Pád premiéra Petra Nečase a další vývoj v kauze, která mu zlomila vaz, sledují také lidé v Rožnově pod Radhoštěm, kde dlouhá léta žil. Řada z nich je ale současným obrazem politické scény znechucena. „Už jsem to raději přestala sledovat. Je to nechutné, jak dokola řeší koryta a o lidi jim vůbec nejde," rozčilovala se Magda Syptáková. Jediným možným řešením jsou podle ní předčasné volby. „Ale upřímně řečeno, těžko říct, koho volit," krčila rameny Rožnovanka.

Pro politiky neměl dobrého slova ani Petr Vágner. „Už jsem na ně alergický. Všichni nám pořád dokola předhazují, jak byli komunisti špatní, ale tito jsou ještě horší," zlobil se Rožnovan. Co se odchodu Petra Nečase z postu premiéra týče, většina lidí se shoduje, že je to správný krok. O tom, že policie měla dobrý důvod na Úřadu vlády zasahovat, pak nepochybuje téměř nikdo.

„Vůbec se nedivím. Nedělám si iluze, že by ti lidé byli čistí," řekl Vladimír Šimek z Rožnova. Nečasova rezignace nenechává bez emocí ani krajské politiky. „Tlak, který byl na pana premiéra vyvíjen už od jeho zvolení, byl neuvěřitelný. Za současné situace je jeho krok správný," řekla starostka Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková (ODS). Podle svých slov je přesvědčená, že se vše vysvětlí. „Nyní je to v rukou orgánů činných v trestním řízení," poznamenala starostka.

„Pan Nečas odstoupil o tři dny později, než měl. Jak se bude situace vyvíjet, netuším. Bylo by to věštění z křišťálové koule," řekl poslanec Vladimír Koníček (KSČM) z Boršic, který dodal, že v současné situaci neexistuje žádná ideální varianta řešení. „Rozpuštění Sněmovny a předčasné volby," odpověděl na dotaz, co by tedy bylo podle něj nejmenším zlem v nabízených variantách řešení.

Kroměřížský senátor a místostarosta Miloš Malý (ČSSD) soudí, že uklidnění politických vod nebude otázkou jednoho dne. „Bude to dlouhodobé jednání. Nyní se otvírá další úsek, který předpokládá ústava současná předsedkyně Sněmovny by měla navrhnout prezidentovi někoho, koho by měl jmenovat jako premiéra a pověřit ho sestavením vlády," řekl senátor Malý.

Související články:

Student Nečas byl v Uherském Hradišti premiantem

Nečasova demise: konec agónie

Vždy jsem si vás vážil, řekl Zeman Nečasovi a popřál mu osobní pohodu