VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti tloustnou z domu. V jídelnách moc nejedí

Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.

25.4.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: DENÍK/Kateřina Slouková

Děti ze Zlínského kraje vlivem nezdravé výživy a nedostatku pohybu neumí už ani udělat v tělocviku kotoul. Jsou prý dost neobratné

„Jsem ta krutá matka, která jim nezdravá jídla nedává. Na druhou stranu jim absenci takových pochutin dopřává babička s dědečkem," přiznává maminka.

„Snažím se dbát na jejich jídelníček, ale i přesto jí starší syn samé brambůrky a popíjí kofolu. Mladší už jde v jeho stopách," posteskla si Syřenová, která má ale svým způsobem štěstí. Její synkové mají totiž do obezity daleko.

„Bohužel ale zhruba 10 až 15 procent dětí v rozmezí od pěti do deseti let trpí v Česku nadváhou až obezitou," upozorňuje Robin Urbánek z Obezitologického centra Zlín.

Na vině je podle něj genetika, špatné stravovací návyky, velmi špatná pohybová aktivita a později i extrémně dlouhý čas strávený u počítače. „Dětem chybí spontánní aktivita. Přitom by měly alespoň hodinu denně sportovat a z jídelníčku vyškrtnout sladké nápoje," radí Urbánek.

Důležitý je podle něj správný stravovací režim nejrpve v rodině, poté ve škole. Ve Zlínském kraji ale tlouštíci nejsou žádnou výjimkou.

„Jak se tak dívám na naše některé prvňáčky, tak musím řici, že ve škole je už na záchranu stravovacího režimu dětí pozdě. Dbát na jídlo svých potomků musejí zkrátka rodiče. Ti jsou ale většinou rádi, že jsou dítka zdravá a chutná jim, a to bez ohledu na to, co jí," míní například ředitel ZŠ Kvasice Lubomír Škrabal.

Vedoucí jídelen jezdí na školení

Ani přesto ale prý v jídelnách skladbu pokrmů nepodceňují. „Naše vedoucí jezdí pravidelně na školení, kde se dozvídají vše, co s přípravou jídel a složením jídelníčku souvisí," dodává Škrabal.

Ovšem nikoho asi nepřekvapí, že byť se ve školních jídelnách kuchařky snaží vařit sebelíp, děti to neocení. „Školáci vracejí netknuté obědy. Jsou totiž přesycené sladkostmi, raději preferují párky v rohlíku nebo brambůrky. Oběd, který je kvalitní, ale vracejí zpátky," krčí rameny ředitelka ZŠ Brumov-Bylnice Vlasta Macháčová.

Školní obědy jim prý tak spíš pochválí lidé zvenčí. „Třeba mně osobně dnešní oběd chutnal. Byl výborný," pochvalovala si včera Macháčová, která prý má hned celou řadu oblíbených jídel. „Vyzvihnout jeden pokrm není jednoduché. Asi to ale bude řízek s bramborovým salátem," říká ředitelka.

V souvislosti s obezitou školáků se vrací také do minulosti.

„Dříve děti každou volnou chvíli trávily venku. A teď? Vysedávají u počítačů či mobilních telefonů, což se projevuje i v tělocviku. Jsou neobratné a už ani neumějí kotoul. I pohyblivost mají sníženou a způsobují si více úrazů. Dítě jde, zakopne a další den přijde se sádrou na ruce," vysvětluje Macháčová.

První krok ke zlepšení stravování dětí mohou udělat jejich rodiče. Naplánovat si jej mohou třeba na 25. května, na něhož připadá Den boje proti dětské obezitě.

„Stravování dětí dle zásad zdravé výživy je velmi důležitou věcí, na kterou se mnohdy zapomíná. Dítě není zmenšenina dospělého a jejich výživa má i svá doporučení a specifika dle věku dítěte s ohledem na správný zdravý vývoj a růst dětí," dodává k tématu Hana Sovišová ze společnosti Vital life centrum zdraví.

Přidává také desatero dětské výživy:

1. Dopřejme dětem pestrou a rozmanitou stravu, vybírejme jim stravu bohatou na ovoce a zeleninu.

2. Dbejme, aby jejich strava byla bohatá na obilniny a výrobky z nich.

3. Vybírejme jim potraviny s nízkým obsahem tuků a cholesterolu.

4. Zajistěme střídmost v konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů.

5. Nedosolujme jim hotové pokrmy, sůl a solené potraviny jim nabízejme zcela výjimečně.

6. Zabezpečme dětem pravidelně polotučné mléčné výrobky.

7. Pitný režim zajistěme alespoň 1,5 až 2 litry denně.

8. Dodejme dětem kvalitní zdroje bílkovin.

9. Nenechejme děti hladovět ani přejídat.

10. Učme je zdravému způsobu života svým vlastním příkladem.

PONDĚLNÍ MENU VYBRANÝCH ŠKOL V KRAJI

Základní škola Koryčany
Rybí polévka
Zapékané těstoviny, čalamáda

Základní škola Vsetín-Rokytnice
Polévka luštěninová
Holandský řízek, brambory s máslem, ovocný salát

