Prezident si na experimenty nepotrpí, a proto si při návštěvě Zlínského kraje (od středy 14. října do pátku 16. října) pochutná především na tradičních českých jídlech. Mezi jinými pokrmy okusí i tradiční valašskou kyselici, zvěřinový guláš nebo hovězí líčka.

První dáma Ivana Zemanová naopak vyzkouší i francouzskou specialitu terinku z kachních jater Foie Gras s fíkovou zavařeninou. V jejím jídelníčku bude převládat telecí maso a tradiční hovězí polévka.

Všechny restaurace, které hlava státu nebo jeho manželka navštíví, se pilně na návštěvu připravují.

„Pro paní Zemanovou máme připravené čtyřchodové menu. Jako hlavní chod okusí telecí biftečky s hříbkovou omáčkou a gratinovaným bramborovým pyré (gratinování je způsob zapékání, pozn. red.)," řekla Kateřina Machálková ze zlínské Koliby U černého medvěda, kde první dáma poobědvá.

V restauraci na zámku v Holešově ještě před víkendem o konkrétní podobě prezidentova menu zcela jasno neměli.

„Určitě se bude jednat o česká jídla, ta má pan prezident nejraději," informovala servírka Marcela Zemanová. Prezident zde poobědvá až v závěru své návštěvy, tedy v pátek.

„Posílíme náš tým. Bude tady početnější obsluha, než obvykle bývá. Všechno musí proběhnout v pořádku, už teď sem jezdí ochranka a kontrolují celý zámek," prozradila servírka.

V Penzionu Malovaný, kde bude prezident i bydlet, také několikrát povečeří.

„Zatím ještě všechna jídla schválená nemáme. Řešíme to. Víme, že nemá rád nějaké speciality a experimenty, proto mu připravíme tradiční česká jídla," vysvětlil vedoucí provozu restaurace Tomáš Svoboda. Jedna z večeří bude tříchodová.

Chléb se sádlem

„Předkrmem bude škvarkové sádlo a čerstvý chléb. Hlavní chod jsou hovězí líčka na červeném víně s jemnou bramborovou kaší a jako dezert si kuchaři připraví tažený makový závin," zjistila mluvčí Zlínského kraje Renata Škrobálková.

Na příjezd hlavy státu se v penzionu samozřejmě usilovně chystají. „Ne že bychom ostatní zákazníky zanedbávali, ale návštěva prezidenta je přece jenom výjimečná událost. Jídlo mu budeme dělat jen ze surovin nejlepší kvality a lokální produkce," popsal Svoboda.

Paní Ivana Zemanová ochutná i pokrmy studentů střední hotelové školy ve Zlíně. Dalo by se říci, že na oficiální návštěvy významných osob jsou už docela zvyklí. V rámci svých odborných praxí totiž často obsluhují oficiální návštěvy Zlínského kraje.

„Byli tu už ministři, poslanci, premiéři i prezidenti. Jako poslední zde byl premiér Bohuslav Sobotka a ministryně školství," uvedla ředitelka Hana Palacká.

Na přípravě jídelního lístku se podíleli i samotní žáci.

„Žáci budou jídlo připravovat v prostorách cvičné kuchyně. Jak přípravu menu, tak i vlastní obsluhu si už několikrát zkoušeli pod vedením odborné učitelky Hany Vlkové," podotkla ředitelka.

„Je samozřejmé, že manželka hlavy státu není běžná návštěva, tak jsme se pečlivě připravovali a je to pro nás velká čest. Jsme velmi hrdí, že si paní Zemanová vybrala právě nás," dodala Palacká.

V případě jiných oficiálních návštěv žáci vykonávají odbornou praxi v hotelu Baltaci Atrium, kde se na přípravě menu podílejí pod vedením odborných pracovníků hotelu.

IRENA JURČÍKOVÁ