V pondělí 15. srpna brodští policisté zabavili několik zbraní dvaaosmdesátiletému muži, který měl spory s rodinnými příslušníky. „Vůbec poprvé využili novelizace zákona o střelných zbraních a střelivu, která jim to umožňuje," prozradila mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.

„Bezesporu je dobře, že policisté mají podobný nástroj k dispozici, jen je to, bohužel, trošku s křížkem po funuse. Těm lidem už to život nevrátí," řekl Slováckému deníku Petr Gabriel, jenž se před šíleným střelcem ukryl na toaletách restaurace.

Z jeho slov vyplynulo, že si nemyslí, že by dnes byli policisté schopní podobné tragédii zabránit.

„Tehdy selhalo úplně všechno a bojím se toho, že policie se z toho nepoučila. Nevím, jestli by příště reagovali líp. Nemyslím si, že přijali opatření, která by pomohla," dodal Petr Gabriel skepticky.

Optimističtější je starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar.

„Máme k dispozici prvosledové hlídky, které jsou plně vyzbrojené a musí do deseti minut zasáhnout prakticky kdekoliv. Věřím, že se bezpečnostní složky ve spoustě věcí poučily. Na druhou stranu, výcvik policistů není možné přepracovat ze dne na den, chvilku to asi všechno bude trvat," připustil Patrik Kunčar.

Podle něj je možnost rychlého zabavení zbraní dalším krokem, který přispěje k větší bezpečnosti veřejnosti.

„Je to věc, po které jsme po tragédii, která se u nás stala, volali. Vím o jiných případech, které se udály, a jsem rád, že se nový zákon konečně mohl uplatnit v praxi. Možná se odebráním zbraní povedlo zabránit tragédii," řekl starosta.

Novelizace zákona o střelných zbraních a střelivu vešla v platnost začátkem srpna.

„Opravňuje policisty zadržet střelné zbraně, pokud existuje důvodné podezření, že u jejich majitele došlo k takové změně zdravotního stavu, která může v souvislosti s nakládáním se zbraní představovat ohrožení života a zdraví jak jeho, tak i jiných osob," vysvětlila Milena Šabatová.

Patrik Kunčar, který je i senátorem Parlamentu České republiky, je přesvědčený, že je to správný krok. „Ochrana zdraví a bezpečnosti lidí by v těchto případech měla mít přednost před osobní svobodou a právem držet zbraň," zdůraznil.

Jako první o toto právo přišel dvaaosmdesátiletý Broďan, jenž má dlouhodobé spory s rodinnými příslušníky, které již několikrát řešila i policie.

„K poslednímu incidentu v rodině došlo v pondělí odpoledne. Na základě šetření policisté pojali důvodné podezření a zadrželi tři dlouhé střelné zbraně včetně jedné vyměnitelné hlavně," upřesnila Milena Šabatová, podle které se případem nyní zabývají jak uherskobrodští policisté, tak i pracovníci skupiny služeb pro zbraně a bezpečnostní materiál.