„Do poslední chvíle doufali a snažili se věřit tomu, že v troskách nikdo není. Že pohřešovaní jsou někde na horách a užívají si prázdnin. Nález prvního těla byl pro všechny šok," líčí mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Přesto, že hasiči jsou na tragédie a neštěstí při svém zaměstnání zvyklí, tohle byla i pro ně mimořádná situace. Jakmile dorazili na místo, okamžitě jim bylo jasné, že tohle není „obyčejný" výbuch plynu. „Ten zásah nebyl od začátku jednoduchý. Lidé křičeli o pomoc, byli zoufalí. Bylo to něco hrozného. Vždyť z toho domu nic nezbylo," popisuje Kůdela.

V úterý ráno začali policisté ohraničovat místo, kde měla ještě ten den začít demolice druhé části domu číslo 39.Poté hasiče čekalo prohledávání trosek, ve kterých nacházeli dětské hračky, knížky i rodinné fotky. „Myslím, že mnozí z nich byli rádi, že je tma, že mají přilby a není vidět, že jim slzí oči. Mnozí jsou to tátové od rodin," míní mluvčí hasičů s tím, že za dva dny se ve Frenštátě vystřídalo na sto padesát hasičů.

I když hasiči musí být psychicky odolní, vyrovnat se s tím, co viděli ve Frenštátě, jim bude nějakou dobu trvat. „Mají možnost navštívit našeho psychologa. V případě železničního neštěstí ve Studénce toho někteří využili. Někdo se s tím po čase však dokáže vyrovnat sám," míní Kůdela a dodává: „Přijdou zásahy, kdy někoho zachrání, někomu pomohou. To pomáhá vytěsnit ty špatné myšlenky," tvrdí.

Okolí poškozeného domu bylo obehnáno policejní páskou. Za ní postávaly desítky lidí. Sousedé, kamarádi či bývalí spolužáci těch, kteří při výbuchu zemřeli nebo byli zraněni. „Byla to zvláštní atmosféra. Bylo vidět, že se všichni znají, že se sem nepřišli jen tak podívat, ale prožívali to osobně," vzpomíná na chvíle po tragédii Petr Kůdela.

Stav dvou lidí ze zříceného domu zůstává kritický

Osm lidí s těžkými zraněními převezli záchranáři ze sutin domu ve Frenštátě pod Radhoštěm do ostravské fakultní nemocnice. Stav dvou pacientů l zůstává stále kritický. Žena utrpěla popáleniny na devadesáti procentech těla, muž na více než padesáti procentech. Ostatní pacienti jsou podle slov mluvčího fakultní nemocnice Tomáše Oborného mimo ohrožení života. „U těch, kteří mají pouze lehčí zranění, lékaři uvažují o propuštění do domácí péče," uvedl Tomáš Oborný.

Tři pacienty pak ošetřili lékaři v novojičínské nemocnici. Třiadvacetiletý mladík byl ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Už v pondělí odpoledne se ale jeho stav zlepšil a na vlastní žádost byl z nemocnice propuštěn. „Do domácí péče byly propuštěny také dvě ženy, jejichž stav nebyl vážný. Nadýchaly se kouře a utrpěly pouze mírné popáleniny dýchacích cest," upřesnila mluvčí novojičínské nemocnice Hana Szotkowská.

DALŠÍ INFORMACE K VÝVOJI KOLEM TRAGICKÉ NEDĚLNÍ UDÁLOSTI PŘINESEME TAKÉ VE STŘEDEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU.

Nněkolik svíček se objevilo také v blízkosti místa tragédie.