Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař servíroval jídla našich babiček. Některá se připravoval několik dnů

Luhačovice – Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.

1.4.2012
SDÍLEJ:

V luhačovickém hotelu Augustiniánský dům se rozhodli vzkřísit starou moravskou kuchyni. Jehněčí drkotina zakusovaná zelným krajancem. Foto: DENÍK/Martin Nevyjel

Tak nějak mohlo vypadat sváteční menu našich babiček. Znovu vzkřísit skoro zapomenutá regionální jídla se rozhodli v luxusním luhačovickém hotelu Augustiniánský dům.

K jednomu stolu tak v pátek odpoledne zasedly hned dvě gurmánské komise – jedna byla složená z odborníků a druhá z novinářů. Společně jídla degustovali a také ohodnotili.

„Některá z nich se objeví na jídelníčku našeho hotelu,“ slíbil ředitel Augustiniánského domu Roman Taťák.

Šéfkuchař hotelu a zároveň autor všech degustovaných pokrmů Peter Baboľ sbíral kulinářskou inspiraci od starých kuchařek na moravskoslovenském pomezí, musel však přidat i řádnou dávku svého kulinářského umu. Připravit některé pokrmy přesně tak, jak to dělali naši předci, však neumožňuje třeba ani naše legislativa.

„Některé tradiční pokrmy se dělaly třeba několik dnů, to však podle dnešních pravidel není možné. I tak jsme však některé z těchto pokrmů připravovaly mnoho hodin,“ poznamenal šéfkuchař, který vařil a slovenských kolibách i ve vyhlášených pražských hotelech.

Cílem akce pojmenované Jak chutná Zlínsko je přitáhnout české i zahraniční turisty do Zlínského kraje.

„Chtěli bychom změnit fakt, že pětašedesát procent turistů jedoucích do naší země míří jen do Prahy. Dostat starou moravskou gastronomii do jídelních lístků, je velkou šancí regionu.

Třeba ve Francii či Itálii na to už dávno přišli. Zatímco nabídka lyžování či cykloturistiky je sezónní, tak kulinářská nabídka je celoroční. Také je velký rozdíl mezi investicemi do vybudování sjezdovky a zaměřením jídelníčku na tradiční pokrmy,“ vysvětlil člen poroty Tomio Okamura.

Změnit je však třeba podle hoteliérů už samotné vnímání Luhačovic.

„Lidé často chápou Luhačovice jako lázně. A do lázní jezdí někdo, kdo je nemocný. To však už dávno není pravda. My v Augustiniánském domě se snažíme nabídnout lidem místo k relaxaci, aktivnímu odpočinku i dát gurmánský zážitek,“ tvrdí Roman Taťák. 

Autor: Martin Nevyjel

1.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nikdo by nepodpořil menšinovou vládu ANO, pokud by v ní byl i nebyl Andrej Babiš.
AKTUALIZOVÁNO
51

V superdebatě rezonovala otázka referenda. Není to zlaté tele, upozornil Bartoš

Hudebně divadelní představení na motivy novely Richarda Bacha Jonathan Livingston Racek se uskuteční v pátek 20. října v 19 hodin na jevištní scéně Za oponou.

Na scénu Za oponou míří Holanďané

Opraví vlhkem zničenou kotelnu Maměnky na Pustevnách

Vedení Valašského muzea v přírodě rozhodlo o opravě kotelny v hotelu Maměnka na Pustevnách. Na kotelně, která je částečně zapuštěná do svahu, se projevilo dlouhodobé působení vlhkosti.

Nejstarší kandidát v kraji Jan Uherka: Všichni chybujeme, i politické strany

Dlouhých pětašedesát let se čile zajímá o politické dění dnes už čtyřiasedmdesátiletý Jan Uherka z Uherského Brodu. V nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky kandiduje ze čtrnácté pozice za ČSSD, přičemž je nejstarším kandidátem napříč všemi kandidátkami.

Vsetín odjel z lázeňského města s nulou na všech kontech

Žádný bod, žádná vstřelená branka, naopak v každé třetině jedna inkasovaná. Prvoligoví hokejisté Vsetína hráli s hlavním favoritem soutěže z Karlových Varů a podlehli mu o tři branky.

Představujeme prvňáčky ze Základní školy v Rožnově pod Radhoštěm

Ojedinělý seriál Deníku Naši Prvňáci pokračuje dalším dílem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení