„Vzhledem k tomu, že nebyla porušena nerezová síť, která slouží jako opláštění celé voliéry, je možné, že papouška vypustil nedopatřením některý z návštěvníků,“ uvedla zlínská ZOO na svém facebookovém profilu.

Papoušek se může pohybovat v okolí Zlína, ale i v širším okolí. Jedná se sytě modrého, zhruba metr dlouhého papouška.

"Pokud jej zahlédnete, volejte prosím na telefonní číslo 778 402 420," uvedla dále ZOO.

Ara hyacintový je největší ze 16 druhů arů. Peří má tmavě kobaltovou barvu, na obličeji jsou dvě holé oblasti. Oči a spodní stranu zobáku zdobí žlutý pruh. Obrovský šedočerný zobák je silně zakřiven a ostře zašpičatělý. Ara jím dokáže rozlousknout i kokosový ořech. Ve volné přírodě žije v hejnech do 16 jedinců, hejno tvoří jednotlivé páry. Dospívají v sedmém roce života. Hnízdí v dutinách palem. Rodiče společně pečují o vylíhlá mláďata 4 měsíce na hnízdě. Měsíc je pak zvykají na život v pralese. Dožívají se kolem 60 let.

Zdroj: ZOO Zlín