Obě kategorie opanovala vína od polešovického vinaře Jaroslava Vaďury. Deseti vyhodnoceným vínům s nejvyšším počtem bodů kraloval jeho vzorek Chardonnay.

Vzorky Rulandského šedého, Ryzlinku rýnského, Sauvignonu, Muškátu moravského a Chardonnay z loňské sklizně tvořily Vaďurovu vítěznou kolekci. Na paty mu v ní šlapala Šlechtitelská stanice vinařská Polešovice, která se ztrátou 0,6 bodu byla na druhém místě a jen o 0,15 bodu skončila třetí kolekce polešovického Pavla Šoustka. 

Protože krajiny malovali amatérští malíři venku, venku se uskutečnila vernisáž jejich obrazů.
Amatérští výtvarníci si odskočili na týden malovat na Velehrad

Letos vybírala degustační komise deset nejlepších vín od 26 vinařů a vinařských podniků. Ti jí k hodnocení předložili 111 vzorků vín. Ani letos ale nebyl překonán pátý ročník, kdy bylo k degustaci přeloženo 130 vzorků od 28 vinařů. 

„Vinařství je velká řehole a dřina. Když vinař tu práci ve vinici i při výrobě vína dělá srdcem a dostane nějaké to ocenění, je to pro něj uznání, že všechno kolem vína nedělal nadarmo. Mě ta dnešní nejvyšší ocenění velice těší,“ svěřil se Jaroslav Vaďura, absolutní vítězem X. ročníku soutěže TOP Víno Slovácka.

Na otázku, jakou úrodu hroznů letos očekává, odpověděl.

„Když naše vinice zasáhly na jaře mrazy, odhadovali jsme, že úroda hroznů bude velice mizerná. Hlavní očka sice pomrzla, ale k naší radosti podočka hrozny nasadila. Jejich úroda nebude špičková, ale průměrná až podprůměrná, takže nebudeme dělat zadarmo,“ konstatoval Jaroslav Vaďura.

Dva jeho další vzorky vín, Sauvignon a Muškát moravský, skončily v první desítce vyhodnocených vín. Více si ale Jaroslav Vaďura váží vítězství v kolekci vín. Kolekce totiž podle něj hovoří o tom, že celkově má vinařství vyrovnané výsledky, protože se počítá z pěti vinných odrůd. 

„Mám vždycky radost, když se široké veřejnosti dokáže odprezentovat obor, jakým je třeba vinařství, ale také se ocení lidé, kteří v něm umějí vyprodukovat špičkový produkt. Každý vinař, který se do této soutěže přihlásil, si zaslouží můj obdiv za jeho práci ve vinici i ve sklepě,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Na sedmém ročníku burzy krojů se letos prezentovalo dvacet vystavovatelů a tvůrců lidových oděvů.
Babickou Baňu straší pálení krojů a krojových součástí

S úsměvem vzpomněl slova svého kamaráda z Polešovic, pronesená před jeho návštěvou v rámci vyhlášení výsledků TOP Víno Slovácka.

„On mi řekl, abych se dobře rozmyslel, jestli do Polešovic pojedu, protože žádný z ministrů tu nebyl dvakrát. A já jsem na akci TOP Víno Slovácka v Polešovicích už počtvrté,“ zasmál se pobaveně ministr. 

Vinařské slavnosti s otevřenými sklepy v Polešovicích, kterých se zúčastnilo několik stovek lidí, umocnil doprovodný kulturní program. V něm do srdcí a mysli návštěvníků vlily dobrou pohodu děti z mateřinky, pěvecký sbor Drmolice a Florijánky. Krev v žilách diváků rozproudil folklorní soubor Kunovjan, Polešovjánek, vinaři z Polešovic, sbor Chlapi z Vážan a cimbálová muzika Dolňáci.