Zlínský senátor František Čuba (SPO) chybí kvůli zdravotnímu omezení v senátorském křesle už skoro deset měsíců. Po celou dobu ale pobírá plat ve výši cca 120 tisíc korun a náhrady včetně cestování do Prahy. Přitom nemá pracovní neschopenku. Jeho dlouhodobá nepřítomnost ze zdravotních důvodů v Senátu se stala terčem kritiky a sílily hlasy po tom, aby se svého mandátu vzdal.

František Čuba včera nabídl podle něj „chlapské řešení" své situace, které v dopisu navrhl předsedu Senátu Milanu Štěchovi. Na společném jednání mu dopis předal Jan Veleba, předseda Strany Práv Občanů, za níž Čuba mandát získal.

V dopise mimo jiné senátor Čuba zmínil, že se nebude zúčastňovat jednání Senátu do doby, než mu jeho zdravotní stav dovolí cestovat. Bude však prý k dispozici ve své zlínské kanceláři. Chce zůstat ve své funkci, vzdá se prý však svého platu i náhrad.

František Čuba
Čuba nabídl "chlapské" řešení své absence v Senátu

Podle právníků i předsedy Senátu Milana Štecha však toto řešení není možné.

„To, co navrhuje pan senátor František Čuba, není právně uskutečnitelné, na to jsem pana senátora Velebu upozornil už při našem společném jednání," uvedl předseda Senátu.

„Pan Čuba by měl situaci řešit férově a pokud se nemůže pravidelně účastnit schůzí a také standardních regionálních aktivit, měl by se vzdát mandátu. Možností je také to, aby čerpal nemocenskou, tak jako všichni občané, kteří z důvodu nemoci nemohou do práce," komentoval návrh Františka Čuby Milan Štěch.

Deník se pokoušel spojit s Františkem Čubou na jeho senátorském mobilním čísle, ale neúspěšně.

„Senátor František Čuba trvá na svém návrhu, bude respektovat přání svých voličů, kteří jej do Senátu zvolili," komentoval situaci pouze jeho asistent Milan Frnka.

Ocenění převzala na hejtmanství i v Senátu.
Ženou regionu je ředitelka Korunky Luhačovice

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha však už občané Čubova regionu mnoho měsíců fakticky v Senátu své zastoupení nemají.

„Dokonce jsem už obdržel omluvenku pana senátora Čuby na následující schůzi Senátu, takže v nejbližších dnech nelze očekávat rychlé zlepšení jeho zdravotního stavu," komentoval dál situaci předseda Senátu Milan Štěch s tím, že takto dlouho trvající souvislá absence senátora je naprosto výjimečná a jak senátora Čubu, tak i Senát jako instituci poškozuje.

„Nastala patová situace. Senát nemůže přinutit pana senátora Čubu, aby se svého mandátu vzdal," vysvětlila pro Deník tisková tajemnice Senátu Parlamentu ČR Eva Davidová.

Pokud senátor František Čuba mandát nesloží, může podle ní ve funkci senátora vytrvat další tři roky.

Jednaosmdesátiletý senátor se naposledy jednání horní komory účastnil loni 24. srpna.

Při senátních volbách v roce 2014 boj o senátorské křeslo s Františkem Čubou prohrála doslova jen o pár hlasů politička Alena Gajdůšková (ČSSD). Jak se dívá na situaci kolem něj?

Martin Hosták
Potvrzeno. Novým generálním manažerem hokejových ševců je Hosták

„Panu senátorovi přeji brzké uzdravení a mnoho sil do dalších let. Nepřísluší mi komentovat situaci, která se jej týká. Jen mě mrzí, že pan Veleba ve svém prohlášení o poctivém jednání nezmínil, že i když se František Čuba vzdá svého senátorského platu a náhrad, strana, která nakandiduje svého člena do Senátu, pobírá ročně téměř jeden milion korun," uvedla Gajdůšková.

„Osobně bych očekávala, že si František Čuba nechá vystavit neschopenku a pak se vrátí, stejně jako všichni zaměstnaní lidé," zmínila dál bývalá dlouholetá senátorka a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.