Krojovaní zpívali za doprovodu cimbálovek a předváděli tance charakteristické pro jejich obec. Průvodu se letos nezúčastnil Uherský Brod, ale našlo se v něm mnoho hostů, například z Bošáce, Kaňovic, Moravského Písku, Provodova nebo krojovaní z Valašska.

SLEDUJEME Slovácké slavnosti vína a otevřených památek

Antonín Mach: Rochus park letos poprvé přivítá návštěvníky slavností vína

Ředitel Klubu kultury v Uherském Hradišti Antonín Mach. Zdroj: Archiv A. MachaUherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Slovácké slavnosti vína a otevřených památek organizuje už podesáté, přesto jejich přípravu nepovažuje za rutinní. Největší letošní novinky této obří regionální akce a svůj pohled na ni přiblížil ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach.

Chystáte letos na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek nějaké novinky?

Jelikož každým rokem přijíždí na tuto akci stále více návštěvníků, snažíme se je dostat z přelidněného centra města do jiných částí Uherského Hradiště. Tou zásadní novinkou tedy bude zapojení Rochus parku, který spojí Vinohradskou ulici s ostatními částmi města. Lidé budou mít blíže jak k mařatickým vinohradům, tak k samotnému vínu. Mimo jiné se také přesune prezentace mikroregionu Východní Slovácko z Justičního paláce, který je v rekonstrukci, na Mariánské náměstí. (celý rozhovor čtěte ZDE)

Národní výstava vín nabídne návštěvníkům slavností rekordních 513 vzorků

Slovácké slavnosti vína. Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/Martin NevyjelUherské Hradiště - Příležitost ohodnotit kvalitu vín ze Slovácka dostanou návštěvníci Národní výstavy vín slovácké podoblasti, která se koná v sobotu 
v Uherském Hradišti ve Vinohradské ulici.

K degustaci bude připraveno téměř o dvě stovky vín více než loni, celkem půjde o 513 vzorků.

„Zastoupeny budou všechny druhy vín, které se na Moravě vyrábí – tichá suchá, polosuchá, polosladká i sladká. Mimo to se ale veřejnost může těšit na speciální slámová a ledová vína," uvedl pro Slovácký deník Radim Masařík. (celý text čtěte ZDE)

Senátor Ivo Valenta: Moravští vinaři mohou v kvalitě světu směle konkurovat

Ivo Valenta (současný senátor) s dcerami na Slavnostech vína v roce 2014. Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/Jan KarásekUherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Byl u vzniku Slováckých slavností vína a otevřených památek. Letos si s rodinou užije už jejich čtrnáctý ročník. Senátor Ivo Valenta řekl, jakému vínu dává přednost i jaký má vztah k folkloru.

Vaše děti letos půjdou všechny 
v kroji, kde jste kroje pořizovali a proč je do krojů oblečete?

Jsem velkým podporovatelem lidových tradic a k lásce 
k folkloru chci vést také své děti. Slavnosti vína a otevřených památek jsou k tomu vynikající možností. Nikde na světě taková krása není, proto chci, aby si děti slavnosti užily naplno – včetně oblečení, které k této příležitosti patří. Pro Alenku a Elišku to nebude premiéra, už před dvěma lety byly naparáděné v krojích a moc se jim to líbilo. Letos bude změna v tom, že spolu 
s nimi bude v kroji také můj syn Ivošek, kterému jsou dva roky. Holčičkám kroje, stejně jako minule, půjčíme, ale na Ivoška jsme maličký kroj nesehnali, proto jsme mu ho nechali ušít. (celý text čtěte ZDE)

Sobotní program Slováckých slavností vína a Dnů otevřených památek si můžete stáhnout ve formátu *.pdf ZDE

Nedělní program Slováckých slavností vína a Dnů otevřených památek si můžete stáhnout ve formátu *.pdf ZDE

Seznam otevřených památek si můžete stáhnout ve formátu *.pdf ZDE

Mapu , kde památky naleznete si můžete stáhnout ve formátu *.pdf ZDE

FOŤTE Slovácké slavnosti vína a VYHRAJTE