K hořící stodole na karlovských pasekách vyráželo v pondělí kolem půl osmé večer šest hasičských jednotek. Ke stavení se nejlépe dostaly technické terénní automobily dobrovolných hasičů. „Ti zahájili hašení a ochlazování okolních navazujících staveb proudy vody,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

Sedm automobilových cisteren ale výjezd nezvládlo a zůstalo stát pod kopcem. Zásoby vody se začaly rychle ztenčovat. „Na místo požáru se seběhli i sousedé, kteří lopatami házeli sníh na hořící objekt. Když došla voda, házeli sníh i hasiči,“ vylíčil Roman Žemlička. Přes nepříznivé podmínky se díky vydatné výpomoci sousedů podařilo hasičům krátce po 20. hodině dostat plameny pod kontrolu.

Zasněžené Valašsko 28. ledna 2019
Silničáři nezaspali, sníh byl ale těžký soupeř

Majitelé stavby ještě před příjezdem hasičů stačili vypustit stádo ovcí. Velitel zásahu si také nechal povolat lehký terénní speciál se 4 metry kubickými vody, který vyjel až k místu požáru. „V jízdě do svahu mu pomohl traktor,“ poznamenal Žemlička.

Definitivní likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu v deset večer. Na místo dorazili policisté a vyšetřovatel hasičů. Přijel také starosta Velkých Karlovic, který přivezl občerstvení a teplý čaj. Od majitele stodoly se vyšetřovatel dozvěděl, že část stodoly byla vytápěná, protože zde byl uložený kvas. Vyšetřovatel ohledáním místa zjistil, že v komíně je zazděný dřevěný trám, který byl určen jako příčina vzniku požáru. Škoda dosáhla předběžně 400 tisíc korun.

Díky sousedské výpomoci a zásahu hasičů se ale podařilo uchránit další majetek asi za dva miliony korun.