VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti tloustnou z domu. V jídelnách moc nejedí

Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.

25.4.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: DENÍK/Kateřina Slouková

Děti ze Zlínského kraje vlivem nezdravé výživy a nedostatku pohybu neumí už ani udělat v tělocviku kotoul. Jsou prý dost neobratné

„Jsem ta krutá matka, která jim nezdravá jídla nedává. Na druhou stranu jim absenci takových pochutin dopřává babička s dědečkem," přiznává maminka.

„Snažím se dbát na jejich jídelníček, ale i přesto jí starší syn samé brambůrky a popíjí kofolu. Mladší už jde v jeho stopách," posteskla si Syřenová, která má ale svým způsobem štěstí. Její synkové mají totiž do obezity daleko.

„Bohužel ale zhruba 10 až 15 procent dětí v rozmezí od pěti do deseti let trpí v Česku nadváhou až obezitou," upozorňuje Robin Urbánek z Obezitologického centra Zlín.

Na vině je podle něj genetika, špatné stravovací návyky, velmi špatná pohybová aktivita a později i extrémně dlouhý čas strávený u počítače. „Dětem chybí spontánní aktivita. Přitom by měly alespoň hodinu denně sportovat a z jídelníčku vyškrtnout sladké nápoje," radí Urbánek.

Důležitý je podle něj správný stravovací režim nejrpve v rodině, poté ve škole. Ve Zlínském kraji ale tlouštíci nejsou žádnou výjimkou.

„Jak se tak dívám na naše některé prvňáčky, tak musím řici, že ve škole je už na záchranu stravovacího režimu dětí pozdě. Dbát na jídlo svých potomků musejí zkrátka rodiče. Ti jsou ale většinou rádi, že jsou dítka zdravá a chutná jim, a to bez ohledu na to, co jí," míní například ředitel ZŠ Kvasice Lubomír Škrabal.

Vedoucí jídelen jezdí na školení

Ani přesto ale prý v jídelnách skladbu pokrmů nepodceňují. „Naše vedoucí jezdí pravidelně na školení, kde se dozvídají vše, co s přípravou jídel a složením jídelníčku souvisí," dodává Škrabal.

Ovšem nikoho asi nepřekvapí, že byť se ve školních jídelnách kuchařky snaží vařit sebelíp, děti to neocení. „Školáci vracejí netknuté obědy. Jsou totiž přesycené sladkostmi, raději preferují párky v rohlíku nebo brambůrky. Oběd, který je kvalitní, ale vracejí zpátky," krčí rameny ředitelka ZŠ Brumov-Bylnice Vlasta Macháčová.

Školní obědy jim prý tak spíš pochválí lidé zvenčí. „Třeba mně osobně dnešní oběd chutnal. Byl výborný," pochvalovala si včera Macháčová, která prý má hned celou řadu oblíbených jídel. „Vyzvihnout jeden pokrm není jednoduché. Asi to ale bude řízek s bramborovým salátem," říká ředitelka.

V souvislosti s obezitou školáků se vrací také do minulosti.

„Dříve děti každou volnou chvíli trávily venku. A teď? Vysedávají u počítačů či mobilních telefonů, což se projevuje i v tělocviku. Jsou neobratné a už ani neumějí kotoul. I pohyblivost mají sníženou a způsobují si více úrazů. Dítě jde, zakopne a další den přijde se sádrou na ruce," vysvětluje Macháčová.

První krok ke zlepšení stravování dětí mohou udělat jejich rodiče. Naplánovat si jej mohou třeba na 25. května, na něhož připadá Den boje proti dětské obezitě.

„Stravování dětí dle zásad zdravé výživy je velmi důležitou věcí, na kterou se mnohdy zapomíná. Dítě není zmenšenina dospělého a jejich výživa má i svá doporučení a specifika dle věku dítěte s ohledem na správný zdravý vývoj a růst dětí," dodává k tématu Hana Sovišová ze společnosti Vital life centrum zdraví.

Přidává také desatero dětské výživy:

1. Dopřejme dětem pestrou a rozmanitou stravu, vybírejme jim stravu bohatou na ovoce a zeleninu.

2. Dbejme, aby jejich strava byla bohatá na obilniny a výrobky z nich.

3. Vybírejme jim potraviny s nízkým obsahem tuků a cholesterolu.

4. Zajistěme střídmost v konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů.

5. Nedosolujme jim hotové pokrmy, sůl a solené potraviny jim nabízejme zcela výjimečně.

6. Zabezpečme dětem pravidelně polotučné mléčné výrobky.

7. Pitný režim zajistěme alespoň 1,5 až 2 litry denně.

8. Dodejme dětem kvalitní zdroje bílkovin.

9. Nenechejme děti hladovět ani přejídat.

10. Učme je zdravému způsobu života svým vlastním příkladem.

PONDĚLNÍ MENU VYBRANÝCH ŠKOL V KRAJI

Základní škola Koryčany
Rybí polévka
Zapékané těstoviny, čalamáda

Základní škola Vsetín-Rokytnice
Polévka luštěninová
Holandský řízek, brambory s máslem, ovocný salát

