neexistuje lepší způsob, jak zvýšit povědomí o budoucnosti nejkrásnější planety ve vesmíru,“ tvrdí nadšený Kuipers.