Byl problémový, neustále si na něco stěžoval, na krku měl exekuci. Obyvatelé Frenštátu pod Radhoštěm mají jasno o viníkovi nedělní tragédie, kdy při výbuchu domu zemřelo pět lidí a dalších jedenáct bylo zraněno. K verzi, že dům vyhodil do povětří sedmapadesátiletý Antonín B., se zatím přiklání také policisté. „Považuji to za velmi závažný kriminální čin," uvedl včera policejní prezident Martin Červíček. Šéf krajských policistů Tomáš Tuhý jeho slov doplnil. „Verze úmyslného zločinu je pro nás při vyšetřování zatím prioritní a dosud zjištěné důkazy jí napovídají. Zatím jsme ale nevyloučili ani to, že mohlo jít o nešťastnou náhodu nebo technickou závadu," uvedl Tomáš Tuhý.

Jaké konkrétní důkazy policisté proti sedmapadesátiletému muži, mají, zatím Tuhý neupřesnil. Potvrdil pouze dřívější zprávy hasičů, tedy, že v domě bylo několik ohnisek požáru.

Lidé ve Frenštátě také mluví o tom, že muž měl už dříve sousedům vyhrožovat zabití. „O tom žádné informace nemáme," uvedl šéf krajské policie s tím, že není schopen potvrdit ani to, že muž údajně zabarikádoval únikové východy, aby se z hořícího domu lidé nemohli dostat ven. „Protože výbuch dům zcela zdevastoval, bude velmi složité se k této věci dopátrat. Čekáme ještě na další znalecké posudky," reagoval Tuhý.

Vedle zajišťování důkazů z místa výbuchu policisté také vyslýchají desítky svědků. „S některými zraněnými osobami nebylo dosud možné, vzhledem k jejich zdravotnímu stavu, komunikovat," uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková s tím, že policisté čekají také na výsledky pitvy. V noci z neděle na pondělí našli v troskách domu těla tří dětí a také části lidského těla. „Teprve znalecký posudek soudního lékaře určí, zda jde o ostatky jednoho či dvou zemřelých," uvedla Gabriela Holčáková.

Notorický stěžovatel kontaktoval i redakci Deníku

Redakci Deníku kdysi oslovil s tím, že mu nechce zaplatit jedna frenštátská právnička za práci, kterou u ní provedl. Jenže vyšlo najevo, že odvedl práci špatně a právnička požadovala nápravu. Do té doby mu nehodlala platit. Muž to vyřešil svérázně, vylomil jí zámek u vstupních dveří a zdůvodnil to tím, že zámek byl jeho a ona za něj nezaplatila.

To je jen jeden příběh ze života Antonína B., který poté redakci zahrnoval mnoha e-maily, v nichž nejčastěji oznamoval, že podává trestní oznámení na radnici. „Město podporuje alkoholismus nezletilých a mladistvých, tím, že nikdo nekontroluje prodej ve zdejší večerce," psal v jednom z oznámení. To, že podal na radnici více oznámení, potvrdila také starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová.

Muži prý hrozila exekuce

Podle informací, které se redakci Deníku podařilo získat, muž neplatil za energie, a tak jej dodavatelé „odstřihli" od plynu i od elektřiny. „On si prý pořídil plynovou bombu a doma topil tou bombou," nechal se slyšet jeden z frenštátských obyvatel, kteří se sešli na místě výbuchu. Další se přidal s tím, že na byt v přízemí byla uvalena exekuce a Antonín B. se měl vystěhovat. „On říkal: Jestli se postěhuju já, tak se budete stěhovat všichni," naznačil muž, jenž se představil jako Radim. Nejen on se domnívá, že výbuch v domě nebyl náhodný, o čemž by vypovídaly i další informace, získané na místě.

Zápach plynu

Například otec muže, jenž leží s těžkými popáleninami v popáleninovém centru v Ostravě, uvedl, že v osudný den jeho vnuka probudil zápach plynu. „Vzbudil mamku, aby se podívala, co ten soused zase dělá. Když prý otevřeli dveře na chodbu, viděli ho, jak něco dělá s nějakou bombou. S jakou, to nevím. Malý si prý více nepamatuje. Probral se až v nemocnici," uvedl muž, příbuzný vážně poraněných obětí výbuchu.

Podle většiny lidí, kteří Antonína B. znali, byl výbuch jeho dílem. „Tlačili na něho, on vyhrožoval, vyhrožoval, ale nikdo s tím nic nedělal. No a tak to tak dopadlo. Jenomže to jsou i ty naše zákony," řekl další muž.

Bylo to připravené?

Z informací, které na místě redakce Deníku získala, by se dalo usuzovat, že Antonín B. skutečně udělal to, o čem hovořil. Možná chtěl odejít z tohoto světa a dát všem za vyučenou. „Slyšel jsem z dobře informovaných zdrojů, že byl oddělaný hlavní přívod plynu do baráku. Takže on ten barák vlastně tím plynem napustil," tvrdil jeden z mužů na místě tragédie. O tom, že zřejmě nešlo o nešťastnou náhodu, svědčí i poloha mrtvého těla Antonína B. Dobře informované zdroje tvrdí, že ohořelé tělo sedělo zády opřené o zeď v chodbě naproti schodišti.