Základní škola Slušovice
Polévka krupicová s vejcem
Vepřové maso v bylinkové omáčce, barevná vřetena

Základní škola Uherské Hradiště, Sportovní
Polévka zeleninová
Čevapčici, vařený brambor, obloha
Bulgurové rizoto se sýrem a zeleninou

Základní škola Kvasice
Polévka pórková
Vepřové kostky na slanině, těstoviny, ovoce

Základní škola Brumov-Bylnice
Polévka zeleninová s knedlíčky
Dušená mrkev, pečené vepřové maso, brambory, mléko

Autor: Jarmila Kuncová

25.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Potravinářství Pekař 18 000 Kč

Pekaři Pekaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: PEKAŘI, Nástup možný ihned., Požadujeme: vyučení a praxe výhodou, První kontakt: telefonicky na čísle 571 632 871, poštou, e-mailem: lesnanka@lesnanka.cz, ov. 16.8.. Pracoviště: Pekárna lešňanka s. r. o., 756 41 Lešná. Informace: Radmila Zdráhalová, +420 571 632 871.

Výroba - Výroba Lakýrníci 12 200 Kč

Lakýrníci automobilů a jiných vozidel Autolakýrníci - Místo je vhodné pro OZP. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: AUTOLAKÝRNÍCI - Místo je vhodné pro OZP, Nástup možný ihned., Zaměstnavatel požaduje: praxi v lakování auto laků a průmyslu., Náplň práce: Příprava a lakování., Nabízíme: Dobrý pracovní kolektiv, možnost karierního růstu, stabilní společnost. Možnost prodloužení pracovního poměru. Možnost zkráceného pracovního úvazku. , První kontakt: telefonicky 608 717 596, e-mailem: activecolour@seznam.cz nebo osobně, ov. 16.8.. Pracoviště: Active colour s.r.o. 01, 40.pluku, č.p. 1359, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Petr Daniš, +420 602 555 750.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 30 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: Vyučení v oboru, zkušenosti výhodou. Samostatnost spolehlivost, pracovní nasazení, invenci., První kontakt: telefonicky Po-Pá 8.00 - 14.00 na čísle 731 158 526, e-mailem personalni@blankyt.cz, ov. 16.8.. Pracoviště: Penzion blankyt s.r.o. 02, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Miroslav Bihary, +420 731 158 526.

Výroba - Výroba Strojírenští technici projektanti, 30 000 Kč

Strojírenští technici projektanti, konstruktéři Konstruktér/ka. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: ŘP skup. B, Anglický jazyk, strojní zaměření, Nabízíme: stravenky, týden dovolené navíc, příspěvek na životní a penzijní pojištění, pružná pracovní doba., První kontakt: telefonicky (po-pá 7-14 h.) nebo emailem.. Pracoviště: Pbt works s.r.o., Lesní, č.p. 2331, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Simona Smolová, +420 572 153 165.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi
6

Michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi: Valašsko mi připomíná Alpy

Fotbalisté Slovácka /v bílých dresech). Ilustrační foto.

Los MOL Cupu: Zlín se představí v Kroměříži, Slovácko jede do Tasovic

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 16. srpna 2018.

Žíznící stromy v Meziříčí napájejí zavlažovací vaky

Za oceánem je znají téměř třicet let a ve Švédsku bez nich nevysadí jediný nový stromu. U nás se ale teprve rozmáhají. Prvních deset zavlažovacích vaků od čtvrtka slouží také ve Valašském Meziříčí.

Ve Velkých Karlovicích chystají galavečeři na počest 100. výročí Československa

Jak se v našich zemích stolovalo za první republiky? Co se servírovalo v luxusních pražských podnicích, ale také běžných domácnostech, mimo jiné i na Valašsku? A jak se dají tehdy obvykle používané suroviny moderně ztvárnit v dnešní kuchyni?

Bystřický Jiří Tiller přesvědčil trenéra Poloze. Zubří jej chce získat

Výsledkově neoslnili, ale do deprese se nepropadají. V mezinárodní konfrontaci v rámci turnaje v Novém Veselí extraligoví házenkáři sehráli tři kvalitní přípravné duely s maďarským a dvěma polskými celky, ale na výhru nedosáhli.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT