ZLÍNSKÝ KRAJ

UTB - výstava ve výloze
KDY: do 15. května 
KDE: Zlín

Už od dubna 2019 aktivně spolupracuje firma Baťa s fakultami Univerzity Tomáše Bati a vystavuje práce jejich studentů v prostorách prodejny Baťa na Dlouhé ulici ve Zlíně. Cílem je vždy představit jednotlivé fakulty nebo obory studia na Univerzitě, aby v potenciálních studentech vzbudili chuť ke studiu na UTB. V dubnu jsou to 3 měsíce, kdy se v prostorách představuje Fakulta humanitních studií se všemi svými obory. Prezentace ve výloze poukazuje na 4 hlavní ústavy této fakulty – ústav pedagogických věd, zdravotnických věd, moderních jazyků a literatur a v poslední řadě na ústav školní pedagogiky.
Hračky, které je možné vidět u dětské kolekce Baťa ve výloze vedle jsou prací studentů z Ústavu školní pedagogiky. V prostorách prodejny jsou poté popsány studia ve všech ústavech fakulty FHS a velká fotografie nově postavené budovy na Třídě Tomáše Bati, kde fakulta sídlí.

UTB - výstava ve výloze.UTB - výstava ve výloze.Zdroj: Informační centrum Zlín

T. Baťa - výstava ve výloze
Kde: Zlín 
Kdy: do 15. května 

Unikátní a největší obraz Tomáše Bati, který pro Nadaci Tomáše Bati vytvořil umělec Jozef Stančík, je vystaven ve výloze na prodejně v Dlouhé ulici ve Zlíně. Koláž je vytvořena ze stovek fotografií Tomáše Bati a odkazuje na skutečnost, že Baťův systém byl tvořen ze stovek vzájemně propojených souvislostí, které byly společně obrazem baťovského úspěchu. Na této prodejně nebo na www.nadacetomasebati.cz je možnost zakoupit si zmenšeninu obrazu v rozměru 50x70 cm.

Jak obraz vznikal můžete vidět ZDE


Floria farmářské trhy
Kdy: sobota 1. května a neděle 2. května od 9 do 16 hodin
Kde: výstaviště v Kroměříži 

Desítky prodejců rostlin, bylinek, ovoce a zeleniny, přísad, osiva, okrasných keřů, balkonových květin, masa, pekařských výrobků a podobného zboží nabídne své zboží od sobotního rána až do nedělního odpoledne. Nakoupíte výpěstky regionálních zahradníků a farmářů, dále bylinky, přísady, truhlíkové a balkónové květiny, ovoce a zeleninu, krmiva, osiva, okrasné keře, ale i maso, či pekařské a medové výrobky.

Trhy proběhnou v krytých prostorách výstaviště, takže se nemusíte bát případné změny počasí. Prioritou je bezpečnost, tudíž prodávat se bude pouze na čerstvém vzduchu, vnitřní pavilony zůstanou uzavřené a prodejní stánky budou umístěny v několikametrové vzdálenosti od sebe. Povinností je respirátor a samozřejmostí bude dezinfekce k volnému použití.

Floria Léto 2020. Ilustrační foto.Floria Léto 2020. Ilustrační foto.Zdroj: Deník/Michal Burda

Za králem Ječmínkem
Kde: Chropyně, trasa, informace a doplňovačka dostupná ZDE

Pověst o králi Ječmínkovi, zámek a rybníky – to jsou symboly Chropyně. V minulosti sem návštěvníky lákaly i lázně, ale nedopadlo to s nimi dobře. Nechte se zlákat na krásnou procházku malebnou obcí a lužními lesy. Dozvíte se o raccích, svatém Jiljí, zlém hejtmanovi, ale také o akvaduktech a lužních lesích. Trasa je nenáročná a vede po rovince. Ujdou ji všechny děti od pěti let, menší si mohou vzít na pomoc odrážedlo, je možné jet s kočárkem, na kole i se psy.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ TIPY ZE SOUSEDNÍCH KRAJŮ

