„Trend dnešní doby ve stravování je zřejmý – používat čerstvé, pokud možno lokální suroviny, vařit jednoduše, chutně a zdravě. V kurzech vaření pro veřejnost se návštěvníci nedozvědí jen to, jak si konkrétní pokrm připravit, ale i jak poznat kvalitní suroviny a kde je koupit. Budeme rádi, když se v našich kurzech lidé pobaví, něco se přiučí a použijí to v každodenním životě," přiblížila za centrum Zuzana Vičanová.

Na jaké druhy pokrmů se zaměřujete?

Kurzy vypisujeme podle vlastní inspirace, zájmu zákazníků i trendů, které hýbou světem jídla. Rádi bychom zařadili také více sezonních kurzů. Tedy aby byly svým obsahem uzpůsobené aktuálnímu období a surovinám, které lze koupit.

Kdo jsou vaši zákazníci?

Jsou to aktivní lidé každého věku, které zajímá, co a v jaké kvalitě konzumují. Jsou to gurmáni, pro které není jídlo způsob, jak se zasytit, ale forma požitku. Lidé, kteří rádi vaří a hostí své přátelé, kamarády, známé.

Kdo o účastníky při kurzech pečuje?

Špičkoví šéfkuchaři z celé republiky, kteří k nám dojíždějí ze svých stálých zaměstnání. Každý šéfkuchař, který u nás vaří a vede kurz, má za sebou bohatou praxi a velmi často i zahraniční stáže, soutěže apod. Zastáváme názor, že člověk, který chce učit vařit například francouzskou kuchyni, by měl gastronomii dané země nejen bravurně ovládat, měl by také Francii navštívit a ideálně tam i chvíli pobývat, například na stáži. Vaření není jen zpracování surovin, je to pochopení filozofie dané země a její gastronomie.

Jak se k vám mohou zákazníci přihlásit a co připravujete v nejbližší době?

Všechny kurzy, které v nejbližších měsících připravujeme, najdou zákazníci na www.chefzlin.cz v sekci přehled kurzů. Nabídka je opravdu různorodá – od kurzu české nebo staročeské kuchyně přes kuchyni evropskou (Francie, Itálie) i světovou (Thajsko, Japonsko, Mexiko…). Připravujeme také řízené degustace vín, kurzy pečení a také kurzy pro rodiče s dětmi nebo pro starší děti samotné. Plánů je hodně, tak snad si k nám zákazníci najdou cestu. 

Co se také chystá na květen?

4. 5.: Kuchařinka/kuchtí­ček – kurz pro děti od 5 do 10 let v doprovodu 1 rodiče. Vedoucí: Michal Suchánek. Menu: Hráškový krém, domácí těstoviny s omáčkou Bolognese, čokoládový dortík

10. 5.: Francie II. Vedoucí: Miroslav Milučký. Menu: Langustinový krém, Foie grass cibulovo-švestkovým chutney, Jarní kuřátko s polentou, křupavou zeleninou a omáčkou Balsamico, Crepes suzette.

14. 5.: Nejlepší čokoládový dort. Vedoucí: Markéta Krajčovičová. Menu: Jak na křehký korpus, vynikající krém, jak potahovat dort + výroba ozdobných srdíček. Lektorka z TV pořadu: Božské dorty od Markéty!

11. 5. Itálie II. Vedoucí: Michal Suchánek. Menu: ARROSTO PEPERONI (Pečené papriky s krémem z kozího sýra a pečeným česnekem), PASTA DE LA CASA (domácí těstoviny), RIPIENO PER LA PASTA (náplň do těstovin), CREMA DI ARROSTO MELANZANA (omáčka na těstoviny), ZABAGLIONE (Krém Zabaglione s čerstvým ovocem).

15. 5. Maso, maso, maso. Vedoucí: Jan Rimpler. Menu: Carpaccio, steak hovězí a vepřový, pečené brambory na másle s česnekem a cibulkou, fazole se slaninou, brambora pečená ve fólii a zakysanou smetanou, čokoládový fondán.

20. 5.: Francouzské dezerty. Vedoucí: Iveta Fabešová. Menu: Eclairs z odpalovaného těsta s pomerančovým krémem a polevou z hořké čokolády, citronové košíčky se sněhem, Madeleins, Mille Feuille – žloutkové řezy

22.5. Thajsko II. Vedoucí: Milan Macháček. Menu: Tom Khai Kai, Jarní závitky, salát s hovězím masem a mátou s limetkovo-
-koriandrovým dresinkem, Palačinka z rýžové mouky s pečeným banánem v palmovém sirupu

Zkuste čokoládový dort i francouzské dezerty

Zlín – V květnu je program zlínského kulinářského centra CHEF nabitý událostmi. Mezi ty největší se bezesporu řadí kurzy dvou známých osobností cukrářského světa.

Za CHEF Zlín to sdělila Zuzana Vičanová.

Nejprve vás 14. května od 18 hodin naláká Markéta Krajčovičová na nejlepší čokoládový dort.

„Markéta, které se dorty pod rukama mění v kabelky, medvídky, divadelní pódia a další předměty, vám ukáže tipy a triky pro křehký korpus i lahodnou náplň. Zjistíte, jak dort potahovat i zdobit. Čokoládový dort si pak společně ozdobíte srdíčky, konec konců, máj je lásky čas," uvedla Vičanová.

Po Markétě přebírá žezlo, tedy cukr a vařečku, Iveta Fabešová. Ta ukáže zájemcům 20. května od 18.00 hodin, jak si doma připravit Francouzské dezerty.

„Autorka projektu Matky a dcery je známá z TV show Sváteční pečení s Ivetou, Když vaří táta nebo z reality show Na nože! Nechte se s ní unést do světa francouzských vesniček a měst, kde v malých uličkách ukryté cukrárny lákají kolemjdoucí na nikdy nekončící pokušení… Lahodné madeleins, osvěžující citrónové košíčky nebo dokonalé žloutkové řezy Mille Feuille," přiblížila Vičanová. Vše můžete zužitkovat v pečení pro Unicef, které CHEF podpoří speciálním charitativním kurzem, a to 28. května od 14 hodin.

„Vstup na kurz bude symbolický a vše, co na něm vytvoříme, poputuje na prodej ve prospěch Unicefu," doplnila Vičanová. ⋌(poh)

Další info a rezervaci kurzů najdete na www.chefzlin.cz

Kdo jsou lektorky

Markéta Krajčovičová

Vystudovala Střední umělecko-průmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě, obor tvorba a výroba skleněných figurek. Po úspěšném absolvování školy pokračovala ve studiu na Stání jazykové škole v Liberci, kde zakončila roční studium Státní zkouškou z anglického jazyka.

Svůj první dort upekla 3.6.2009. Byl to dort pro její milovanou dcerku Sarah k jejím druhým narozeninám. Tím to vše začalo. Pekla dorty pro celou rodinu, kamarádky, známé… Čím víc pekla, tím víc zjišťovala, že to je přesně to, čemu bych se chtěla věnovat.

Říká, že za vše, co umí, vděčí kamarádce Pepper a internetovým zdrojům vůbec. Strávila tisíce hodin studiem, zkoušením, učila se metodou „pokus-omyl"

Markétu můžete aktuálně sledovat v televizním pořadu Báječné dorty od Markéty, které vysílá televize Prima. Pokud jste zatím neměli možnos její mistrovské kousky vidět, mrkněte do archivu.

Iveta Fabešová

Tvrdí, že jeden amatér s velkým srdcem pro věc zmůže více než deset znuděných vyučených profesionálů. V gastronomii to platí obzvlášť. Iveta je toho dobrým příkladem. Vzdělaná mladá dáma s fenomenálním nadšením pro gastronomii, pečení a cukrařinu především.

Je autorkou tří kuchařských knih: Iveta a české sladkosti, Slavnostní pečení s Ivetou a Iveta a sladká Franice, prozradila 20 věcí, které byste o ní měli vědět.