Tamní obyvatelé si jistě všimli nebývalého počtu vojáků ve městě. Nikdo se však nemusí děsit, vše je součástí výcviku aktivní zálohy, který probíhá ve městě Komenského. Armáda ČR zvolila brodskou Zbrojovku jako jeden ze strategických cílů, který by mohl zajímat případné nepřátele.

"Cílem cvičení bylo provést kontrolu sladěnosti jednotek pěších rot nebo střežení důležitých objektů, ve větších městech se také cvičící vydávali na obchůzky s policií," popisuje úkoly jednotek ředitel Krajského vojenského velitelství Zlín plk. Petr Potyka.

Dodává, že ve Zlínském kraji se celorepublikového cvičení nazvaného Hradba 2018 účastní 82 příslušníků pěší roty a devět vojáků z povolání. To už ale spěcháme k vedlejší bráně České zbrojovky. Přijíždí k ní nenápadné bílé auto a hlídající voják je plně zaneprázdněn rozhovorem s řidičem. A pak to přichází.

Newcastleská choroba, neboli pseudomor drůbeže se objevil v Šanově. Utraceno bylo již  70 slepic.
Ochranná oblast ptačího pseoudomoru zasáhla i obce na Slovácku

Než by se člověk stačil vzpamatovat, k vrátnici prudce dorazí další vůz, tentokrát s dvěma maskovanými pachateli. Jeden vyskakuje zezadu, druhý řídí.

Prudký příjezd aktivuje další členy vojenské hlídky. Ozývá se střelba. Jeden voják padá mrtvý, druhý se sune pryč, protože má zraněnou nohu a jak jsou na tom protivníci?

Řidič bílého auta: mrtvý, další útočník: mrtvý. A jednoho se podařilo aktivní záloze zajmout.

Odvádí ho bokem a volá policii. Na místo přijíždí dva policejní vozy, příslušníci vyskakují a odváží zajatého muže, který se chtěl infiltrovat do areálu zbrojařské společnosti.

A to se během třídenního cvičení neděje jen jednou, situaci, která by se mohla stát, testuje několik jednotek.

"Někteří se snažili dostat dovnitř společně s větší skupinou lidí, když jdou ráno do práce nebo narušitelé přeskočili plot, aby otestovali pohotovost hlídek," uvádí příklady plk. Petr Potyka.

Nejen podle jeho slov je cvičení důležité také pro sladění.

"Dvacet lidí je tu vůbec poprvé," doplňuje ho brigádní generál Jaromír Alan s tím, že cílem Armády je zvýšení počtu příslušníků aktivních záloh, momentálně jich je 2444. 

Komplikace s opravou Baťova kanálu trápí hradišťské rybáře
Komplikace s opravou Baťova kanálu trápí hradišťské rybáře