Objekt, který navrhl architekt Dušan Jurkovič, zničil na začátku března velký požár, škody se odhadují na 80 milionů korun. Příčina požáru ještě není známá.

„Libušín kompletně čistíme až na dřevěné konstrukce, jsou to desítky kontejnerů, které se odtud odváží, ještě je toho pořád moc," uvedl Gesierich. Odpad odklízí specializovaná firma. V chatě bylo po požáru místy až 70 centimetrů popela.

Konzervátoři muzea, kteří prohledávali popel a zbytky objektu, podle náměstka našli jen drobnosti, kovové prvky či kachle. „Bylo toho málo, pravá část je téměř celá zničená," uvedl Gesierich. Oheň zasáhl zejména pravou část Libušína, nejvíce umělecky hodnotnou jídelnu.

Muzeum se chystá postavit nad chatou zastřešení, které by ji chránilo. „Mělo by stát do konce dubna, aby do chaty nepršelo," uvedl náměstek. Objekt bude na místě stát minimálně do příštího roku, do té doby se bude připravovat dokumentace na jeho obnovu.

Odborníci proto Libušín staticky zajistili zevnitř i zvenčí, chata je oplocena a hlídána. „Chodí se na ni dívat spousta lidí, tak aby se ještě někomu něco nestalo," řekl Gesierich.

Obnovu Libušína by měla z velké části pokrýt pojistka. Další předpokládané investice, například moderní protipožární zajištění, pomůže uhradit výtěžek veřejné sbírky. Lidé již poslali přes 1,7 milionu korun.

Vyhořelou chatu si o víkendu prohlédl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Slíbil nám podporu do začátku, peníze na zastřešení a přípravu dokumentace," podotkl Gesierich.

Libušín, který sloužil jako restaurace, patřil do souboru beskydských secesních lidových staveb a symbolů Pusteven. Objekt pojmenovaný po bájné kněžně Libuši byl otevřen v roce 1899. Interiér zdobily fresky a sgrafita s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. K unikátům patřily tři secesní lustry, příborník, skleník a hodiny.

Požár s velkou pravděpodobností nezpůsobila technická závada. Vyšetřovatelé dál pracují s verzí úmyslného nebo nedbalostního vzniku požáru, oheň se mohl rozšířit z vnější části objektu. Policie stále čeká na výsledky expertiz.