OLOMOUCKO

Den plný tance
KDY: čtvrtek 29. dubna
KDE: on-line

Baletní soubor Moravského divadla Olomouc se dnes připojí k on-line oslavám Mezinárodního dne tance. Program startuje v 10.30 a bude dostupný na facebookové stránce Art 4 People. V 17.30 začne společný baletní trénink, jehož se zúčastní i Michal Štípa. V 18.30 je na programu flashmob, v němž uvidíte také olomoucké tanečníky. Celodenní akce vyvrcholí galavečerem předních českých baletních souborů. Moravské divadlo přijde na řadu přibližně ve 20 hodin. Tanečníci se představí ve dvou choreografiích - první připravil Gianluca Battaglia, který se inspiroval filmovým muzikálem Moulin Rouge. Druhou choreografii vytvořila Chloe Jones a video se natáčelo v Oranžerii na Výstavišti Flora. Kompletní program najdete ZDE.

Pohybově kreativní worskhsop pro děti
KDY: neděle 2. května od 10.30
KDE: web Divadla na cucky

Úvodních 60 minut workshopu bude inspirováno cykličností prožívání, od hledání svého „domova“, místa v sobě, kde je nám nejpříjemněji, se přesunete k dynamické části plné pohybu, her a radosti. Jako šťastní hrdinové vyrazíte do světa mezi ostatní, budete si zkoušet způsoby komunikace skrze nejen slovo, ale i tělo a práci s detailem, pro kterou vám on-line prostor poskytuje ideální podmínky. Budete výzkumníky ostatních hrdinů a budete navazovat nová přátelství. Na závěr se vrátíte opět k sobě a objevíte své superschopnosti, najdete to, v čem jste jedineční, výjimeční, originální.

V závěru se bude tvořit plakát superhrdiny, který začnete a doděláte sami po ukončení streamu. Poté dílo pošlete na e-mail eliska@afo.cz (Eliška Charvátová, koordinátorka AFO Junior), a pokud budete souhlasit, stane se součástí online výstavy AFO Junior.

Co potřebujete mít u sebe?
Něco na lehnutí na zem (deka, karimatka, polštář na sezení), oblečení na pohyb, papír, pastelky, časopisy, lepidlo, nůžky, nebo také barvičky, dostatek tekutin.

Výstava Zachycená skutečnost
KDY: do 31. května
KDE: on-line

Užijte si virtuální výstavu obrazů malíře Petra Lichtenberga s názvem "Zachycená skutečnost". Během této výstavy budou průběžně zveřejňovány vystavované obrazy na webových a facebookových stránkách olomoucké galerie Anděl, která je pořadatelem. Jakmile to situace dovolí, můžete výstavu zhlédnout v galerii osobně.

AFO 56
Kdy: do 11. května 
Kde: on-line na zde 

Nejlepší vědecký festival Mléčné dráhy bude on-line i letos. Čekají vás ovšem dva týdny plné vědy a poznání na platformě www.watchandknow.cz. Bude soutěžní výběr, programové sekce i Music is science! Pokud se pandemická situace aspoň trochu zlepší, čeká vás série promítání AFOKINO a to nejen v Olomouci.

Academia Film Olomouc 2019Academia Film Olomouc 2019. Ilustrační fotoZdroj: Deník / Jiří Kopáč

Opava v Olomouci
Kdy: do 30. května
Kde: ulice Olomouce, mapa dostupná zde 

Procházka výstavami XY je společný projekt olomouckých nezávislých galerií, která letos v Olomouci proběhne již po šesté. Událost se soustředí na propojení široké olomoucké veřejnosti s místními galeriemi a uměleckou scénou vybraného města. V minulosti byli prezentováni umělci z Brna, Ostravy, Ústí nad Labem, Zlína nebo Bratislavy. V letošním roce, kdy je nutné brát na zřetel bezpečnostní opatření, a kolektivní průvod tak nahradí individuální procházky po vlastní ose, město oživí umění spjaté s Opavou. Všechny výstavy budou instalovány ve veřejném prostoru Olomouce tak, aby je bylo možné navštívit i v omezených podmínkách (vitríny, výlohy obchodů, obrazovky, reklamní CLV plochy). Pro jednoduchou orientaci můžete využít přehlednou mapu všech galerií a výstavních míst a můžete si podle ní sestavit svou vlastní trasu procházky.

PROSTĚJOVSKO

Čarodějná stezka
Kdy: sobota 1. května od 13 do 17 hodin
Kde:
za místní kaplí, Seloutky

Vydejte se společně s dětmi na hravou samoobslužnou stezku po stopách čarodějnic a čarodějů. Užijete si plno zábavy i skvělých úkolů. S sebou si nezapomeňte vzít tužky a papír. Akci pořádá místní Sbor dobrovolných hasičů Seloutky. Na všechny, kteří stezku absolvují, čeká drobná odměna a také možnost občerstvit se ve výdejním okénku. Akce proběhne za platných epidemiologických opatření.

Čarodějnice v plumlovském kempu Žralok - 30. dubna 2019Čarodějnice v plumlovském kempu Žralok - 30. dubna 2019Zdroj: Deník / Karel Rozehnal

Stavění májky ve Smržicích
Kdy: pátek 30. dubna od 16 hodin
Kde: u obecního úřadu, Smržice

Konec dubna a začátek května znamená jediné, stavění májky. Nenechte si tuto jedinečnou akci ujít. I když se letošní stavění opět obejde bez doprovodného programu, místní smržické dobrovolné hasiče jistě potěší, když je přijdete podpořit. Stavění májky je událost, buďte u toho v pátek 30. dubna od 16 hodin.

Májka. Ilustrační foto.Májka. Ilustrační foto.Zdroj: Redakce

Botanická zahrada a Spitzerovy sady
Kdy: až do pátku 7. května
Kde: Prostějov (Botanická zahrada a parčík u kostela sv. Petra a Pavla, ul. Lidická)

Vydejte se na příjemnou procházku v srdci Prostějova. Objevte kouzlo kvetoucího jara ve Spitznerových sadech a nedaleké botanické zahradě. Ekocentrum Iris zde pro vás připravilo další z populárních samoobslužných stezek. Projít si ji můžete až do pátku 7. května. Na trase nebudou chybět opět ani hravé úkoly pro děti. Jen pozor, Botanická zahrada Petra Albrechta je otevřena v sobotu od 10 do 16 hodin, neděle a pondělí je zavřeno. Úterý - pátek otevřeno vždy od 8 do 18 hodin. 

Jaro v prostějovské botanické zahraděJaro v prostějovské botanické zahraděZdroj: Martin Kubát

Ukliďme Určice
Kdy: do pátku 7. května
Kde: Určice

Současná epidemiologická situace nepřeje pořádání akcí. Proto pořádá obecní úřad pořádá akci Ukliďme Česko - Ukliďme Určice trochu netradičně po dobu čtrnácti dnů tak, aby se účastníci nepotkávali na trasách. Úklid zahájí v pátek 23. dubna a bude trvat do 7. května. Cílem je opět uklidit obec a přilehlé okolí od odpadků, které se po zimě nashromáždily. V obecní knihovně si můžete vyzvednout pytle na odpadky a rukavice. Další informace naleznete zde

PŘEROVSKO A HRANICKO

Čarodějnický rej
Kdy: pátek 30. dubna od 15 do 18 hodin
Kde: Přerov
Vstupné: 100 korun

