Původně měla být dlouhodobě plánovaná cesta ministra průmyslu a obchodu do Moravskoslezského kraje především o setkání s místními podnikateli. Nedávné tragické události v beskydském městě ho však zavedly také do Frenštátu.

„Byla možnost se tady zastavit, tak považuji za naprosto přirozené, když člen vlády tudy projíždí, aby se zastavil za paní starostkou a zeptal se, jestli není něco, v čem by teď vláda mohla zdejší samosprávě pomoci," řekl ministr Kuba po jednání se starostkou Zdeňkou Leščišinovou. Prioritou města je momentálně náročná demolice výbuchem zničeného domu, na kterou radnice ihned po tragické události vyčlenila jeden milion korun. Ten však zdaleka nestačí, a tak právě zde by mohl kabinet premiéra Nečase Frenštátu pomoci. „Bezesporu se ukazuje, že ta první finanční investice na demolici bude větší, než město předpokládalo, a já myslím, že je to jedna z věcí, kde by se do toho vláda mohla zapojit. Budu o tom chtít mluvit s panem premiérem," oznámil ministr a jedním dechem ocenil mimořádnou solidárnost lidí i firem: „Aktivity tady ve městě jsou velmi vysoké, což je samozřejmě dobře, a je třeba za to poděkovat."

Starostka Leščišinová přiznává, že pomoc, kterou město potřebuje, je veliká. „A já si nesmírně vážím toho, že představitel vlády projevil zájem a přišel nám nabídnout pomoc," řekla. Starostka zamířila, společně s ministrem, z radnice pěšky ke zničenému paneláku na ulici 6. května s číslem popisným 39, ze kterého se ozývaly zvuky motorové pily. Práci zde měli především tesaři, a proč, to vysvětlil Zdeněk Bartoš, vedoucí odboru správy majetku města: „Musí se stabilizovat veškerá podlaží, tesaři zde dělají výztuhy a zajištění, aby nedošlo k narušení společné stěny. Zítra přijede další odborná firma, která bude odřezávat jednotlivé panely, budou odebírány, a postupně tak bude probíhat demolice tohoto domu."

Právě společná zeď s vedlejším domem stejného typu je nečekaným problémem, který demoliční práce prodlužuje i prodražuje. „Bláhově jsme si mysleli, že milion korun bude na demolici stačit. Už teď jsou ty částky dvoj- až trojnásobně vyšší, a to ještě nejsme u konce. To jsou věci, se kterými potřebujeme pomoct," připustila starostka. Komplikace to přináší i lidem žijícím ve vedlejším domě. Vrátit zpět do svých domovů se nemohou ani po šesti dnech od ničivého výbuchu plynu, a podle všeho si ještě počkají i další dny. „Netroufám si říct, jak dlouho budou demoliční práce trvat," přiznává Bartoš s tím, že jasněji by mohlo být během víkendu.

K TÉMATU

Poslední dětský pacient je doma

Z ostravské fakultní nemocnice v pátek propustili dalšího pacienta, který byl zraněn při výbuchu domu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

"Po dohodě s rodinou a zvážení akutálního zdravontího stavu byl do domácího ošetřování propuštěn poslední dětský pacient," uvedl mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Dodal, že v nemocnici stále zůstávají tři lidé ve vážném stavu.

"Jejich zdravotní stav se bohužel nijak zásadně nezměnil a stále zůstávají hospitalizováni na jednotce intenzivní péče," řekl mluvčí Oborný.

Sbírka se blíží k deseti milionům

Chuť pomoci rodinám postiženým výbuchem v domě číslo 39 ve Frenštátě pod Radhoštěm neopadává.

„Ráno jsme měli krizový štáb, tak jsme zjišťovali i současnou situaci. V pokladničkách, na pokladně finančního úřadu a na kontě byla částka kolůem devíti a půl milionu korun," uvedla v pátek 22. února pro Deník starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová.

Ministr Martin Kuba přijel v pátek 22. února do Frenštátu. Starostce slíbil, že projedná ve vládě a s premiérem pomoc s uhrazením nákladů na demolici zničeného panelového domu.