Hlavními letošními hvězdami bude německá metalová opera Avantasia, metalová legenda Slayer či americká kapela Megadeth.

„Před sebou máme v mnoha směrech nejúspěšnější ročník. Může se stát, že poprvé v historii festivalu už nebudou na místě vstupenky v prodeji. Předprodej je už totiž téměř bez vstupenek. Letos jsme navíc ani nezavedli jednodenní, pouze na všechny čtyři dny. Chtěli jsme upřednostnit velký zájem fanoušků na celý festival před jednorázovými," vyzdvihuje šéf blížícího se věhlasného festivalu Jiří Daron. Očekávají tak návštěvnost 25 tisíc lidí, přijedou fanoušci ze 37 zemí světa. „Také vystoupí rekordní počet kapel, necelá osmdesátka, z šestnácti zemí světa," zdůrazňuje.

Na nabité festivalové dny se už připravují nejen fanoušci, ale také obchodníci, policisté či třeba provozovatelé ubytoven ve Vizovicích. Zamluvit si tam teď na poslední chvíli nocleh ve městě je podle mnohých už nemyslitelné. „Na Masters of Rock se už hodně těším, ale letos jsem nějak propásl zamluvit si zavčas ubytování. Teď už je pozdě, asi skončím pod stanem. Ale nevadí, i tak si to užiji," říká například Marek Kolbinger ze Zlína. Plno mají opravdu snad všude. „My máme už čtrnáct let stejnou klientelu. Sotva skončí jeden ročník a fanoušci od nás odjíždějí, hned si rezervují místo na příští rok. Takže i letos je u nás narváno, rezervačky máme staré fakt i ten rok," směje se Petr Surovec z York Café Restaurant.

Stejná situace panuje i v sokolovně, která nabízí ubytování ve 2 až 4lůžkových pokojích.

Většinou když odjíždí, rezervují si místo na další ročník rovnou. Máme tak už plno. Pro nás je Masters of Rock přínos, zdroj příjmů," říká tamní pracovnice Věra Krocová.

Na nápor rockerů se připravují také v potravinách. „Objednáváme daleko více nápojů, ať už veškeré minerálky, piva, plechovky, nebo i tvrdý alkohol. V každém případě se zvýšený počet obyvatel projeví v tržbách," potvrzuje pracovnice potravin Enapo, která si nepřála uvést jméno.

Po dobou festivalu situaci budou monitorovat desítky policistů. Podle zlínské policejní mluvčí Lucie Javoříkové budou mimo jiné sledovat příjezdy i odjezdy fanoušků, pohybovat se budou i v terénu.

„Vyzýváme hlavně ty, co budou stanovat, aby nenechávali majetek, osobní věci a doklady ve stanu. Dávali si pozor na své věci a nenechávali je bez dozoru," podotýká policejní mluvčí.