Čarodějnický rej, akce pro (pra)rodiče s dětmi se koná ve venkovních prostorách areálu Sokolská 26 v Přerově. V areálu budou připravena jednotlivá stanoviště se zábavnými čarodějnickými úkoly. Můžete se těšit na již tradiční letecký průkaz, vaření kouzelných lektvarů, odměnu pro malé čaroděje a sólo vystoupení mažoretek z Fantasy Přerov. Informace o hygienických opatřeních a platbě vstupného najdete zde 

Čarodějnice řádily v areálu přerovských lagun, děti si užily hry a soutěže. Čarodějnice řádily v areálu přerovských lagun, děti si užily hry a soutěže. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Vojtěch Podušel

Barevné putování s jehňátkem
Kdy: do 18. května
Kde: Přerov

Všichni rodiče a děti mohou vyrazit na Barevné putování s jehňátkem, které se nachází na čekyňském kopci. Druhá varianta stezky je z Horní Moštěnice na Švédské šance.

Celková délka první trasy je asi tři kilometry. Vydáte se po barevné trase plné zábavných úkolů, vyvětráte se a ještě si užijete spoustu zábavy. Za splněné úkoly si budete zapisovat písmenka do tajenky. Na stránkách www.aktivitka.cz si můžete stáhnout mapu, diplom a soutěžní tajenku potřebnou pro tuto stezku.

Noční stezka odvahy Filipojakubské noci
Kdy: v pátek 30. dubna od 19 do 21 hodin
Kde: Přerov

Čarodějnická stezka bude připravena v prostoru za tělocvičnou na Bří Hovůrkových (za restaurací U Medvídka). Pro všechny odvážlivce bude na konci stezky připravena zajímavá odměna. V případě nepříznivého počasí se akce nekoná.

Virtuální prohlídka výstavy Palo Macho & Jana Hojstričová
Kdy: do neděle 2. května
Kde: on-line zde 

Dílo Jany Hojstričové a Pala Macha je nejnovějším společným dílem, které vytvořili speciálně pro prostor Synagogy v Hranicích. Palo a Jana Hojstričová spolupracují od roku 2010. Nejsou tvůrčí dvojicí v tom klasickém duchu, každý z nich má svůj autorský program, svou tvorbu a cíle.

Čas od času se však jejich tvůrčí cesty protnou, aby se pokusili o netradiční a inovativní dialog nejen dvou svéprávných osobností, ale i přístupů specifických pro disciplíny, kterým se domovsky věnují. Spojení fotografie a skla rozhodně není každodenní a jednoduché. Nejprve museli vyřešit transfer fotografie na sklo, do malby na skle a vice versa, hledali, jak dát nový rozměr skelným obrazům-objektům. Nakládali se světlem a prostorem, transparentností a odrazem, který vzniká po nanesení fotografické vrstvy na skleněnou – pigmenty a teplem – přemodelované plátno. Později si před sebe postavili složitější cíle, jakými prostředky vybudovat novou, jednotnou prostorovou strukturu, kde se obě disciplíny i přístupy spojí do nedělitelného celku.

V případě Synagogy v Hranicích vstoupili do prostoru instalací, která vícenásobně zhodnocuje nejen genius loci místa, ale i jeho širší mentální, paměťové a historické stopy. Tvoří ji důmyslně uspořádané, navzájem převrstvené kovové a skleněné konstrukce, stoly a stěny s foto-obrazy na světlo-citlivých a transparentních plochách vytvářející dohromady jakýsi sofistikovaný labyrint našeho života.

