„V kraji evidujeme tři případy mutace delta koronaviru, která se šíří zejména mezi mladými lidmi. Jinak je ale epidemiologická situace na začátku prázdnin dobrá a výskyt nákazy sporadický. Minulý týden jsme měli pouze jeden nový pozitivní případ koronaviru v přepočtu na sto tisíc obyvatel, ke 2. červenci je jich devět,“ shrnula mluvčí krajské hygieny Markéta Koutná.

Že je opatrnost na místě, ukazují celorepubliková čísla - nových případů bylo v pátek 2. července, kdy epidemiologové zveřejňují čerstvá data, celkem 164. Nejvíce je jich v Praze - 67, následuje Středočeský kraj (28), v Plzeňském a a Moravskoslezském kraji přibylo shodně po 16 nakažených. Podle odborníků je na vině šíření mutace delta, a to především mezi mladými lidmi – ta je sice nakažlivější, ale nemá tak vážný průběh.

Hanácká kasárna v Olomouci, únor 2021
Hanácká kasárna jsou na prodej, stát chce přes čtvrt miliardy

Epidemiologové už začali na podnět ministerstva zdravotnictví zvýšeně dohlížet na přílety turistů z rizikových zemí podle barvy semaforu a sledují, zda si lidé plní své povinnosti po návratu. Hygiena se například zvýšeně zaměří na navrátilce z Tuniska, které se od 5. července zařadí mezi země s extrémním rizikem nákazy.

Červenou barvu na semaforu, tedy vysoké riziko nákazy, mají aktuálně Kanárské ostrovy. Oranžové je Řecko či Španělsko, v „zelené“ kategorii s nízkým rizikem jsou dnes Itálie, Francie, Chorvatsko, Německo či Bulharsko.

Dobrá zpráva z nemocnic

V posledních týdnech se výrazně ulevilo nemocnicím, a to jak v Olomouci, tak Přerově či Prostějově. „S akutním infekčním covidem u nás dnes neleží nikdo, máme jen postcovidové pacienty, kteří ale nejsou infekční a řeší se u nich komplikace po prodělané pneumonii - především dýchací potíže, vyžadující podporu a sledování,“ uvedl Štefan Repovský, náměstek pro léčebně preventivní péči společnosti Agel Středomoravská nemocniční, pod niž spadají nemocnice v Přerově, Prostějově a ve Šternberku.

Nový aktivity park otevře v sobotu 3. července.
Aquapark otevře nový aktivity park s bludištěm a trampolínami. Podívejte se

Infekční pacienti s covidem momentálně nejsou ani v Prostějově a ve Šternberku. Podle mluvčího Adama Fritschera není nikdo hospitalizován s nemocí covid-19 ani ve Fakultní nemocnici v Olomouci.

I přes optimistický vývoj ale zatím v přerovské nemocnici neobnoví v plném rozsahu operace.

„Důvodem tentokrát není nákaza koronavirem, ale plánovaná rekonstrukce operačních sálů, která začne v příštím týdnu a potrvá až do prosince. Sály rozdělíme na dvě části a přednost budou mít akutní operace - traumata, sekce a úrazy. Zákroky, které bude možné odložit, odložíme,“ zmínil Štefan Repovský.

Očkování už tak netáhne

I přesto, že se začíná v Praze a Středních Čechách šířit nakažlivější mutace koronaviru delta, zájem o očkování ve velkých centrech mírně klesá.

„Očkování běží ve stejném tempu jako dosud, ale zájem je menší než byl dříve. V současné době jsme schopni očkovat 600 lidí denně, v pondělí a ve středu jsou okna nastavená na 800. Příští týden otevíráme očkování juniorů, tak uvidíme, jestli do centra přijdou a v jakém počtu,“ shrnul Štefan Repovský.

Péče o nemocné s covidem. Ilustrační foto
Covid byl v Olomouckém kraji až třetí nejčastější příčinou úmrtí

Situaci podle něj komplikuje i zkrácení intervalu mezi první a druhou dávkou očkování.

„V současné době je systém nastavený tak, že mezi první a druhou dávkou je interval šesti týdnů. Pokud se zkrátí, tak se v centru sejdou lidé, kteří přišli na druhou dávku po šesti týdnech s těmi, co dorazili dříve, a úplnými nováčky. Lidé už nám volají s tím, že si chtějí změnit termín a přeobjednat se, což personál dosti zatěžuje,“ uzavřel.