„Při procházce Valašskou dědinou se přeneseme do světa jarních prací a budeme přihlížet, jak hospodáři strouhají šindel, svazují březové metly, pletou proutěné koše a ošatky, kují koně a stříhají ovce,“ popsal Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.

Hospodyně pozvou návštěvníky do kuchyně, kde stloukají máslo, pečou pagáčky a dojde i na ochutnávku tradičních pokrmů z jarních ingrediencí.

„V kuchyni hájovny budeme letos zavařovat jahody a smažit palačinky. Návštěvníky pozveme na komentované prohlídky do nově vznikajícího areálu Kolibisek,“ doplnil Ondruš.

Soutěž o gulášového krále v Ratiboři. Archivní foto (sobota 25. května 2019)
V Ratiboři zvolí už jedenadvacátého krále guláše, vyrazí také na jarní výšlap

V areálu potkají příchozí zručné řemeslníky, například mlynáře, košíkáře, kováře a metláře. Hospodyně budou pracovat na zahrádce, a jestli sluníčko dovolí, budou na louce bělit prádlo.

Připravena bude ochutnávka tradičních pokrmů, například polévka z jarních bylinek, špenát, či pohanková jídla a šrotové pagáče.

„Na stánisku z Rákošového ovce valašky shodí vlnu, kterou budou hospodyně hned zpracovávat a spřádat na kolovratu. U školy z Velkých Karlovic si děti vyzkouší hry, kterými se bavily generace našich předků,“ nabídla další program mluvčí skanzenu Pavlína Polášková.

Své zkušenosti předají také včelaři z Českého svazu včelařů, chovatelé koz z místní farmy Zerlina a další odborníci.

V areálu budou po celý den hrát gajdoš Petr Sovják a muzika Radhošť. Od 13 do 15 hodin atmosféru dokreslí dívčí sbor Souboru písní a tanců Radhošť jarními lidovými písněmi.

Burger, červy i makronky. Street festival nabídl ve Zlíně pochoutky pro každého.
Kam o víkendu? Na burger festival, jízdu králů, majáles nebo den hasičů

PROGRAM

9.00 – otevření areálu Valašské dědiny

9.00 – 17.00 oživené chalupy, jarní práce, ukázky tradiční rukodělné výroby a ochutnávky pokrmů

Komentovaná prohlídka do nově vznikajícího areálu Kolibiska 11.00 - 12.00 a 15.00 - 16.00.