Stopy budou hledat pracovníci správ chráněných krajinných oblastí a národních parků, ke kterým se o víkendu připojí další zájemci z řad dobrovolníků. „Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem osmi až deseti rysů. Vzácně, v počtu několika málo jedinců, zde žijí vlci a medvědi," prozradila koordinátorka mapování šelem Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správy chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Mapování velkých šelem v Beskydech se poprvé uskutečnilo v roce 1984. Výskyt a množství sledovaných chráněných zvířat zjišťují ochránci podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či zbytky kořisti. Kontrolují území o rozloze 1200 čtverečných kilometrů.

Stopaři se v terénu pohybují po předem stanovených trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Kromě velkých šelem zaznamenávají i výskyt ostatních druhů zvířat.

Výsledky mapování vyhodnocují pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a ukládá je do své databáze. Závěrečná zpráva ze sčítání bude k dispozici zhruba za měsíc.

Podle ochránců přírody jsou Beskydy jediným místem, kde u nás všechny tři chráněné šelmy žijí. „Zatímco rysa můžete spatřit i jinde, medvěda a vlka lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přicházejí ze sousedního Slovenska," uvedla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Pohyb krajinou jim však podle ní komplikují silnice s hustým provozem i pytláci. „Navzdory civilizačním překážkám se ale medvědům občas podaří proniknout z Beskyd dále na západ a vlci se v poslední době, díky své pohyblivosti a přizpůsobivosti, objevují i v dalších pohořích na severu Čech a Moravy, v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj či na Šumavě," vylíčila Šůlová.

Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR chránění. Kvůli jejich výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazená mezi evropsky významné lokality velkých šelem.