Palo MachoPalo MachoZdroj: z webu muzeum-hranice.cz

ŠUMPERSKO A JESENICKO

Za mechovým jezírkem na Rejvíz
Kde: Rejvíz, trasa dostupná zde 

Procházka kopíruje naučnou stezku Rejvíz ve stejnojmenné Národní přírodní rezervaci v Hrubém Jeseníku. Najdete zde největší moravská rašeliniště, která vznikala v době poledové zhruba před 7 - 8 tisíci lety. K jezírku se jde krátkou trasou po chodníčku z dřevěných trámů, a atmosféra ve smrkovém lese je prostě úchvatná. Děti se cestou mohou proběhnout po lese, ale také si postavit domečky pro skřítky na pohádkové pasece. Trasa je lehká a krátká, vhodná pro všechny děti od 3 let. Výlet je možné absolvovat i s kočárkem. K jezírku však nesmí kola a psy musíte mít uvázané na vodítku.

Rejvíz patří mezi nejvyhledávanější turistické cíle v Jeseníkách. Velké mechové jezírko o letošních prázdninách přitahuje davy návštěvníků. Poláků však ubylo.  19. července 2020Rejvíz patří mezi nejvyhledávanější turistické cíle v Jeseníkách.Zdroj: Deník / Daniela Tauberová

Jízdní kola v čase
Kdy: do 30. dubna
Kde: Postřelmov

Výstava sběratele Jana Hlavatého vás okouzlí slavnou érou velocipédů a bicyklů ve výloze minigalerie Na Verandě. Seznámíte se s vývojem cyklistiky od roku 1835 až do roku 1937. Výstava je vzhledem k delším dnům nejlépe viditelná ráno od 8 do 10 hodin a osvětlená po setmění od 17 do 20 hodin. Spatřit ji můžete až do 30. dubna.

Na Jeseníky!
Kde: dostupné on-line zde 

Vydejte se s námi na cestu za historií turistiky v Jeseníkách od jejích počátků do roku 1945. Poznáte tak první průkopníky turismu v Jeseníkách, rozmach turistického ruchu ve 2. polovině 19. století a jeho vliv na podobu krajiny Jeseníků nebo se seznámíte s dobrými dušemi hor, které se na horských chatách neúnavně staraly o unavené poutníky. Putování se v tehdejších dobách neobešlo bez mapy a obvykle ani kapesního průvodce. Právě vydávání těchto tiskovin je věnována část výstavy. Po jejím zhlédnutí tak budete třeba vědět, kdo a kdy zhotovil první turistickou mapu Jeseníků nebo kdo byli autoři oblíbených a opakovaně vydávaných průvodců. A některé z popisovaných nezbytných společníků turistových si také budete moci prohlédnout – společně s dalšími doklady vývoje turistiky.

Zatím můžete tuto výstavu vidět jen on-line, ale snad již brzy budete moci podniknout výpravu k nám do muzea a vše si prohlédnout v pěkném prostředí Rytířského sálu Šumperského muzea.

Turisté vyrazili na Šerák a Keprník. (10.května 2020)Turisté vyrazili na Šerák a Keprník. (10.května 2020)Zdroj: Deník / Daniela Tauberová

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Ukliďme Štramberk
Kde: Štramberk
Kdy: od soboty 1. května do 31. května

Město Štramberk se každoročně účastní kampaně Ukliďme Česko, která má za úkol dobrovolnou formou uklidit nelegálně vzniklé skládky a nepořádek v katastru daného města, případně v jeho okolí. Vzhledem k tomu, že současná epidemiologická situace, bohužel, hromadné akce neumožňuje, rozhodlo se Město Štramberk akci pojmout trošku jinak.

Na portálu www.uklidmecesko.cz se můžete registrovat a pomáhat s úklidem po celý měsíc květen. Během něj si můžete buďto na Městském úřadě v pokladně, nebo na odboru životního prostředí, popřípadě v drogerii paní Buzkové, vyzvednout pytle na sběr směsného odpadu zdarma a vydat se uklidit jakoukoliv lokalitu, kterou si sami zvolíte. Naplněné pytle pak můžete vyhodit buďto do svých vlastních popelnic nebo je nechat svázané na jakémkoliv stanovišti pro tříděný odpad s tím, že Technické služby budou po celý květen, každé pondělí, tyto pytle odvážet. Své fotografie z úklidu můžete posílat na email zivotni.prostredi@stramberk.cz. Fotografie pak budou přiloženy k informaci v novinkách a na webu města Štramberk.

