Počet vykradených domů vzrostl od loňska o 77 procent a bytů dokonce o 127 procent

Přestože se v kraji letos vykrádalo mnohem více než vloni, patří náš region mezi místa, kde k vykrádání nemovitostí dochází nejméně. V celorepublikovém žebříčku mu dokonce patří druhé místo v počtu nejnižších.

Přesto policisté důrazně nabádají majitele nemovitostí, aby na své cenné věci dávali pozor a nenechávali je jako snadnou kořist zlodějům.

„Lidé by neměli nechávat ve svých chatách a chalupách žádné cennosti a drahé zařízení a přístroje. Zloději jdou většinou po hodnotné zahradní technice, elektronice a jiném vybavení," radí policejní mluvčí Petr Jaroš.

Doporučuje také chaty dostatečně zabezpečit. Vše uzavřít, uzamknout a pokud možno si pořídit zabezpečovací zařízení nebo alespoň mříže do všech dveří i oken.

O tom, že není radno situaci se zabezpečením podcenit, svědčí nedávný případ vloupání do novostavby na Slovácku. Zloději šli po ještě nepoužívaném zařízení: ukradli indukční desku, myčku nádobí, odsavač par, mikrovlnnou troubu i multifunkční troubu. Navrch ještě přibrali žlutou koženou sedací soupravu.

Nepohrdli ani držákem na mýdlo a elektrickými vypínači a zásuvkami. „Celkově přišel majitel o zařízení v hodnotě čtvrt milionu korun," přiblížil Aleš Mergental, mluvčí uherskohradišťské pollicie.

Kdo chce zloděje opravdu odradit, měl by po konzultaci s odborníkem investovat také do elektronického zabezpečení a bezpečnostních kamer, doporučují policisté. „Jestliže se lidem stane, že ve svém domě, chatě či bytě narazí na zloděje, nedoporučuji se snažit jej zadržet. Ve snaze uprchnout z místa činu může být velmi nebezpečný," varuje policejní mluvčí.

Jak připomněl, je lepší si i v této situaci zapamatovat popis pachatele a jakým směrem z místa činu odešel. Popřípadě i nějaký detail, který by mohl pomoci lapku snáze identifikovat.

V případě dopadení pachatele a prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody. Pokud je vykradena nemovitost, jedná se o trestný čin krádeže a porušování domovní svobody. Na výši škody, kterou způsobí, závisí trestní sazba.

„Doba odnětí svobody se může pohybovat do deseti let, při způsobení škody dosahující 50 tisíc korun může pachatel strávit i dva roky za mřížemi," varuje vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Rady pro všechny

- Na svůj odjezd neupozorňujte zbytečně předem. Povězte o něm pouze těm, kterým důvěřujete.

- Při odjezdu řádně uzamkněte všechny dveře a uzavřete okna. Myslete také na zabezpečení balkonových oken a dveří.

- Nenechávejte zatažené závěsy nebo žaluzie.

- Přerušte dodávku poštovních zásilek anebo si zajistěte pravidelné vybírání schránky spolehlivou osobou.

- Věnujte pozornost i zabezpečení kůlen a přilehlých objektů.

- Klíče neponechávejte uschované na oknech, pod květináči, rohožkami apod.

- Požádejte někoho známého, aby vám chodil dům či byt pravidelně kontrolovat. Simona Kyšnerová, kroměřížská policejní mluvčí

Kvalitní zámek je „jistotou"

„Z naší zkušenosti vyplývá, že Češi nedokážou řešit zabezpečení majetku kompletně," míní Lucie Filová, specialistka společnosti TOKOZ, výrobce zámků a kování.

„Výraznou část majetku mají v objektech, které zabezpečují nevhodně či přímo špatně: v dílnách, garážích, sklepích. Zejména před nadcházející zimou tak doporučujeme provést pečlivou kontrolu. I drobná úprava, jako je například vyměnění starého zámku u sklepa za lepší nebo přidání petlice na garážová vrata totiž může ve výsledku zachránit majetek v hodnotě desítek tisíc korun," upozorňuje specialistka společnosti.

Čas, který zloděj potřebuje k překonání zámku, vyplývá podle Lucie Filové z jeho bezpečnostní třídy. „A je tedy logické, že zloději raději volí objekty, do kterých se dá vniknout rychle a za pomoci jednoduchého nářadí," uvádí Filová.

„Například u zámků s bezpečnostní třídou 3 platí, že musí odolávat alespoň pět minut síle páčidla, kladiva nebo vrtáku. Zámky s bezpečnostní třídou 4 dokonce odolají 10 minut elektrické vrtačce, sekeře anebo kilo a čtvrt těžkému bucharu," dodává Filová. (zav)