Mladá žena z Ostravy-Poruby jménem Tereza v těchto dnech prožívá na internetu trochu zvrácený druh „slávy“.

Kromě záběrů zachycujících policejní zákrok je nyní na sociálních sítí k vidění další video. V něm se Tereza snaží lidem vysvětlit svůj pohled na celý incident a své důvody, které ji k nerespektování mužů zákona vedly.

„Nevěřím tomu,“ řekla Tereza Deníku na otázku, proč nesouhlasí s nařízeními o rouškách a respirátorech či dalších omezeních života. A není v Česku zdaleka jediná. Ani hrozící kolaps zdravotnictví, tisíce mrtvých a desetitisíce nakažených nepřesvědčily téměř polovinu Čechů o nebezpečnosti nového koronaviru.

Záběr z videa na sociální síti Facebook.
VIDEO: Drama v Ostravě-Porubě. Lidé diskutují o zákroku proti ženě bez roušky

Podle průzkumu, který začátkem roku zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO) a Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, se 45 procent obyvatel Česka domnívá, že je covid-19 jen mediální humbuk. Dvě pětiny lidí si pak myslí, že nastolená protikoronavirová opatření zbytečně omezují jejich osobní svobodu - viz tabulka níže. Bezmála každý druhý člověk nezůstává doma, přestože pociťuje příznaky covidu-19.

„Bylo to příliš,“ říká otec

Tereza prý sama působí ve zdravotnictví a čínskou nákazu již prodělala. Proto roušku či respirátor onoho odpoledne na tváři neměla a přela se kvůli tomu i se strážníky. Odmítala také prokázat svou totožnost. Agresi či sprostotu ale vůči nim ale popírá. Jak říká, použila pouze spisovné slovo „řiť“ (tam zasahující strážníky na videu posílá).

Videa strážníků ze zásahu:

Část první:

Zdroj: MP Ostrava

Část druhá:

Zdroj: MP Ostrava

Video, kde Tereza sděluje svůj názor na celý incident:

S případy, jako byl tento, se v současné době potýkají policisté a strážníci v celé České republice.

Komentář Aleše Uhra: Holubička z Poruby

„Bylo to příliš,“ zastává se Terezy například její šestaosmdesátiletý otec Zdeněk. Vzpomíná na komunistickou totalitu, kdy ho tehdejší policie (Veřejná bezpečnost) zatkla bez občanského průkazu v restauraci Formanka. Stálo ho to tenkrát padesát korun pokuty… Tereze ale hrozí mnohem vyšší sankce.

Podporu cítí mladá maminka od táty Zdeňka a zbytku rodiny, ale také od sousedství.Podporu cítí mladá maminka od táty Zdeňka a zbytku rodiny, ale také od sousedství.Zdroj: Deník / Radek Luksza

Pokuta až 3 miliony korun

„Nejvyšší pokuta, kterou může strážník nebo policista uložit příkazem na místě, je 10 tisíc korun. Pokud nejsou naplněny podmínky pro tento způsob projednání přestupku, oznámíme jej k dalšímu řízení správnímu orgánu. Rád bych upozornil, že zde hrozí skutečně vysoké pokuty, fyzické osobě lze za přestupek podle krizového zákona uložit pokutu v řádech desetitisíců, u fyzické podnikající nebo právnické osoby je to až do 3 milionů korun To je ovšem již zcela mimo policii a záleží na správním orgánu,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Deník Milan Kladníček, ředitel městské policie ve Zlíně, kde se rovněž strážníci potýkají s rebelujícími občany.

Martin Gebauer (vlevo) nedal lidem moc dobrý příklad. Hejtman Ivo Vondrák to nechtěl komentovat.
Další případ nehodný následování. Náměstek hejtmana Martin Gebauer odjel do Keni

„Strážníci vykonávají službu ve stejnokrojích a pro veřejnost jsou tak symbolem státu, který by si při zvládání epidemie jistě mohl počínat lépe a obratněji. Proto se stává, že lidé ventilují svou nevoli vůči mužům a ženám v uniformě, kteří současnou situaci ovšem nijak nezavinili a ani nemají možnost podobu předpisů jakkoliv ovlivnit,“ komentoval před několika dny situaci šéf zlínských strážníků Kladníček - VÍCE ZDE

Svoboda vs. oběť

Podle Heleny Hnilicové z Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy data výzkumu ukazují na nedostatek sdílení prospolečenských hodnot a ochoty něco udělat pro druhé a pro společnost, když to vyžaduje nějaké osobní oběti. Společnost je rozdělena a je v ní velký podíl těch, kteří preferují osobní svobodu před ohledem na druhé. To se ukazuje v době pandemie jako nevýhodné.

Covidové oddělení na jednotce intenzivní péče v Oblastní nemocnici v Trutnově.
Covid rozděluje Čechy: Téměř polovina má pandemii za humbuk

Její slova potvrzují také další odborníci. Například Jan Kulveit, vedoucí vědecký pracovník na Future of Humanity Institute na univerzitě v Oxfordu v rozhovoru pro CNN situaci v Česku komentoval slovy: "Lidé vidí, jakou cenu si vybírají opatření a ne tu, kterou si vybírá virus. Proto přibývá hlasů, které zpochybňují vážnost nemoci, což je nevídané v zemi, kde na ni umírají tisíce lidí."

Podle CNN mohou být Češi náchylnější k tomu, důvěřovat konspiračním teoriím, protože jejich země prošla první vlnou pandemie relativně v pohodě, a to díky včasnému rozhodnutí vše uzavřít.  Ve veřejném zdraví se tomu říká paradox úspěchu. Pokud preventivní opatření fungují dobře, mohla by veřejnost podceňovat závažnost ohrožení a domnívat se, že prevence byla ztrátou času.

„Češi nejsou jedineční v tom, že se stanou oběťmi svého vlastního úspěchu, ale vládní neschopnost vysvětlit tyto problémy situaci ještě zhoršuje,“ dodává Kulveit - VÍCE ZDE

Covid ARO nemocnice v Náchodě
Malý ostrov zkázy uprostřed Evropy. Situace v Česku si všímají i ve světě

Koronavirus průzkum - InfografikaKoronavirus průzkum - InfografikaZdroj: Deník

K TÉMATU

Jak to vidí psychologové? Proč lidé nenosí roušky?

"Jde o klasické freudovské popření. Tím, že vnitřně věc odmítnu, se magicky domnívám, že zmizí z vnější reality. U mnohých odmítačů roušek nevidím problém v empatii, ale spíše v rozumových schopnostech, vzdělání, pýše nebo neschopnosti omezit sebe a své ego." Dalibor Špok

"Většina z nás se rouškám přizpůsobí. Jde o nařízení, které chápeme jako povinnost, ať už si o tom myslíme cokoliv. Ostentativně nenosit roušku je vzepření proudu. Pokud jde o vědomé chování, může to vyžadovat odvahu, nedostatek ochoty přizpůsobit se nebo asociálnost." Marek Preiss

Zdroj: www.lidovky.cz

Kde jsou povinné respirátory, jaké je nutné mít a neplatit pokutu.
Jaké jsou zásady při nakupování?
Kdy se které podniky otevřou a jaká v nich budou platit pravidla?

Co je chytrá karanténa?
Odpovědi na všechny nejdůležitější otázky ohledně nouzového stavu a omezení spjaté s koronavirem NAJDETE V DESATERU DENÍKU ZDE.