Na rozhlednu Čantoryje
Kde: Nýdek, trasa zde

Výlet je určen spíše pro starší děti a zdatnější turisty. Hora s rozhlednou, která má čarovné jméno, je spojena s nespočtem čarodějných legend. Hora Velká Čantoryje je opředena pověstmi a v lidové tradici má stejný význam jako Radhošť na Valašsku. V nitru vrchu po dlouhá staletí spí slezské národní vojsko. Legendou o spících rytířích byla motivováno zřízení česko-polské naučné Rytířské stezky. Te je dlouhá 20 kilometrů, 10 kilometrů vede po české straně a 10 kilometrů po polské. Vy se však vydejte jen po straně české, ale pozor, je to sice hezká trasa, ale z devadesáti procent povede do kopce, takže výlet doporučujeme jen opravdu zdatným výletníkům. Výšlap je přibližně na dvě hodiny. Ale za nádherné výhledy z rozhledny stojí!

Rozhledna Čantoryje.Rozhledna Čantoryje.Zdroj: Jaromír Kahánek

KINO ON-LINE

Služebníci| Moje kino LIVE
Kdy: čtvrtek 29. dubna od 20.30 hodin

Píše se rok 1980. Michal a Juraj jsou dva studenti bohoslovecké fakulty v totalitním Československu. Jejich učitelé ze strachu před zrušením kněžského semináře vychovávají bohoslovce do podoby vyhovující komunistické straně. Každý z mladých seminaristů se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová svoji víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti. Odkaz a přístupové údaje ke streamu projekce jsou uvedeny na PDF vstupence, kterou najdete v příloze emailu po dokončení nákupu zde

Léto 85 | Moje kino LIVE
Kdy: pátek 30. dubna od 20.30

Francouzské pobřeží v Normandii, léto roku 1985. Z rádií a kazet znějí The Cure, Bananarama a Rod Stewart. Šestnáctiletý Alexis potkává staršího, charismatického a tajemného Davida. Začíná přátelství plné plaveb na moři, výletů na motorce, nocí beze spánku, svobody a poznávání dospělého světa. Zážitky rychle nabývají na intenzitě, než se vše osudově zvrtne a Alexis se stává hlavním podezřelým v policejním vyšetřování. Režisér François Ozon (8 žen) se vrací ke kořenům mistrovsky odvyprávěným příběhem, který dokonale zprostředkovává atmosféru poloviny osmdesátých let. Odkaz a přístupové údaje ke streamu projekce jsou uvedeny na PDF vstupence, kterou najdete v příloze emailu po dokončení nákupu zde

Film Léto 84Film Léto 85Zdroj: FFF

Šarlatán | Moje kino LIVE
Kdy: sobota 1. května od 20.30

Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Mikolášek je člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním diagnostiko­vat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevědí rady. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým. Odkaz a přístupové údaje ke streamu projekce jsou uvedeny na PDF vstupence, kterou najdete v příloze emailu po dokončení nákupu na webu zde

Z filmu Šarlatán.Z filmu Šarlatán.Zdroj: Moje kino LIVE.cz

Berani | Moje kino LIVE
Kdy: neděle 2. května od 20.30

Nemluvili spolu čtyřicet let, ale když jim zákon velí vybít stáda milovaných ovcí, nezbývá než se k sobě postavit čelem. Komedie o dvou bratrech z islandské pustiny je druhým snímkem Grímura Hákonarsona. Berani vyhráli letos na festivalu v Cannes sekci progresivních snímků Un Certain Regard.. Odkaz a přístupové údaje ke streamu projekce jsou uvedeny na PDF vstupence, kterou najdete v příloze emailu po dokončení nákupu na webu zde