Policie včera zahájila trestní stíhání ve věci obecného ohrožení.

Plynař: Běžně k takovému úniku plynu nemůže dojít

Výbuch plynu v bytovém domě ve Frenštátě je mimořádná událost, ke které běžně nemůže dojít.

„Pravidelnými revizemi se zabraňuje, aby k takové situaci za normálních okolností došlo, proto si myslím, že únik plynu byl zaviněn neodbornou manipulací s plynovodem. Je to ale spekulace," řekl Deníku Jan Fojtík z ostravské plynařské firmy Redl servis s tím, že aby k explozi došlo, je potřeba tří faktorů.

„Jednak musí k úniku dojít v uzavřeném nevětraném prostoru. Dále musí být v objemu vzduchu koncentrace plynu mezi pěti až patnácti procenty a v poslední řadě jiskru nebo oheň," vysvětlil Fojtík.

Na objemu prostoru, do kterého plyn uniká, je pak závislá i doba potřebná k nahromadění nebezpečné koncentrace.

„Může to trvat i deset minut, dvě hodiny nebo půl dne. Takto od oka se to nedá odhadnout a můžeme pouze spekulovat," dodal plynoinstalatér.

V bytových plynovodech se používá zemní plyn. Oproti svítiplynu, který se používal ve 20. století, je výhřevnější a není jedovatý. Hlavní složkou zemního plynu je metan a etan. Samotný zemní plyn je bez zápachu, proto se při jeho distribuci provádí odorizace a přidávají se do něj zapáchající plyny tak, aby bylo možno zemní plyn rozpoznat ve vzduchu při větší koncentraci než jedno procento.

K TÉMATU:

Tragédie ve Frenštátě pod Radhoštěm není lhostejná ani lidem v Ostravě. Mnozí chtějí rodinám z poškozeného domu pomoci

„U nás v baráku je to samé malé dítě. Nedovedu si představit, že by se tady něco takového stalo." Tak mluví o neštěstí ve Frenštátě osmašedesátiletá Věra Magrlová, která žije v centru Ostravy. Když se rozpovídá o tragédii, kterou sledovala v televizních zprávách, má slzy v očích. „Mám malou vnučku, takže mě to zasáhlo. Osud umí být někdy skutečně krutý," klopí oči důchodkyně.

Stejně jako starší žena vnímají tragédii v nedalekém Frenštátě i další Ostravané. Každý, koho se na ulici zeptáte, mluví o obrovském neštěstí.

„Když někde zemřou lidé, je to pokaždé tragédie. Když jsou ale oběťmi malé děti, je to ještě větší hrůza," říká pan Karel, který si nepřál zveřejnit příjmení. Je rozhodnut poslat rodinám těch, které kvůli výbuchu přišly o své blízké i veškeré věci, aspoň malý finanční příspěvek nebo oblečení.

Pomoci se rozhodly také některé ostravské obvody, například Mariánské Hory a Hulváky. Na účet zřízený za účelem pomoci postiženým zašle obvod dvacet tisíc korun.

„Jsme si vědomi, že tato finanční podpora nenahradí ztráty způsobené nedělní tragédií, přesto cítíme potřebu vyjádřit alespoň symbolicky naši solidaritu," řekla za všechny radní starostka obvodu Liana Janáčková.

Pomocnou ruku nabídl Frenštátu také krajský úřad. „S paní starostkou jsem se spojil s tím, že kraj zaplatí náklady na demolici domu, na niž si hasiči museli najmout speciální techniku," řekl Deníku hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák s tím, že o další pomoci budou s Frenštátem ještě jednat. „Včera zasedalo mimořádné zastupitelstvo a podle toho, co bude potřeba, budeme dále reagovat," podotkl hejtman.

Výzva

Přispívat mohou lidé také v rámci materiální sbírky, kterou zorganizovala Charita přímo ve Frenštátě pod Radhoštěm. Nosit mohou oblečení, hygienické potřeby i vybavení do bytu.

Nevypočitatelných a nebezpečných pomatenců je hodně

Téměř shodný případ, jaký o víkendu otřásl Frenštátem pod Radhoštěm, se odehrál před časem v Havířově. Naštěstí zahynul jen vyšinutý sebevrah.

Obrovský výbuch a následný extrémně silný požár poškodil dům v ulici U Stromovky v sobotu 6. září 2008. Podobnost s frenštátským případem je velká. I na tohoto nájemníka si lidé opakovaně stěžovali a žádali policii, aby s ním zjednala pořádek. Také on se rozhodl neodejít ze světa živých sám a připravoval velkou zkázu.

Tehdy jednačtyřicetiletý nájemník nanosil do svého bytu velké množství benzinu. Lidé si jeho počínání všimli a přivolali policisty. Ti, protože už z dřívějška věděli, o koho se jedná, pro jistotu zavolali hasiče, kdyby potřebovali otevřít dveře bytu.

Když však policisté u muže zaklepali na dveře, on jim ochotně otevřel a dokonce je pozval dovnitř. Sám poodešel do bytu a škrtl sirkou nebo zapalovačem. Nahromaděné výpary způsobily silnou explozi s tlakovou vlnou, která zranila policisty, vyrazila dveře, okna v několika bytech a poškodila i konstrukci domu - více zde

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU