Gumy, plechovky i stará lednička

„Každý den chodím po cyklostezce z Prštného do práce. Už několik let tam vidívám ležet pneumatiky, plechovky od barev a ostatní vyřazené věci. Letos tam k nim přibyla dokonce i stará lednička," upozornil pětapadesátiletý Drahomír Vlček.

Takový odpad má samozřejmě negativní vliv na životní prostředí. Tekutina z barev se vstřebá do půdy a problém je na světě.

„Staré ledničky ještě stále obsahují freony, které jsou nebezpečné. Pneumatiky jsou také obrovskou zátěží pro přírodu," informoval Jan Nezhyba z neziskové organizace Arnika bojující za lepší životní prostředí. Likvidace nebezpečného odpadu není ovšem zadarmo a je rozhodně dražší než zpětný odběr výrobků. Technické služby Zlín pociťují úbytek nebezpečného odpadu. Na vině prý není cena, ale doba.

„Nebezpečného odpadu všeobecně skutečně nepatrně ubývá. Buď se výrobků s nebezpečnými vlastnostmi produkuje méně, nebo je lidé méně kupují," vysvětluje si pozitivní jev ekolog Ladislav Vašina z Technických služeb Zlín. Nejčastěji se podle Vašiny odevzdávají do sběrných dvorů kromě vyřazených elektrospotřebičů také staré barvy a lepidla. Není jich však mnoho.

„Nechce se mi vozit elektrospotřebiče do sběrny, platit recyklační poplatek a ještě utrácet za benzin," uvedla pětatřicetiletá samoživitelka Petra Měchýřová z okolí Zlína.

Likvidace nebezpečného odpadu je drahá

Tam bohužel sběrné dvory nemají a také často nacházejí v lese pohozené staré pneumatiky. „Sběrné dvory už bohužel nefungují tak, jak by měly. Nebezpečný odpad jako by skoro neexistoval. Je to tím, že se za jeho likvidaci velice draze platí," uvedl regionální zástupce firmy Asekol Daniel Hladilín.

Lidé dávají totiž přednost zpětnému odběru výrobků, které pořádají některé instituce, jako například zmiňovaný Asekol.

„Se Zlínským krajem máme velmi dobré zkušenosti. Každoročně obsazuje první příčky co do nashromážděného nebezpečného odpadu," informovala manažerka Asekolu Hana Ansorgová.

O tom, že lidé opravdu dávají přednost sběru nebezpečného odpadu přímo v místě bydliště, svědčí i obec Petrůvka.

Zde pravidelně pořádají sběr nebezpečného odpadu dvakrát ročně. Bohužel je trend spíše sestupný.

„Průměrné množství tohoto odpadu neustále klesá. Dříve občané odevzdávali daleko více odpadu," vysvětluje starosta Petrůvky Josef Pučalík.

Nebezpečný odpad je takový druh odpadu, který se vyznačuje negativním vlivem na životní prostředí a na zdraví lidí nebo zvířat nebo při manipulaci s ním hrozí nějaká vážná rizika.

JAKUB SCHMID