Rozhodnutí přišlo i poté, co se asociace minulý týden zavázala k velké reformě, například náboru dalších členů jiné pleti a provedením dalších změn v příštích 18 měsících. Ani to však ale nestačilo. „Stále věříme, že HFPA splní to, k čemu se zavázala,“ uvedla televize NBC ve svém prohlášení. „Změna tohoto rozsahu však vyžaduje práci a čas a my silně cítíme, že je potřeba časový odstup, aby bylo vše uděláno správně," napsala také televize ve svém prohlášení. 

Rhaenyra Targaryen a Daemon Targaryen
Co se stalo před Hrou o trůny? Napoví nový seriál HBO

Asociace, která rozhoduje o Zlatých glóbech a zasedá v ní asi 90 novinářů, čelila kritice už v minulosti. Například kvůli tomu, že přehlíží černošské herce či tvůrce. Někteří členové byli rovněž obviňováni z toho, že mají sexistické či rasistické poznámky, či z toho, že přijímali různé "pozornosti" od herců či samotných filmových studií. Letos v únoru také vyšlo najevo, že v jejích řadách není ani jedna osoba tmavé pleti.

Asi stovka publicistů působících v zábavním průmyslu pak letos napsala HFPA otevřený dopis, v němž na asociaci naléhala, aby skončila se svým "diskriminačním jednáním, nedostatečnou profesionalitou a nedostatkem etiky" a aby se vypořádala rovněž s obviněními z údajného úplatkářství.

Bill a Melinda Gatesovi na snímku z 1. února 2019
Manželé Gatesovi se po 27 letech rozvádí. Už spolu nemůžeme růst, uvedli

HFPA už zveřejnila podrobný harmonogram změn. Uvádí se v něm například, že do srpna 2021 přijme nového generálního ředitele, 20 nových členů či schválí nový kodex chování. Už v dubnu se také zbavila svého dlouholetého člena a prezidenta HFPA Philipa Berka poté, co svým kolegům napsal e-mail, v němž označil hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) za rasistické a nenávistné. S HFPA pak rozvázali spolupráci dva konzultanti, které si asociace najala na pomoc s plánovanými reformami. Jako důvod uvedli, že se situace v organizaci nijak nevyvíjí.

"Pokud organizace splní svůj závazek, věříme, že budeme moci show odvysílat opět v lednu 2023," dodala NBC. Po tomto oznámení Asociace uvedla, že implementace změn bude i nadále velkou prioritou bez ohledu na příští vysílání Zlatých glóbů.

Kritika i od filmových gigantů

Asociaci již nějakou dobu kritizují i giganti typu Amazon Studios, WarnerMedia, Netflix a další přední hollywoodské společnosti, které uvedly, že s asociací nebudou spolupracovat, pokud nedojde k výrazným změnám.

Společnost WarnerMedia, která zahrnuje kanály HBO a filmové studio Warner Bros, v dopise například uvedla, že je "znepokojena rasově necitlivými, sexistickými a homofobními otázkami" na tiskových konferencích a akcích během nominací a udělování cen Zlatý glóbus."

"Příliš dlouho na nás kladli neprofesionální požadavky týkající se určitých výhod, a to jak na naše týmy, tak i jednotlivé osoby filmového průmyslu," uvedl dopis WarnerMedia.

Zppěvačka Lady Gaga
Policie zatkla pět lidí kvůli krádeži psů zpěvačky Lady Gaga

Hollywoodský herec Tom Cruise se dokonce rozhodl vrátit tři své ceny. Poprvé získal Zlatý glóbus za nejlepšího herce v titulní roli filmu Jerry Maguire v roce 1997. Další Zlatý glóbus si odnesl v roce 1990 za roli ve filmu Narozen 4. července a třetí Zlatý glóbus dostal za roli v Magnolii v roce 2000. 

Z hereckých osobností patří mezi kritiky kromě Cruise i například Scarlett Johansson, která vyzvala své herecké kolegy, aby asociaci a Zlaté glóby bojkotovali. "HFPA je organizace, která byla legitimována lidmi, jako je Harvey Weinstein. Chtěla, aby ji filmový průmysl následoval. Často jsem musela čelit sexistickým poznámkám od některých členů HFPA, hraničícím se sexuálním obtěžováním," napsala v prohlášení. 

Drew Barrymore strávila před kamerami celý svůj život. Mnozí si jí mnozí pamatují jako roztomilou holčičku z filmu E.T.
Drew Barrymore: Plastikami si obličej ničit nenechám, stárnout budu s grácií

Zlaté glóby jsou považovány za druhé nejprestižnější ocenění v Hollywoodu po cenách americké filmové akademie, takzvaných Oscarech. Ceny uděluje HFPA v Los Angeles každý rok v lednu, a to již od roku 1944. V posledních letech však ztrácí svůj lesk. Jejich slavnostnímu udílení postupně klesá sledovanost a asociace čelila i volání po bojkotu cen kvůli řadě nedávných kontroverzí.

Většina členů HFPA jsou zpravodajové, kteří dlouhodobě pracují ve svých zemích původu pro zavedená média, jakými jsou například francouzský list Le Figaro či španělský El País. Pověst asociace však v minulosti utrpěla kvůli několika kontroverzním členům, o jejichž novinářských zásluhách panovaly u odborné veřejnosti pochybnosti. Jedním z nich byl i Alexandr Něvskij, ruský kulturista, který účinkoval v řadě nízkorozpočtových akčních filmů, nebo vdova po herci, který občas psával o filmech do médií na Tahiti. Některé zavedené zahraniční deníky, jako například francouzský Le Monde či britské The Times, pak asociaci kritizovaly za to, že do svých řad nechtěla pustit jejich redaktory.