„Generace 55+ je v dnešní době hodně opomíjena, když je pro tuto věkovou kategorii obtížné obstát na pracovní trhu. Přitom právě oni mohou nabídnout své pracovní i životní zkušenosti,“ říká ředitelka neziskové organizace Domus Vitea Tereza Kulhánková. Právě tento subjekt bude centrum provozovat. „Chceme nabídnout těmto lidem volnočasové aktivity, pocit užitečnosti, sounáležitost s komunitou a vědomí, že někam patří,“ doplňuje Kulhánková.

Sociální podnik Domus Vitae bude ve Stromovce provozovat kavárnu s názvem Domeček, která bude k dispozici nejen členům komunitního centra, ale i široké veřejnosti. V ní se budou pořádat výstavy děl umělců z okolí, občasný prodej rukodělných výrobků, květin a mnoho dalších různorodých aktivit, s jejichž nabídkou přicházejí sami obyvatelé z okolí. V sociálním podniku je současně možné objednat si služby třeba hodinového manžela a pomocnice v domácnosti. Záměrem je vytvořit a dále rozvíjet prostředí, umožňující využít znalostí, zkušeností a schopností aktivních seniorů ku prospěchu jak těchto osob, tak i ostatních.

„V minulém roce jsme jako centrum Domus Vitae pro seniory organizovali dvouměsíční kurs angličtiny, Taj-či a politologie. V letošním roce pokračujeme anglickou konverzací, Nordic walkingem, malováním a základy počítačové gramotnosti. Na podzim se chystá němčina a těsně před svátky na konci roku rukodělná dílna. Zázemí v centru najde i lesní školka, tak aby docházelo ke komunikaci mezi jednotlivými generacemi,“ doplňuje Kulhánková.

Projekt iniciovala dvojice lidí, která má hluboké zkušenosti ze zdravotnictví a sociální péče. Ivan Dvořák byl předseda správní rady Nadace Via a Kateřina Čihařová působila jako předsedkyně správní rady Sue Ryder International CZ, o.p.s.. Oba si vytkli za úkol vybudovat komunitní centrum, kde by se lidé mohli setkávat, vzdělávat a předávat druhým své zkušenosti. Podařilo se jim získat do nájmu bývalý drážní domek ve Stromovce, kde od února 2018 nezisková organizace Domus Vitae sídlí.