Osobní auto Škoda Felicia, ve kterém cestovalo pět cizinců, podle všeho vyjíždělo z vedlejší ulice vedoucí z centra města a odbočovalo doleva ve směru na Šumperk.

„Osmadvacetiletý řidič patrně přehlédl a nedal přednost zájezdovému autobusu, který přijížděl po hlavní silnici zprava od Mohelnice. Ten pak čelně narazil do pravého boku osobního auta," popsala pravděpodobný průběh nehody policejní mluvčí Marie Šafářová.

Řidič osobního auta a jeho tři spolucestující – čtyřiadvacetiletá žena a dva muži ve věku sedmačtyřicet a dvacet let, zemřeli na místě. Pátého pasažéra, dvaapadesátiletého muže, vyprostili ze zdemolovaného vozu hasiči. Podle informací Deníku z dobře informovaného zdroje v osobním autě cestovali občané Ukrajiny.

Na místě zasahovaly tři posádky rychlé zdravotnické pomoci. Jedna z nich zrovna projížděla kolem.

„Nehoda se odehrála přímo před nimi. Zdravotníci pacientovi poskytli komplexní neodkladnou přednemocniční péči. Muže napojili na umělou plicní ventilaci, invazivně aplikovali příslušné medikamenty a zajistili jej pomocí fixačních pomůcek," sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Vážně zraněného muže následně převzala posádka záchranářů, která jej transportovala na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Olomouci. Jeho stav je kritický.

„Muž utrpěl těžká poranění hlavy, hrudníku, břicha a vnitřních orgánů. Pacient je po operaci, ale kritický stav bohužel trvá a prognóza je nejistá," řekl mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

V autobusu v době srážky cestovalo sedmačtyřicet lidí, převážně seniorů. Žádnému pasažérovi se nic vážného nestalo, jen jeden si vyžádal drobné ošetření na místě.

U řidiče autobusu policisté provedli dechovou zkoušku na alkohol i test na drogy s negativními výsledky. „Škoda byla předběžně vyčíslená na šedesát tisíc korun. Okolnosti nehody jsou předmětem dalšího šetření. U zemřelých byla nařízena soudní pitva," doplnila policejní mluvčí.

Nehoda se stala krátce po devatenácté hodině na průtahu městem na křižovatce nedaleko čerpací stanice Slovnaft.

„Dozvěděla jsem se o tom od kolegyně, která měla zrovna službu. Říkala, že tady byla spousta sanitek, hasičských aut, policistů i vyprošťovací jeřáb. Ráno jsem se ještě ptala taxikářů, ale ani oni nevěděli víc podrobností, nastupovali na směnu až po nehodě," řekla v neděli dopoledne žena z obsluhy čerpací stanice Slovnaft.

Tragédii, která se zde stala předchozího večera, už na místě srážky nic nepřipomínalo.

Hlavní tah ze Šumperka směrem na Mohelnici byl po tragické nehodě pět hodin uzavřený. Policisté dopravu odkláněli na objízdné trasy. Silnici se podařilo zprůjezdnit až kolem půlnoci.

Na místo tragédie vyjelo také několik jednotek hasičů.

„Z obou havarovaných vozidel unikaly provozní kapaliny, které hasiči zasypali. Vozidla zajistili proti vzniku požáru a asistovali policii s nasvětlováním místa nehody a vyprošťováním," řekla krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Pro cestující z havarovaného autobusu přijel náhradní autobus, do kterého si přestoupili a pokračovali v jízdě. Po zaměření a vyšetření nehody hasiči uklidili komunikaci a pomohli naložit havarované vozidlo na odtahovou službu.

Přehled tragických nehod v regionu

Šumpersko, Jesenicko – Podobně tragická nehoda se na silnicích Šumperska nestala minimálně deset let. Dva lidé přišli o život letos v únoru na Bludovském kopci na hlavním tahu ze Šumperku na Mohelnici a Hradec Králové. Při srážce osobního auta s dodávkou zemřel šestnáctiletý hoch a o dva roky starší dívka.

Loni v dubnu se na křižovatce v Mohelnici na konci čtyřproudé silnice směrem na Zábřeh srazil osobní vůz a dodávka. Zemřela tehdy řidička osobního vozu a její spolujezdec.

Dva mladíci zahynuli také před rokem a půl na silnici mezi Hrabovou a Dubickem, když jejich vůz ve vysoké rychlosti narazil do stromu.

Na Jesenicku se podobná tragédie jako v Zábřehu se stejným počtem obětí stala v roce 2007. Tehdy dvacetiletý opilý mladík bez řidičského průkazu vzal na projížďku pětici svých kamarádů.

U Supíkovic v rychlosti přes sto dvacet kilometrů za hodinu nezvládl řízení a naboural do dvou stromů. V troskách vozu zemřeli čtyři mladí lidé ve věku od patnácti do sedmnácti let. Kromě řidiče nehodu přežila už jen jedna dívka, která má dodnes trvalé následky. Řidiče Tomáše Nováka poslal jesenický soud na sedm let do vězení.

V Olomouckém kraji zasahovali záchranáři při podobné tragédii naposledy před pěti lety. Při srážce dvou aut na rychlostní silnici z Olomouce na Vyškov tehdy u Prostějova zemřelo šest lidí včetně dítěte.

Dosud nejtragičtější silniční dopravní nehoda v samostatné České republice, která si vyžádal dvacet obětí, se stala 8. března 2003 na silnici E55 nedaleko obce Nažidla na Českokrumlovsku, kde se převrátil patrový autobus.