Páteční poledne na žítkovské návsi připomíná obrázky z westernových filmů, v nichž vítr po vyprahlé prérii prohání balíky slámy. Je tu pusto. Jediný ruch mají na svědomí dělníci pracující na stavbě nějaké budovy. „U koupaliště doleva a pořád po hlavní. Pak už vás někdo navede," prozrazuje cestu k farmě, na níž hospodaří Tereza Pergnerová a spol., jeden z řemeslníků.

Mezi obyvateli Kopanic a přilehlého okolí se samozřejmě o místě natáčení ví, přestože samotná televizní stanice se jej snaží co nejvíce zatajit. „Nechceme jej zveřejňovat ani náznakem. Když před časem vznikala slovenská verze této show, veřejnost se to dozvěděla a z farmy se stal turistický cíl. Práci štábu pak komplikovaly davy zvědavců," vysvětluje informační embargo ze strany Novy PR koordinátorka pořadu Kateřina Vlasáková.

Stejně přísná jsou i bezpečnostní opatření v podobě uzavírek obecních silnic. Nepočítejte s tím, že se k farmě nějakým způsobem přiblížíte, abyste mohli spatřit kamery a účinkující. V prudkém svahu vás zastaví cedule „zákaz vjezdu", načež vám urostlý člen ochranky stručně vysvětlí, že se máte otočit o 180 stupňů.

Kousek pod svahem poskytují zázemí technickým pracovníkům štábu mobilní buňky zasazené do bělokarpatského porostu. Povětšinou Slováci si zrovna dopřávají oběd z plastových krabic. „Šup tam s nimi," hází do proutěného košíku jeden z příslušníků bezpečnostní agentury tři pěkné hřiby, které ve volné chvilce našel v lese. Na nástěnce visí časový harmonogram úkonů, které je potřeba zajistit. „Osem zajacov, sedlsko pre husy a kačky. Ve 13.30 hospodár na traktori, materiál na stavbu zajačinca." K rychlému přesunu z této základny rovnou na plac slouží golfové vozítko, na které po pokynu z vysílačky naskáčou tři lidé z realizačního týmu a rozjedou se do žítkovského kopce.

Co může být atrakcí pro přespolního, není dvakrát po chuti místním usedlíkům a chalupářům. Kvůli zákazům ze strany televize se někteří z nich nemohli dostat po silnici na své pozemky. „Dostalo se ke mně asi deset takových stížností, řešila je policie. Poslední týden už je ale klid. Zvláštní je, že se nikdo z televize ani nestavil na obecním úřadě, aby o natáčení informoval," podivuje se přístupu filmařů starosta Žítkové Josef Pernička.

Podle něj je obec o 210 obyvatelích možná v těchto týdnech v okolí trošku více slavná. „Lidé se samozřejmě na Farmu ptají. Pro Žítkovou to ale žádný valný přínos nemá," dodává starosta.