Díky přesnosti také předchází případné opakované operaci kvůli nesprávnému umístění kolenní náhrady.

„Kroměřížská ortopedie je jedinou nemocnicí Zlínského kraje, která tuto metodu nabízí,“ informovala její mluvčí Veronika Klímová.

Nová metoda Visionare umožňuje ortopedům vést při operační výměně kolenních kloubů zcela přesné řezy. „Díky této nové metodě jsou zhotovené šablony ušité doslova na míru. S jejich pomocí je možné kost opracovat zcela přesně a pak umístit endoprotézu, která sedí na milimetr,“ uvedl primář ortopedie Alois Hrabec.

Operaci předchází vyšetření na magnetické rezonanci, výsledky jsou zasílány do USA, kde se pomocí 3D simulací vyrobí šablona, která je pro každého pacienta jedinečná.

S její pomocí se zjednoduší a zrychlí operační postup, pacient je také kratší dobu v narkóze. Samotná operace je hrazena ze zdravotního pojištění, šablony na míru si však pacienti platí sami. Jejich cena se pohybuje kolem 25 000 korun.

Ortopedické oddělení kroměřížské nemocnice si letos v březnu připomíná 15. výročí svého založení. Novou metodu nemocnice nabízí dva týdny, zatím ji použila u desítky pacientů, další se hlásí.