Pracovníci z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje evidují několik oblastí, odkud se opakovaně vyskytly případy klíšťové encefalitidy. „Jsou to Luhačovice, Zádveřice a Lipské paseky, Jankovice, Košíky, Liptál, Hornolidečsko," uvedla vedoucí protiepidemického odboru Hana Tkadlecová.

Klíšťata nakažená lymskou boreliózou se vyskytují všude. Lidé by proto měli být ostražití. „Ve Zlínském kraji jsou klíšťata promořena plošně a jejich promořenost činí podle oblasti deset až třicet procent," upozornila Hana Tkadlecová.

Zaměstnanci Českého hydrometeorologického ústavu hlásí v posledních dnech vysokou aktivitu klíšťat. To se dá zjednodušeně popsat jako podíl klíšťat z celkové populace klíšťat v dané lokalitě, která jsou připravena přisát se k hostiteli.

„Před několika dny jsem se prošla kolem přírodního koupaliště v Otrokovicích a z padesáti klíšťat se jich na mě přisálo dvaadvacet," potvrdila vysokou aktivitu klíšťat studentka Jana Vítková.

Podle primáře Ivana Macka se při onemocnění boreliózou nasazuje léčba antibiotiky, přičemž valnou většinu léčí praktický lékař. Jen léčba komplikovaných případů probíhá za hospitalizace. Léčba klíšťové encefalitidy probíhá většinou za hospitalizace.

Klíšťová encefalitida se podle Tkadlecové projeví do dvou týdnů od přisátí klíštěte horečkami, bolestmi hlavy a ve druhé fázi hrozí i postižení nervového systému. I boreliózu doprovází bolest hlavy, zvýšená teplota, bolesti kloubů a únava.

Jako prevenci před onemocněním lékaři doporučují očkování proti klíšťové encefalitidě, používání repelentů a oblečení s dlouhým rukávem. Po návratu z přírody je nutná prohlídka kůže kvůli včasnému odstranění přisátých klíšťat.

ZUZANA TOMÁŠKOVÁ