Série pokračuje již dnes od 17.30 hodin opět na Zimním stadionu Luďka Čajky čtvrtým duelem.

PSG ZLÍN – PLZEŇ 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Stav série : 1:2

„Uvědomovali jsme si, že to byl klíčový zápas. Kdybychom prohráli, čtyřikrát porazit Plzeň by bylo nesmírně složité. Jsme rádi, že jsme to zvládli,“ zhluboka si bezprostředně po utkání oddechl asistent zlínského trenéra Josef Turek.

K pocitu úlevy přispěla lahůdka z 26. minuty. Veselý přijal luxusní příhru od Honejska, kličkou do bekhendu nádherně oklamal brankáře Svobodu a svým pátým gólem ve vyřazovací části rozjásal zaplněný stadion. „Ondra má za sebou osm set zápasů v extralize, ani mě jeho zakončení nepřekvapilo,“ přiznal autor nádherné přihrávky Antonín Honejsek. „Špatně jsme vystřídali. Sehráli to pěkně,“ uznal obránce Plzně Jaroslav Modrý, z něhož zlínská trojice udělala solný sloup. „Byla to situace tři na dva. Naznačil jsem střelu a kotouč jsem si stáhl na bekhend a viděl najetého Ondru Veselého,“ popsal klíčovou situaci Honejsek.

Jako by úvodní trefa strhla obrovskou lavinu, kterou berani doslova zasypali Svobodu. Melenovský z bezprostřední blízkosti trefil jen tyč, odražený puk se dostal k Důrasovi a jeho střela skončila na téměř stejném místě brankové konstrukce. O dvě minuty později si v úniku nepřišel na Svobodu obrozený střelec Veselý. „Výkon Svobody byl jediným pozitivem,“ tvrdil asistent trenéra Plzně Michal Straka.

Ovšem jeho protějšek Luboš Horčička byl tentokrát ještě lepší a spolehlivým výkonem vychytal druhou nulu ve vyřazovacích bojích a celkově pátou v sezoně. „Ale oba brankáři chytali výborně,“ poznamenal Turek.

Při Horčikovi však stáli i všichni svatí, když Vlasák v samostatném úniku minul a Kovář v první třetině trefil tyč. „Nádherně mi nahrál Duda, střílel jsem na vzdálenější tyč. Je to škoda, měl jsem to proměnit,“ litoval Jan Kovář. „Přežili jsme to bez úhony. Zvládli jsme i tři oslabení v řadě a zaslouženě vyhráli,“ liboval si Turek.

Zlín opět dohrával souboje a předvedená hra po opatrnější úvodní části zvedala zaplněné hlediště ze sedadel. „Začali jsme jako profesoři, hráli jsme bez pohybu. Obránci zbytečně přidržovali puky, hráli jsme složitě. První dva útoky jako by ani nehrály,“ durdil se Straka.

V osobních soubojích si liboval kapitán Čajánek, který nevynechal jedinou možnost pověsit soka na mantinel. „Ale rozhodčí netestujeme. K play off to patří, je to jako každý zápas,“ tvrdil Petr Čajánek. „Takhle se hraje pořád. Nepřitvrdilo se,“ tvrdil plzeňský forvard Jan Kovář.

Pět minut před koncem však v souboji o puk poslal Dvořák hlavou nebezpečně proti mantinelu Matějíčka, který odjížděl z ledu zjevně otřesený. „Úplně přesně jsem to neviděl, musím se podívat na video, ale zřejmě to nebylo nic hrozného,“ myslel si Straka. Jeho slova potvrdil i zlínský Turek. „Nebyl to úmysl. Dvořák hraje tvrdě, ale naštěstí Martinovi nic není. Má jen natažené zádové svaly. Doufejme, že ve čtvrtek nastoupí,“ přál si zlínský trenér.

Další ztráta by pro defenzivu beranů byla velmi nepříjemná. Vždyť už do včerejšího zápasu nemohl nastoupit zkušený bek Martin Hamrlík pro zranění v obličeji a třízápasový trest si odpykával další zadák Linhart.

Zlín i bez svých klíčových mužů odolal. Přitom si Plzeň ve třetí části i díky přesilovkám vytvořila herní převahu, hnala za vyrovnáním. Ovšem Zlín obrovským srdcem, bojovností a odhodláním dokázal výhru urvat ve svůj prospěch. „Probrali jsme se ze zimního spánku, ale dnes jsme si nezasloužili vyhrát,“ uznal Straka.

Porážku ale neunesli fanoušci Plzně, kteří v pozápasové šarvátce s pořadateli zranili přibližně desetiletou dívku a jednoho z pořadatelů, které musela záchranka odvézt do nemocnice.

Branka a nahrávka: 26. Veselý (Honejsek, Tesařík). Vyloučení: 5:5. Bez využití. Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek – Gebauer, Lederer. Diváci: 6117. Muž zápasu: Veselý.

PSG Zlín: Horčička – Tesařík, Řezníček, Zámorský, Galvas, Míka, Matějíček – Honejsek, Čajánek, O. Veselý – Holík, Leška, Köhler – Důras, Melenovský, F. Čech. Trenéři Rostislav Vlach, Turek.

Plzeň: A. Svoboda – J. Jeřábek, Modrý, Vykoukal, Kaberle, Marušák, Frolo, St. Pierre – Vlasák, Martin Straka, Kratěna – Duda, Jan Kovář, Pletka – Michal Dvořák, Johnson, Pitule – Mrňa, Havlíček, Stránský. Trenéři M. Jelínek, Razým a Michal Straka.