Základní škola Slušovice
Polévka krupicová s vejcem
Vepřové maso v bylinkové omáčce, barevná vřetena

Základní škola Uherské Hradiště, Sportovní
Polévka zeleninová
Čevapčici, vařený brambor, obloha
Bulgurové rizoto se sýrem a zeleninou

Základní škola Kvasice
Polévka pórková
Vepřové kostky na slanině, těstoviny, ovoce

Základní škola Brumov-Bylnice
Polévka zeleninová s knedlíčky
Dušená mrkev, pečené vepřové maso, brambory, mléko

Autor: Jarmila Kuncová

25.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 14 000 Kč

Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech Šičky. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Náplň práce: šití oděvů (ne konfekce), Požadavky: vyučení nebo praxe v oboru, ov.22.5.18. Pracoviště: Roveona s.r.o. 01, Zemědělská, č.p. 793, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Josef Orság, +420 608 882 303.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 22 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel Řidiči nákladního auta - jízdní soupravy. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: ŘIDIČI NÁKLADNÍHO VOZIDLA - jízdní soupravy, Požadujeme: ŘP sk. C,E, spolehlivost, zodpovědnost., Informace o výši mzdy viz kontakt níže., První kontakt: telefonicky 604646310, ov.24.5.18. Pracoviště: Ing. zdeněk kretek, 756 56 Prostřední Bečva. Informace: Zdeněk Kretek, +420 604 646 310.

Stavebnictví - Stavebnictví Betonáři, železobetonáři 20 000 Kč

Betonáři, železobetonáři a příbuzní pracovníci Průmyslové podlahy - betonáže. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: PRŮMYSLOVÉ PODLAHY - BETONÁŽE, Náplň práce: hledáme pracovníky na betonování strojně hlazených podlah. , Požadujeme: řidičský průkaz skupiny B, praxe v oboru výhodou, flexibilita, samostatnost., Úkolová mzda po dohodě s firmou., První kontakt: p. Jaroslav Konvalinka, tel. 702 007 566. Pracoviště: Jaroslav konvalinka 01, 756 21 Ratiboř u Vsetína. Informace: Jaroslav Konvalinka, +420 702 007 566.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 90 Kč

Ostatní uklízeči a pomocníci Pomocná síla - brigáda. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÁ SÍLA - BRIGÁDA, Náplň práce: pomocné práce pod dozorem, např. úklid, oceňování zboží, doplňování zboží apod., První kontakt: osobně na pracovišti, e-mailem na: info@exotic-zoo.cz nebo telefonicky na čísle: 608 824 884, 608 637 151. Pracoviště: Bedřich hruška 01, Generála Klapálka, č.p. 300, 755 01 Vsetín 1. Informace: Bedřich Hruška, +420 608 824 884,608 637 151.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

58. ZLÍN FILM FESTIVAL 2018 - Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. Slavnostní zahájení. Jan Čenský a Dana Morávková
88

Tyto dny patří dětem. Zlín ožil 58. ročníkem Zlín Film Festivalu

Jiřina Sousedíková sepsala za deset let ručně psané paměti. Vzniklo z nich sedm básnických knih a tři další, ve kterých se věnuje životu v dětství, ve škole i společnému soužití  a práci v souboru Lipta s manželem Radomírem.
7

Jiřina Sousedíková sepsala ručně 450 stran pamětí

Studenti meziříčské stavební průmyslovky bojují o postup do finále soutěže

Dva týmy studentů Střední průmyslové školy (SPŠ) stavební Valašské Meziříčí bojují o postup mezi šest finalistů celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky - návrhy Národní knihovny České republiky. O tom, zda jejich modely v konkurenci třiceti soupeřů uspějí, rozhodne odborná porota už v pondělí.

Divadelní schody plné vody a mistři z Karviné a temný mok Ostravy: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 24. až 25. května 2018.

Gurmánský hit ve Velkých Karlovicích: ochutnejte Raw a Michelinské menu

Hned dvojitý zážitek čeká v těchto dnech na náročné gurmány ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Kdo si chce jarní dny zpříjemnit výletem do přírody a spojit to s prvotřídní gastronomií, má díky dvěma novinkám místních kuchařů jedinečnou příležitost.

Na Pustevny se o víkendu sjedou mistři řezbáři

Na čtvrtý ročník řezbářského sympozia Dřevěné Pustevny se sjedou mistři řezbáři.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT