Zemřel sice už ve čtvrtek 4. října, ale až v pondělí 8. října lékaři předali policistům krajského policejního ředitelství ve Zlíně výsledky nařízené pitvy. Z ní vyplývá, že muž přišel o život kvůli intoxikaci metylem.

„Na místě nebylo možné odhadnout příčinu úmrtí. Při domovní prohlídce se našla lahev s tvrdým alkoholem, kde si ho muž pořídil, zatím nevíme," informovala mluvčí krajských policistů ve Zlíně Jana Macalíková.

U zemřelého Stanislava D., byl také starosta Boršic u Blatnice Bohuslav Vávra. „Když ho našli ve dvoře u jeho zaparkovaného auta, měl ještě v ruce klíče, protože asi chtěl jet do práce. Ještě se ho snažili oživit, ale marně," uvedl Bohuslav Vávra a poznamenal, že by zemřelému za několik dnů bylo šedesát let. Marnou snahu vrátit nešťastníkovi život potvrdila také jeho sousedka. „Zatímco jsem šla zavolat záchranku, manžel ještě s jedním pánem mu dávali umělé dýchání, ale bezvýsledně," konstatovala smutně žena. Mluvčí záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan potvrdil, že přivolaný lékař už jen mohl konstatovat smrt.

Podle informací, které se o Stanislavovi D. podařilo Slováckému deníku zjistit, šlo o muže, který pracoval ve vedení společnosti Agro Okluky v nedalekém Dolním Němčí. Působil dojmem klidného, ale uzavřeného člověka, jenž rád chodil sledovat fotbalové zápasy na hřiště kousek od svého domku v Boršicích u Blatnice, kam se před několika lety přestěhoval.

„Moc jsem se s ním neznala, ale jevil se mně jako hodný člověk," přiznala jeho sousedka. To potvrdili také jeho další spoluobčané. „Bydlel hned pod hřištěm. Potkával jsem ho na fotbalu. Byl to velmi tichý a uzavřený pán. Navštěvovali jej jeho kamarádi přímo u něj doma, on sám po návštěvách moc nechodil. Mohu ale říct, že to byl výborný chlap, který se k nám přistěhoval před sedmi lety z Blatnice," konstatoval starosta. Jako hodného člověka popsal Stanislava D. také jeho nejbližší spolupracovník ze společnosti Agro Okluky Miroslav Bahula. „Všem nám bude moc chybět. Byl to vstřícný a obětavý člověk s výrazným sociálním cítěním, který snad ani neměl špatnou vlastnost," uvedl Bahula.

Co však není zřejmé, je značka a původ láhve alkoholu, jenž se stal Stanislavovi D. osudný. „Lékař určil smrt na následky infarktu, pitva prokázala otravu metylem. My tedy ve zdejším kontejneru pátráme po prázdných lahvích od alkoholu, aby v případu mohlo být jasněji," doplnil v pondělí Bohuslav Vávra. Jen několik desítek metrů od domku Stanislava D. stojí rodinná pálenice Zdeňka Halíka. Ten poznamenal, že u něj si zemřelý kořalku rozhodně nepálil. „Nevím o tom, že by si někde pálil slivovici. U mě nebyl nikdy," kroutil hlavou Zdeněk Halík.

Tento případ potvrzuje, že je stále nadevše aktuální varování, aby lidé nepili alkohol, který není opatřen kolkem a o jehož původu nemají dost informací. Ve Zlínském kraji jde o čtvrtého člověka, který se otrávil po požití alkoholu. Celorepublikově se pak Stanislav D. stal 28. obětí zákeřného metylu.

Přehled obětí série otrav metylalkoholem

3. září – V Havířově zemřel na otravu alkoholem dvaašedesátiletý muž, jeho o tři roky mladší partnerka byla převezena do havířovské a později do ostravské fakultní nemocnice, kde otravě podlehla také.

6. září – V ostravské fakultní nemocnici zemřel na otravu metylalkoholem devětapadesáti­letý muž.

V Budišově nad Budišovkou na Opavsku zemřela jednasedmdesátiletá žena. Pitva později potvrdila úmrtí na otravu metylalkoholem.

8. září – Po otravě metylalkoholem zemřela dvaašedesátiletá žena z Fryštáku na Zlínsku.

9. září – Na otravu metylalkoholem zemřela třiapadesátiletá žena z Prosenic na Přerovsku.

10. září – V pražské Všeobecné fakultní nemocnici zemřel na otravu osmatřicetiletý muž z Příbramska.

Na Přerovsku zemřela na otravu metylalkoholem jednadvacetiletá žena. Byla nalezena na ubytovně v Oseku nad Bečvou bez známek života.

11. září – V přerovské nemocnici zemřel na otravu pětačtyřicetiletý muž z Napajedel na Zlínsku.

Na otravu metylalkoholem zemřela v Komorní Lhotce na Frýdecko-Místecku osmadvacetile­tá žena.
Ve znojemské nemocnici zemřel na otravu metylalkoholem dvaačtyřicetiletý muž z Havířovska.
V Bílovci na Novojičínsku zemřel na otravu metylalkoholem pětapadesátile­tý muž.
Na zlínském sídlišti Jižní Svahy našli policisté mrtvou jednašedesátiletou ženu, která zemřela na otravu metylalkoholem.

12. září – V přerovské nemocnici zemřel na otravu metanolem třiasedmdesáti­letý muž.

V Havířově zemřel starší muž. Policie u něj našla lahev neokolkovaného alkoholu. Pitva potvrdila otravu metanolem.

Sedmapadesátiletý řidič nákladního auta zemřel na otravu metylalkoholem v Krnově na Bruntálsku.
V Ostravě zemřel devětapadesátiletý muž, který alkohol pil v Plzni, a na sever Moravy přijel vlakem.
Šéf ostravského ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček zveřejnil případ z letošního 13. května, kdy v Havířově zemřela starší žena, u které pitva odhalila otravu metanolem.

13. září – V Ostravě zemřela na otravu metylalkoholem sedmačtyřiceti­letá žena.

14. září – Na otravu metylalkoholem zemřela šestašedesátiletá žena z Havířova.

17. září – V ostravské fakultní nemocnici zemřela žena, která se metanolem otrávila v Českém Těšíně.

18. září – V kyjovské nemocnici podlehl otravě metanolem devětadvacetiletý muž z Veselí nad Moravou.

Policie večer oznámila, že pitva potvrdila další oběť metanolu. Šlo o sedmdesátiletou ženu ze Zlína. Ženu nalezli mrtvou 17. září, zemřela ale asi již o čtyři dny dříve.

21. září – Sedmapadesátiletá žena otrávená metylalkoholem zemřela po dvoutýdenní hospitalizaci v havířovské nemocnici.

24. září – Na otravu metylalkoholem zemřel v nemocnici v Havířově pětapadesátiletý pacient. V nemocnici ležel od 3. září.

25. září – Pitva potvrdila otravu metanolem u šedesátiletého muže, kterého o den dříve našli policisté mrtvého v ostravském bytě.

říjen – Pitva prokázala, že muž z Frýdecko-Místecka, který byl nalezen mrtvý 28. září, se otrávil metylalkoholem.
říjen  – Pitva prokázala, že muž, který byl nalezen mrtvý 4. října v obci Boršice na Uherskohradišťsku, se otrávil metylalkoholem. Je to 28. oběť v zemi.